Meet Chermensa, Rochella en Chermano van la Parra

Gepubliceerd op 13 april 2023 om 12:00

Alle drie hebben ze basketbal met tennis gecombineerd, maar inmiddels zijn Chermensa (links), Rochella (rechts) en Chermano van la Parra (onder) talentvolle basketballers. Hun moeder heeft ze op het gebied van coaching en support enorm veel gegeven, en de uitdagingen die zij trotseren zullen ze nog veel sterker maken!

Voor het eerst basketballend bij Divine

In Rotterdam is basketbal begonnen bij deze drie familiespelers. Divine werd hun eerste uitdaging. “Het was geweldig!” herinnert Chermensa zich. “Het voelde echt als familie. Iedereen supportte elkaar tijdens de wedstrijden, en we bleven daar echt van ’s morgens tot ’s avonds laat.”

Rochella: “Voor mij voelde het net zo. We speelden met de jongens mee in het team. Het is ook heel leuk om te zien dat veel speelsters daar zijn begonnen, en enorm gegroeid zijn. Iedereen was enorm gehecht met elkaar, en steunt elkaar nog steeds in al hun keuzes.”

Chermano speelde met Rochella in hetzelfde team bij Divine, dat gecoacht werd door hun moeder. Een onvergetelijke tijd. “We waren daar altijd: van trainen tot wedstrijden spelen,” vertelt Chermano. “Het hield nooit op, en iedereen kende elkaar. Chermensa ging dus naar Binnenland, en van daaruit gingen Rochella, ik en mijn moeder ook naar Binnenland. Doordat we van club naar club gingen, leerden we meer mensen in de basketbalwereld kennen.”

Eén en al love voor hun moeder

Hun moeder, Cherryl van la Parra, heeft op een mooie manier bijgedragen aan de ontwikkeling van Chermensa, Rochella en Chermano. Een mooi moment, en uiteraard zijn ze alle drie haar enorm dankbaar. “Ik ben bij haar begonnen met basketballen,” vertelt Chermensa. “Wat mijn moeder goed deed was dat ze het coachen en moeder zijn goed gescheiden kon houden. Dat vond ik heel leuk, en apprecieerde ik ook enorm.”

“Ze is natuurlijk erg fanatiek, en aanmoedigen doet ze nog steeds,” vertelt Rochella. “Daar krijgen we meer motivatie en doorzettingsvermogen van.”

Chermano: “Op en buiten het veld is zij echt onze nummer één! Je kon goed zien dat ze op het veld echt een coach was en buiten het veld onze moeder. Voor mij was het tenminste altijd mijn moeder, of ze mij coachte of niet. Ze is wel strikt en fanatiek, maar dat hoort erbij. Zij heeft ons de basiselementen geleerd die nodig zijn om verder te kunnen komen. Wij zijn haar altijd echt enorm dankbaar!”

Type spelers

Alle drie spelen ze op de guard positie. Toch vervullen ze deze positie op een net iets andere manier. “Ik speel op de point guard positie, en zorg voor nuttig werk voor mijn teamgenoten,” vertelt Chermano. “Mijn spelers respecteer ik altijd, ook mijn tegenstanders. Ik ken veel van mijn tegenstanders, waar ik ook goed bevriend mee ben. Dat zorgt ook voor de verbinding binnen deze sport. Dit seizoen heb ik tegen heren 1 van Zorg & Zekerheid Leiden gespeeld. Zij speelden tegen heren 2 van Lokomotief in het bekertoernooi, en ik heb bij Lokomotief meegespeeld. Het was echt veel sneller en agressiever. Ik heb er enorm van geleerd.”

Chermensa: “Ik ben meer een leidende point guard, maar soms combineer ik het met het schot. Fanatisme, defensieve kracht en snelheid passen ook bij mij.”

Rochella: “Ik kan ook het spel leiden, maar vind het ook fijn om vanuit het screen de drive af te ronden. We kunnen alle drie wel goed schieten, hoewel de één natuurlijk net iets beter is in andere elementen dan de ander.”

Individuele vragen

Chermensa: Op jouw 14e ben je voor het eerst uitgekomen op het hoogste niveau van Nederland namens Binnenland. Hoe was het om dan gelijk te beginnen?

“Enorm leuk, en ik verwachtte eerlijk gezegd niet dat het op mijn 14e al zover zou komen. Natuurlijk was het heel spannend, ik bedoel je bent pas 14 jaar. Op dat moment neem je je extra voor om dan te genieten en dat het een enorme eer is om dan al zoiets mee te maken. Je uiterste best doen was mijn denkwijze, en het pakte heel goed uit!”

Rochella: Voor jou is het dit seizoen voor het eerst dat je op het hoogste niveau van Nederland uit bent gekomen, ook namens Binnenland. Hoe is zoiets voor jou?

“Echt heel spannend, want ik wist niet wat ik kon verwachten. Op de guard positie heb ik best wel wat concurrentie, en ik heb ook wat blessures gehad. Ik ben dankbaar dat ik mijn debuut mocht maken en heb die kans zeker benut.”

Chermano: Je speelde eerder bij Triple ThreaT in Haarlem. Hoe heb je die tijd ervaren?

