Yoni Fahrendorf en Marjolein Haan trotseren nog meer basketbalavonturen bij Twente Buzzards

Gepubliceerd op 29 juli 2023 om 09:30

Al een lange tijd komen ze uit voor de Hengelose basketbalvereniging Twente Buzzards. Yoni Fahrendorf en Marjolein Haan maken daar onvergetelijke tijden mee. Ruim 15 jaar basketbalt de 24-jarige Yoni daar, bij Marjolein (32 jaar, met zonnebril) konden andere clubs haar eveneens verwelkomen. Ze heeft naast Twente Buzzards nog gebasketbald bij Kikkers in Borne, Peatminers in Vriezenveen, in Rotterdam en in Leeuwarden. Beide speelsters bevinden zich inmiddels weer een tijdje in Hengelo, en gaan op in het reilen en zeilen van alles wat er zich bij Twente Buzzards afspeelt!

Onze zussen basketballen? Dan wij ook!

Er kunnen meerdere redenen zijn om voor een sport te kiezen. Je gaat er vanaf het begin al in op, of familieleden doen het ook. Bij zowel Yoni als Marjolein is het zo dat hun beide zussen al eerder hebben gebasketbald. “Vanaf mijn negende ben ik opnieuw begonnen met basketbal, aangezien ik al eerder had gebasketbald en ik mijn zus Dewi in een team terecht zag komen,” vertelt Yoni. “Ik was eventjes gestopt, maar besloot later toch te gaan spelen bij Twente Buzzards. Mijn zus en ik zijn in aanraking gekomen met basketbal, omdat onze moeder ook heeft gebasketbald. Zij basketbalde in Amsterdam, en heeft enorm veel passie voor de sport. Ze moedigt mij en Dewi altijd enorm aan.”

Yoni en Dewi basketballen al op jonge leeftijd. Bij Marjolein is dat niet anders, aangezien basketbal ook in haar familie voor komt. “Ik heb twee zussen die al op basketbal zaten. Ik moest heel eventjes wachten voordat ik kon basketballen, want in die periode had je nog geen basketbalschool. Toen ik acht jaar werd, mocht ik basketballen bij Twente Buzzards. Sinds dat moment ben ik nooit meer gestopt.”

We weten dus dat basketbal een onderdeel in hun familie is. Wat maakt basketbal precies hun favoriete sport? “Basketbal beschikt over veel spelregels en variatie,” vertelt Marjolein. “Voor een buitenstaander kan het wellicht wat chaotisch zijn, maar ik houd wel van een beetje chaos. Dat maakt basketbal juist heel dynamisch. Verder zijn buzzer beaters of mooie passes altijd heel mooi om mee te maken in deze sport. Zoiets vergeet je ook nooit meer!”

Yoni: “Basketbal is een hele mooie sport. Het is allereerst een teamsport. Dat vind ik al mooi. Je werkt samen ergens naartoe, en je wint of verliest samen. Die saamhorigheid vind ik het mooie aan basketbal.”

Spelen op andere posities

Zowel Yoni als Marjolein hebben op tegengestelde posities van elkaar gespeeld; Yoni als center en Marjolein als guard. Komend seizoen zal dat voor beiden anders zijn. “Het afgelopen jaar heb ik een verandering doorgemaakt qua positie,” vertelt Yoni. “Voorheen was ik een sterkere speelster richting de center positie. De afgelopen twee jaar ben ik een snellere speelster geworden, waarbij ik voor tempo kan zorgen. Ik probeer mijzelf ook steeds uit te dagen om de snelste te zijn en daar voor te gaan. Vanaf komend seizoen ga ik meer op de guard spelen, en ik ben heel benieuwd hoe dat gaat worden.”

Ook bij Marjolein zal er een verandering plaatsvinden. “Ik heb altijd op de guard positie gespeeld. Zojuist had ik gezegd dat ik van chaos houd, maar in het spel houd ik van overzicht en mensen op de juiste plek te zetten. Dat moet ook als guard zijnde. Yoni en ik gaan komend seizoen van positie ruilen, aangezien ik op de center positie ga spelen omdat ik vrij sterk ben onder het bord.”

Spelen bij Twente Buzzards

Al een lange tijd bevinden beide speelsters zich bij de Hengelose basketbalvereniging. Ze zijn daar begonnen, en basketballen er nog steeds. Mooie momenten weten ze zich nog te herinneren. “Ik begon bij de basketbalschool van Twente Buzzards. Al gauw wilde ik ook wedstrijden spelen, alleen zat dat er nog niet in. Hierdoor ben ik eerst eventjes gestopt, want ik wilde meer dan alleen op de zaterdagochtend trainen. Uiteindelijk ben ik teruggekomen omdat ik Dewi ook heb zien spelen. Het was echt enorm leuk om terug te komen. Je komt in een onder 12 team terecht, zonder dat je weet wat je te wachten staat. Dat was een mooi begin bij Twente Buzzards.”

