1 tegen 1 met Mathias Offeciers

Gepubliceerd op 25 november 2022 om 08:30

Al een lange tijd is de 20-jarige Mathias Offeciers onderdeel van basketbalvereniging Antwerp Giants. Vanaf de jeugd heeft hij zich omhoog gewerkt en getraind tot waar hij nu is: bij de eerste ploeg van Telenet Antwerp Giants. Van daaruit is het te hopen dat Mathias zich kan richten op een mooie basketbalontwikkeling!

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Mathias Offeciers, ik speel ongeveer 15 jaar basketbal en momenteel bij de eerste ploeg van Telenet Antwerp Giants. Verder studeer ik Sport & Cultuurmanagement.”

2.  Hoe ben je precies begonnen met basketbal?

“Vroeger zat ik eerst op voetbal, maar ik was fysiek sterker dan anderen van mijn leeftijd. Een coach heeft mij ooit eens verteld dat ik eens moest gaan proberen om op basketbal te gaan. Vanaf dat moment was ik gelijk verkocht, en heb het eerst een jaartje met voetbal gecombineerd. Mijn hart ligt echt bij basketbal.”

3.  Wat voor type speler ben jij?

“Basketbal is een teamsport. Ik ben een speler die waarde hecht aan het teamverband en de teamchemie. Als team win je uiteindelijk wedstrijden.”

4.  Is er iemand die jou inspireert?

“Vroeger keek ik enorm op naar Dennis Donkor. Hij speelde de meeste wedstrijden voor de eerste ploeg van Giants Antwerp en is prof geworden op zijn 18e. Hij behaalde hier zijn niveau, en hij wist mij altijd te inspireren en te motiveren om altijd harder te trainen met de ploeg. Als je hard werkt kan alles gebeuren, en dat heb ik zeker via zijn motivatie meegekregen. Naast het veld is hij ook een goede vriend geworden.”

5.  Hoe is het om onderdeel te zijn van de eerste ploeg van Antwerp Giants?

“Ineens begon ik in Antwerpen met twee keer in de week trainen. In de jeugd ben je een van de sterkhouders van het team, maar als je bij het eerste team gaat kijken als speler dan zie je echt van dichtbij dat de spelers echt sterk zijn en op welke manier ze ook sterk zijn geworden.

Sinds corona ben ik begonnen met meetrainen met de eerste ploeg. Dat was natuurlijk ideaal, want als kleine jongen ging ik altijd kijken naar de Giants. Het waren dé Giants voor mij, en dan kom je zelf op het veld te staan met coaches en de Amerikaanse spelers. Dat is een hele andere manier van trainen, maar enorm zalig! Het is een van de mooiste ervaringen die ik heb mogen meemaken. Dit jaar speel ik voor de eerste ploeg van Telenet Antwerp Giants, en ik hoop echt zoveel mogelijk nieuwe ervaringen te mogen opdoen. Van daaruit ga ik mijzelf zoveel mogelijk proberen te bewijzen en hopelijk nog meer groeien om een steeds betere plek te veroveren!”

6.  Een Giant zijn die uitkomt in de BNXT League, wat doet dat met je?

“Je beseft op dat moment dat hard trainen en hard werken het enige middel is om jezelf te kunnen bewijzen en om sterker te worden. Dat is het grootste kenmerk; het hogere niveau en de professionaliteit. In het verleden hebben de Giants best wel wat prijzen gepakt, dus het is uiteraard een eer om daar onderdeel van te zijn.”

7. Zie je jezelf een Giant blijven?

“Absoluut! Giants is een zeer professionele club in België met een hele mooie accommodatie. Je wordt enorm goed begeleid, en ik zou er echt willen blijven spelen zo lang ik kan.”

8.  Is Antwerpen een plek waar veel potentieel talent kan doorbreken richting het hoogste niveau?

“In Antwerpen hebben ze een hele goede opleidingstraject, waarbij spelers uiteindelijk doorstromen naar de eerste ploeg en sommigen naar een andere ploeg in België of elders. Net als Oostende beschikt ook Antwerp Giants over een goede doorstroming, en we zijn afgelopen seizoen ook kampioen geworden met de tweede ploeg van Antwerp Giants.”

9.  Hoe was het om met de tweede ploeg kampioen te worden?

“Luc Smout, de coach die ik altijd in de jeugd van Antwerp Giants heb gehad, was teruggekomen vanuit Oostende waar hij twee jaar had gecoacht. Vanaf dag één werkte hij enorm hard met onze ploeg: veel schoten nemen, rebounden, plays doorlopen en veel andere vaardigheden. Hij is echt de rede waarom wij zo ver zijn gekomen. Natuurlijk hebben we veel talent en zijn we fysiek sterk, maar hij bereidde ons echt op een goede manier voor.”

10. Je bent ook jeugdinternational geweest. Hoe was het om dat voor het eerst mee te maken?

“Een van mijn beste herinneringen in mijn basketbalcarrière is het EK onder 16. Het besef dat je met een Europees kampioenschap mee zou doen was een hele euforische gewaarwording, en dat je ook bij de beste 12 spelers zit. We hadden een goede coach en een ploeg met harde werkers. Ik heb voor mijn gevoel een goed EK gespeeld, ook om zo kennis en ervaring op te doen voor het hogere niveau.”

11. Heb je ook de ambitie om in de hoofdmacht van de Belgian Lions te spelen?

“Op dat moment is dat niet persé mijn hoofddoel. Ik wil mij eerst goed focussen op een goede doorbraak in de BNXT League en van daaruit verder kijken wat er zoal mogelijk is.”

Reactie plaatsen

Reacties

Hendrik Proost
2 jaar geleden

Ik wens je heel veel succes , en een mooie loopbaan Topper