“In twee jaar tijd heb ik veel meegemaakt. Het reizen was best moeilijk. Ik zat in de eerste klas, en trainde elke avond bij Triple ThreaT. Na school om vier uur ging ik dus naar huis om te eten, dan naar Haarlem om te trainen en kwam ik om 11 uur weer thuis. Zo ging het eerste jaar, en het jaar daarna zat ik in Haarlem op school. Toen moest ik ochtendtraining volgen om half 8, en dat duurde tot kwart voor 10 waarna mijn school begon. In de avond had ik ook training, dus pas om 11 uur was ik weer thuis. Het was een hele opgave, maar toch ben ik er enorm gegroeid. De coaches hebben mij enorm veel geleerd, en ik ben mentaal ook sterker geworden.”

Chermensa: Jouw effort bleef niet onopgemerkt, want je kwam twee keer uit namens de jeugd van de Orange Lions. Hoe was het om bij onder 16 voor het eerst mee te doen aan zo’n toernooi?

“Je beseft op dat moment echt dat je voor je land gaat uitkomen. Op het moment dat ik het volkslied op het veld zong, drong het echt tot mij door dat ik Nederland zou vertegenwoordigen. Je eigen achternaam op je shirt terugzien is ook geweldig! Uit heel Nederland word je uit jouw leeftijdscategorie gekozen. Als je zoiets groots mag meemaken, dan ben je enorm trots en dankbaar. Vooral ook dankbaar voor mijn moeder. De tijd die ze als coach in ons heeft gestopt heeft zo goed geholpen!”

Rochella: Bij Binnenland hebben we potentiële trainers die spelers naar een hoger niveau kunnen trainen. Heb je bij Binnenland, naast jouw moeder, trainers gehad die je veel hebben meegegeven?

“Zeker, Lisa van den Adel en Willemijn Kallenberg. Zij zagen veel potentie in mij, en zij hebben mij zeker sterker gemaakt. Ik heb ingezien dat ik door moest gaan en veel talent heb.”

Chermensa: “Om hierop in te haken; Judith van den Adel is ook een geweldige trainster. Zij heeft mij de eerste stap doen realiseren in hoe ik verder ben gaan spelen. Ook Michel Appers heeft mij enorm veel gegeven, in verdedigend opzicht. Hij heeft mij laten inzien dat verdedigen enorm belangrijk is. Linda Appers heeft ervoor gezorgd dat ik eerst bij onder 20 van Binnenland kon spelen, voordat ik mijn debuut had gemaakt op het hoogste niveau. Joost van Rangelrooy en Mitchell Lieveld gaven me de kans voor dames 1. Daar ben ik ze voor eeuwig dankbaar voor.”

Chermano: “Mitchell Lieveld is ook iemand die ons naar de kerk heeft gebracht. Hij heeft ons daarin enorm gesteund. Wij zijn in 2020 naar Levende Steen Ministries in Spijkenisse gegaan. Dat heeft ook impact gehad op ons spel. Bidden voor de wedstrijd helpt ons, en dat heeft ons een stap gemaakt.”

Chermensa: “Wij zien het als een relatie met god, en daar heeft Mitchell een grote rol in gespeeld. Hierdoor hebben wij een ander idee gekregen omtrent naar de kerk gaan; dat god bij ons zeker centraal staat.”

Chermano: Je speelt bij Lokomotief onder 18 op eredivisieniveau. Wat kan je over jouw team en de potentie vertellen?

“We hebben een aantal eerstejaars onder 18, en vier tweedejaars. We staan eerste in de competitie doordat we zoveel trainen, en we zijn ook veel met elkaar bezig.”

Chermensa: Dit seizoen heb je je in Canada bevonden om te spelen bij Cape Breton University. Hoe is het om daar te spelen?

“Ik ben er inmiddels al twee jaar. Thuis zijn we altijd een hechte familie geweest, dus het was een beetje aanpassen in het begin. Basketbal is ook heel leuk, iets wat hier in Canada qua spel veel sneller gaat. Je wordt gefocust om nog harder en sterker te spelen, en door nog meer door te pushen ben ik meerzijdig geworden in mijn spel.”

Rochella: Wat maakt Chermano een fantastische basketballer?

“Zijn harde werken, drives en assists zijn geweldig! Ik zie vooruitgang en progressie, ook van Triple ThreaT naar Lokomotief. Hard werken, daar is Chermano één van!”

Chermano: Wat maakt Chermensa een fantastische speelster?

“Door van alles! Ik heb haar bij Binnenland vaak gezien, en nu zie ik dat ze in Canada de Leiding pakt in haar team. Ze doet meer en durft meer, en met alles wat ze kan heeft ze veel talent. Ook mentaal heeft ze enorm veel stappen gemaakt!”

Chermensa: “Wat maakt Rochella een fantastische speelster?

“Haar inzicht in het spel. Ik vind dat ze echt een goed inzicht heeft, op jonge leeftijd. De manier waarop zij haar beslissingen maakt zijn haar topkwaliteiten! Ook verdedigend is ze heel sterk, een bijzonder mooie combinatie!”

Reactie plaatsen

Reacties

Jeff de Vlugt
een jaar geleden

Mooi interview. Weer wat van geleerd.

Van la Parra
een jaar geleden

Wat ben ik een trotse moeder van deze 3 prachtige kinderen. Mooi interview en een mooi team.
Ik noem ze team vlp❤️

Bryant Abath
een jaar geleden

Het was echt zo mooi hoe ze over jou vertelden ❤️!!