Marjolein: “Als kleine zus kwam ik kijken naar mijn zussen. Uiteindelijk wil je zelf ook spelen, en rol je ook in het spel. Ik ging er altijd met heel veel plezier naartoe, en dat bleef het ook altijd. Als je een leuk team hebt, bereik je steeds meer dan persé hoger spelen vind ik. Vroeger heb ik bij Twente Buzzards in een team gezeten en meegedaan met het Nederlands kampioenschap. Dat blijft je wel altijd heel goed bijstaan!”

Succesvol 3x3 toernooi in Vriezenveen

Niet alleen op het gebied van 5x5 basketbal, maar ook bij 3x3 basketbal hebben Yoni en Marjolein mooie herinneringen. Tot voor kort nog, toen ze uitkwamen op een toernooi dat eind juni in Vriezenveen werd gehouden. “Daar hebben we zowaar een eerste plek behaald,” vertelt Yoni. “Dat is echt een mooie prestatie die je altijd wel bij blijft. Dit jaar wilden we dat meerdere keren gaan proberen. Het was bijzonder om zoiets ineens mee te maken, zeker omdat we dit niet elk jaar doen. We speelden met wat jongere meiden, waarbij het oudste team een onder 20 Eredivisie team was. Wij hebben het voordeel gehad dat we meer fysiek speelden.”

Een mooie benadering over 3x3 basketbal kan Marjolein je zo geven. Zij weet wat deze tak van sport eveneens zo leuk maakt. “3x3 basketbal is heel dynamisch. Je hebt een kleiner team, dus je bent altijd met elkaar bezig. Daarbij moet je ook altijd alert blijven op één aanvalshelft. Dat we deze vorm van basketbal met succes hebben kunnen afsluiten blijft een mooie moment.”

Individuele vragen

Yoni: In hoeverre verschil je qua speelstijl met jouw zus?

“Enorm! Mijn zus is bijna 1m90, en is een sterke en stevige speelster die moeilijk is af te stoppen onder het bord. Ik ben niet meer zo fysiek, maar kan mijn snelheid goed gebruiken.”

Marjolein: Stel je voor; jullie staan met nog vier seconden te gaan twee punten achter, maar jullie hebben het balbezit op jullie aanvalshelft. Hoe zou je zo’n laatste aanval uittekenen?

“Dat ligt heel erg aan de situatie. We hebben een keer een moment meegemaakt dat de bal naar mij werd gepasst, en in die vier seconden heb ik een keer een driepunter raak geschoten waardoor we hadden gewonnen. Je kan ook een time-out nemen om de laatste aanval te bespreken. Mijn ervaring is wel dat de tegenstander ook weet wie de schutter is. Het zou best tof zijn om iemand voor het schot te kiezen waarbij de tegenstander niet verwacht hij zij gaat schieten.”

Marjolein: Is er een spelregel die je zou willen wijzigen of schrappen?

“Ik weet er wel eentje; op het moment dat je de bal schiet, en deze raakt zowel de ring als het bord niet maar je hebt wel de rebound, dan is het tegenwoordig geen loop-actie meer. Dat zou wat mij betreft wel weer als een loopfout gezien mogen worden.”

Yoni: Wat maakt Marjolein een fantastische speelster?

“Ze heeft veel sterke kanten, want ze heeft echt een goed schot, ook een driepuntsschot. De combinatie van haar kracht in de drive en het schot maakt dat ze lastig te verdedigen is. Dat is een mooie eigenschap van haar!”

Marjolein: Wat maakt Yoni een fantastische speelster?

“Yoni is heel sociaal, en snel. Ze heeft een snelle eerste stap vind ik. Ze weet precies wanneer ze moet insnijden. Hierdoor weet ik wanneer ik kan passen naar haar zonder dat ze deze kwijtraakt. Dat maakt haar heel slim vind ik!”

Beide speelsters hebben een grote passie voor deze sport, en voor Twente Buzzards. Met deze passie kunnen ze nog meer kracht halen uit hun spel, hun potentie en hun team van zoveel waarde voorzien!

Reactie plaatsen

Reacties

Else van der Velde
een jaar geleden

Wat een mooi verslag over Yoni, mijn kleindochter en haar teamgenoot Marjolein.
Zodra ik in Hengelo ben en er een wedstrijd wordt gespeeld ben ik er bij om te gaan kijken.
Ik ben de oma van Yoni en Dewi. Ik woon zelf in Assendelft.