Elize van Duren; een krachtige aanwinst voor elk team

Gepubliceerd op 21 november 2023 om 09:00

In twee teams speelt de 18-jarige Elize van Duren (aan de bal met nummer 4) basketbal: in de onder 21 Eredivisie met QSTA United en in het dames 1 team van Batouwe in de Promotiedivisie, allebei in Bemmel. Elize heeft een drive om te winnen en om te groeien, en deze kracht vertaald zich in nog meer kansen om als speelster en het team mooie dingen te bereiken! Foto: Hennie van Diest

“Ik wil er altijd zijn voor het team, en helpen waar mogelijk”

Toen Elize negen jaar was, was het allemaal begonnen bij haar. Basketbal werd een groot onderdeel van haar leven. “De moeder van een vriendin van vroeger speelde op hoog niveau basketbal,” vertelt Elize. “We zaten allebei op paardrijden, en wilden graag aan een teamsport beginnen. Daarom probeerden we basketbal uit, en hebben we een proefles gevolgd bij Arnhen Eagles. Basketbal zelf vonden we op dat moment al leuk, en ben ik naar Batouwe in Bemmel gegaan om te spelen. Sinds dat moment ben ik nooit meer gestopt in Bemmel.

Er gebeurt altijd wat op het veld, en het ook een mooie sport om te zien. Je ziet iedereen beter worden, inclusief jezelf. Dat vind ik het uitdagende van basketbal. Toch moet ik altijd wel mijn rol in het team vinden. Als verdediger ben ik best sterk, en in dat opzicht kan ik mijzelf altijd laten zien. Ik wil er altijd zijn voor het team, en helpen waar mogelijk.”

Gedrevenheid, inzet, teamspirit: eigenschappen die passen bij een talent als Elize

Mooi om te horen dat Elize zoveel waarde hecht aan teamverband. Alleen met elkaar win je het spel. “De sport is enorm leuk, en ik wil altijd iets inbrengen waar het team wat aan heeft: dat we er samen staan als team. Ik wil graag uitstralen dat een team als team opereert. Dat doet mij trouwens denken aan Michael Jordan, waar ik vroeger echt naar opkeek. Hij wilde het team ook laten functioneren als team, en dat vond ik erg mooi om te zien.”

Groeien naar landelijk niveau

Het begon een vertrouwde bezigheid te worden voor Elize. Hierdoor werd haar inbreng steeds meer zichtbaar, en ging de ontwikkeling met sprongen vooruit. “Het voelde echt vanaf het begin al zo dat deze sport iets voor mij is. Inmiddels basketbal ik al negen jaar. Later groei je steeds meer door, uiteindelijk op landelijk niveau. Ik had eerlijk gezegd nooit verwacht dat ik er op dat moment zo mee bezig zou zijn. Toch kwam het op mijn pad terecht, en voelde dat echt als bijzonder. Ik zag het als een kans om mij steeds meer te ontwikkelen, en om te spelen op andere plekken door heel Nederland!”

Onvergetelijke momenten

Als je zo al een lange tijd basketbalt, dan kan het haast niet anders zijn dan dat er momenten zijn die je nooit meer zal vergeten. Elize kan wel zo’n moment opnoemen. “Bij Batouwe hebben we twee jaar geleden een wedstrijd gespeeld tegen Peatminers in Vriezenveen. Dat was vaak een team waar het erg lastig was om tegen te spelen. We speelden thuis tegen ze, en het was heel spannend. Met nog tien seconden stonden we gelijk, en zij hadden het balbezit. We pakten een steal, en wisten met een buzzer beater te winnen. Dat zijn echt prachtige wedstrijd, wedstrijden die je nooit meer zal vergeten!”

In actie namens de onder 21 Eredivisie en de Promotiedivisie

Elize komt uit voor twee teams, allebei op hoog niveau. Haar talent kan ze op beide fronten zeker tonen. “We zijn lang bezig met het opstarten van het seizoen, en begonnen dus vroeg met trainen. Op dit moment hebben we een vrij nieuw team staan met onder 21, maar we hebben zeker kunnen laten zien wat we aankunnen. Ik hoop steeds sterker te worden, en dat we naar elkaar groeien naar nog meer mooiere wedstrijden. Spelen in de Promotiedivisie was zeker wennen, aangezien ik met wat oudere meiden speel. Toch voel ik mij steeds meer op mijn plek, en ik weet zeker dat ik veel meer zal leren en dat ik mij daar ook steeds meer weet te ontwikkelen.”

Zal het moment komen dat we Elize ook op het hoogste niveau van Nederland zullen zien spelen? Aan haar talent ligt het sowieso niet. “Spelen bij dames 1 zou echt enorm gaaf zijn. Ik hoop dat het gaat lukken, en dat ik gauw zal weten hoe het is om op het hoogste niveau van Nederland te spelen!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.