Mooie basketbaltijden met MBCA Amstelveen; het kan niet op voor Daniel Oke

Gepubliceerd op 16 april 2023 om 10:00

Sinds zijn komst naar basketbalorganisatie MBCA in Amstelveen maakt de 15-jarige Daniel Oke allerlei mooie tijden mee. Vorig seizoen werd hij met het onder 14 team kampioen van Nederland, en afgelopen maart won hij met het onder 16 team de Basketball Cup. In de onder 16 Eredivisie staat MBCA op de derde plek, maar met de Final Four in zicht is een kampioenschap nog altijd mogelijk.

Voor het eerst basketballen in Nederland

Amerika, een land waar basketbal hoog in het vaandel staat. Het is ook het land waar Daniel is geboren. “Mijn neven basketballen in Amerika,” vertelt Daniel. Ze zijn even oud als ik, en hebben ook de ambitie om hoger op te komen binnen bijvoorbeeld College basketbal. Toen ik naar Nederland verhuisde ben ik ook voor deze sport gaan kiezen. Mijn eerste club was High Five in Tilburg. Ik kwam in het onder 12 team terecht, waarbij niet iedereen nog snel en behendig is qua spel. Destijds was ik vrij atletisch, en wist ik dat er meer in zou zitten.”

Daniels vader kreeg een nieuwe baan in Amsterdam. Vanaf dat moment kwam MBCA bij hem in zicht. “Ik trainde met een paar clubs mee: Almere Pioneers, BC Apollo Amsterdam en MBCA. Het team van MBCA was veel leuker, en coach Brian Benjamin is een hele goede coach. Hij was altijd heel duidelijk, en gaf je heel veel kansen voor verdere ontwikkeling.”

Meteen succes met MBCA

Na een sterk seizoen wist MBCA onder 14 zich vorig jaar te plaatsen voor de landelijke finale. In sporthal De Maaspoort in Den Bosch eindigde een finalewedstrijd tegen BC Apollo in een apotheose. “Het was voor het eerst dat ik zo ver kwam binnen deze sport,” herinnert Daniel zich. “Ons team was heel zelfverzekerd, dus we wisten eigenlijk wel dat we de play-offs zouden winnen. Er kwamen veel mensen kijken, dus dat maakte het heel spannend. Het was een harde strijd tegen Apollo, maar we wisten een mooie wedstrijd te winnen en kampioen te worden.”

De finale tegen BC Apollo Amsterdam

Het is natuurlijk een verschil om te spelen in de Goudsmithal in Amstelveen en de Maaspoort in Den Bosch. “Het was echt geweldig om in Den Bosch te spelen, en daarbij ook heel anders om te spelen. Nooit eerder speelde ik in een zaal als deze, dus dat was echt een onvergetelijke tijd! In de competitie wonnen we veel wedstrijden op een makkelijke manier, maar dat veranderde in de finale. We kwamen achter te staan, dus het was tegen Apollo zeker niet makkelijk. Daarbij raakte een sterke scorer van ons in de Final Four al geblesseerd, dus dat maakte het nog moeilijker. Echter wisten we na een sterke tweede helft het kampioenschap binnen te halen. Dat was echt fantastisch, aangezien het iets is waar je het hele seizoen naartoe hebt gewerkt. We zullen ook altijd in de Goudsmithal te zien zijn op een van de kampioensbanners.”

Buitenlands toernooi in Denemarken

Hoe mooi is het om al op jonge leeftijd buiten Nederland te kunnen basketballen. Met MBCA onder 14 maakte Daniel een toernooi mee in Denemarken. “We gingen met het team tegen een aantal nationale teams spelen, tegen teams die ook kampioen waren geworden. In het buitenland is het spel veel sneller, en meer fysiek.”

Eerder gaf coach Arik Shivek van Orange Lions Academy aan dat als basketbaltalent sterker wil worden dat er meer buitenlandse toernooien gespeeld moeten worden. Daniel kan zich daar wel in vinden. “Dat vind ik ook, want je kan er veel meer van leren. Het spel is in het buitenland, naar mijn gevoel, heel anders dan hier. Het is dynamischer en harder, en dat vind je in landen als Spanje en Frankrijk meer terug.”

Wederom succes met MBCA

Dit seizoen komt Daniel uit voor het onder 16 team van MBCA. Ook daar gaat het hem heel goed af. “Het is veel serieuzer. In de onder 14 speelden we veel relaxter, maar dat gaat nu niet zo makkelijk. Onze tegenstanders zijn groter en breder dan bij onder 14. Ik had gedacht dat Landstede Hammers, Zorg & Zekerheid Leiden en Uball onze sterkste tegenstanders zouden zijn. Deze teams staan nu ook, samen met ons, hoog op de ranglijst.”

Het winnen van de Basketball Cup

Eind maart vond in de Apollohal de finale van de Basketball Cup plaats, voor onder meer de mannen onder 16 Eredivisie. MBCA zou het daarin opnemen tegen Landstede Hammers, en dat verliep fantastisch. “We hebben veel getraind met het team, waarin we hun aanvalsspel hebben geanalyseerd en hun point guard in een moeilijke positie hebben gezet. Coach Serge heeft heel goed naar hun spel gekeken, en daar hebben wij ons spel op gebaseerd. In het tweede kwart lukte het om steeds verder uit te lopen. We kregen enorm veel energie om de beker te kunnen winnen. Ik weet zeker dat wij kansen hebben om ook het kampioenschap binnen te kunnen halen. Daar hebben wij de energie van het team voor, en coach Serge.”

Daniels ambities

We hebben de kracht van het team van MBCA nader beschreven. Laten we eens in gaan op de krachten van Daniel. “Zelf ben ik een atletische speler, met een goede verdediging. Daarnaast ben ik qua schot ook vooruitgegaan. Een speler waar ik altijd naar keek was Kevin Durant. Om sterker te kunnen worden heb ik zeker een aantal landen in gedachte waar ik later zou willen basketballen, waaronder Spanje. Daar spelen ze ook veel sneller dan hier in Nederland. Ook Frankrijk is een mooie plek om te basketballen.”

Wat het ook zal worden; als Daniel zich goed blijft ontwikkelen is er zeker veel mogelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.