Talentvolle center Hinke Houben grote belofte voor de toekomst

Gepubliceerd op 28 januari 2023 om 10:00

Dit seizoen beschikt Basketbal Academie Limburg (BAL) uit Weert ook over een damesteam op het hoogste niveau van Nederland. Als debutant doen ze het zeker niet verkeerd. Hinke Houben is een van de centers namens de Limburgse formatie, en is een absolute potentie voor haar team!

Spelen op het hoogste niveau van Nederland, net als haar vader Frans Houben

Weert beschikt over een mooie basketbalhistorie. Een historie die ook bij Hinke niet onbekend is. “Mijn ouders hebben vroeger allebei gebasketbald, net als mijn broer,” vertelt Hinke. “Ik heb op mijn zevende een training uitgeprobeerd, maar ik dacht eerst dat het niet echt voor mij was weggelegd. Dat werd het later wel, aangezien ik vroeger al best groot was. Mijn vader heeft vroeger ook bij BSW Weert gespeeld: Kaypro, Miniware en Selex BSW. Toen ik nog jong was heb ik via het YouTube kanaal Starwatchers nog een wedstrijd van hem gezien.”

Nu speelt Hinke ook op het hoogste niveau, en vooral in de rebounds laat ze haar kracht zien. “Ik zou mijzelf een lieve speelster noemen. Mijn moeder gebruikte haar ellebogen en beschikte over fel spel. Dat spel heb ik niet zozeer. Ik heb meer weg van het spel van mijn vader. Toen ik nog bij B.C. Boemerang in Urmond speelde, waar mijn vader mij coachte, deden we een rebound spel. Dat vond ik heel leuk om te doen, en mede daardoor kom ik vandaag de dag bij mijn rebounds op het veld. Ook met de lengte die je hebt zou je veel rebounds moeten pakken.”

Een mooie groei gemaakt bij Kimbria

Via Sittard en Urmond is Hinke bij Kimbria in Maastricht terechtgekomen. Ze wilde gaan voor groei en ontwikkeling, en kreeg deze daar ook. “Tegelijkertijd speelde ik bij dames 1 van Kimbria toen ik 17 jaar was. Voor mij was het een vrij grote stap, maar ik kende mijn teamgenoten al. Het was daardoor niet lastig om deze stap te maken. Spelen op landelijk niveau heeft mij heel veel gegeven. Je leert daardoor meer in de post, en om te gaan met verschillende spelsituaties.”

De overstap naar BAL: uiteindelijk op het hoogste niveau

Drie jaar geleden kwam Hinke bij de Weertse club BAL terecht. “Uiteindelijk wist ik dat ik een nog grotere stap wilde maken. Ik was eraan toe om op mijzelf te wonen en één en al bezig te zijn met basketbal. Eerst was het enorm wennen, trainen van twee keer per week naar tien keer per week. Je moest half acht ’s ochtends al gelijk klaar staan op het veld, maar alles went. Daarbij, met alles tegelijk bereik je enorm veel en ervaar je steeds meer groei.

Het was een zeer spannende uitdaging, spelen in de Vrouwen Basketball League. Bijna niemand was het gewend om op het hoogste niveau te spelen. Iedereen is elke keer klaar om te knallen. Als je op jonge leeftijd al op het hoogste niveau speelt, dan is dat al een mooi begin. Het team is heel jong, maar heel hecht. Buiten het veld lachen we veel met elkaar, en doen we veel leuke dingen. Ook al kom je nieuw in het team, dan zal je ook snel in onze groep terecht komen.”

Op 24 september 2022 speelde BAL haar eerste competitiewedstrijd tegen Binnenland uit Barendrecht. BAL liet gelijk zien waar zij voor staan. “Ik weet nog dat iedereen enorm gespannen was, maar er was enorm veel energie aanwezig! De mensen die geblesseerd waren beschikten over zoveel energie. Ondanks het verlies hebben we een enorm goede wedstrijd neergezet, iets wat zeker nog beter gaat worden. We zullen dit jaar niet als eerste eindigen. Met de jaren zullen we veel gaan leren en trainen, en zullen we wellicht kampioen kunnen worden.”

Het ontwikkelen van talent

Inmiddels ontwikkelt BAL enorm veel potentieel talent. Ook Hinke ziet dat terugkomen. “Ik speel nu drie jaar bij BAL, en ik heb daar zoveel geleerd. Ik kan mijzelf echt een center noemen. Daarbij durf ik meer de bal te vragen en de confrontatie aan te gaan. Als je iets wilt bereiken met basketbal dan durf ik te zeggen dat je bij BAL absoluut sterker kan worden!”

Met zoveel potentie om over nog meer kracht te beschikken kan het haast niet anders zijn dan dat Hinke een geweldige belofte gaat worden!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.