Benieuwd? Bekijk het maar!

Gepubliceerd op 20 mei 2022 om 08:30

De covid-19 periode is voor iedereen een hele moeilijke periode geweest. Juist in dat soort tijden is het belangrijk om naar creatieve oplossingen te zoeken. Bodine Jeske bevond zich in de theatersector en Starworks Studio in de muziekindustrie, maar dat is vanwege de langdurige lockdown-periodes niet rendabel geweest. Dat zorgde tegelijkertijd voor een nieuw creatief idee: het maken van een kinderserie op YouTube genaamd Bekijk het maar. Hierin speelt Bodine Jeske Madelief; een pubermeisje dat verschillende baantjes aan het uitproberen is. Niet alleen op het gebied van film en theater is dit een mooi idee voor kinderen, maar tegelijk ook de realiteit die laat zien dat hoe het eruit ziet op de arbeidsmarkt.

Het zoeken naar nieuwe initiatieven

Zoals gezegd, het is voor iedereen een moeilijke periode geweest. Voor Bodine Jeske (bedenkster, actrice), Pascal Brugman (bedenker, camera, editen) en Cate Keers (bedenkster) was dit niet anders.

“Het was gewoon heel jammer dat je werk en vooral passie tot stilstand komt, terwijl je er vrij weinig aan kunt doen. Ik had het geluk dat ik hier en daar iets kleins kon doen, zoals bijvoorbeeld filmpjes opnemen of liedjes schrijven, maar ik miste mijn live publiek. De eerste lockdown werkte ik nog bij The Amsterdam Dungeon, waar we in de tussentijd thuis de teksten konden blijven repeteren en instuderen, want zodra we weer open gingen moesten we er ook gelijk staan. Al met al mensen blij maken zat er een lange tijd niet in.” verteld Bodine.

Wat doe je als je niet kan doen wat je voor lief hebt? Je creatief vermogen wordt op deze manier gelijk op de proef gesteld. “Gaandeweg kreeg ik het idee om toch iets theatraals te willen brengen, maar dan op televisiegebied aangezien filmen nog wel een optie was. En toen Starworks Studio mij benaderen om dit voor kinderen op te zetten is het programma ‘Bekijk het Maar!’ ontstaan. We wilde kinderen iets nieuws en educatiefs brengen in plaats van dat ze steeds naar hetzelfde zouden kijken.”

Voor de eerste keer een serie maken

Met dat nieuwe idee zijn Pascal, Cate en Bodine begin dit jaar aan de slag gegaan. Hoewel het een nieuwe uitdaging voor iedereen is, is deze uitdaging onderweg naar een prachtige ontwikkeling. “In het begin van dit jaar werd ik benaderd door Pascal en Cate om iets te maken met Starworks Studio, en samen besloten we iets voor kinderen te maken zodat ze iets anders hadden dan al dat Corona nieuws. Ik had al eerder kleine filmdingetjes gedaan en veel theaterervaring, maar aan de slag gaan met film & YouTube waarbij ik de hoofdrol had, was voor mij best spannend. Normaal repeteer je ook een voorstelling om vervolgens op de planken te staan, maar dit leek mij ook een hele leuke uitdaging. Want in principe laten we het over aan de situatie en de echte medewerkers van het bedrijf waar we zijn en is het pure improvisatie, zoals je ook hebt als je solliciteert. Starwork Studio had al ervaring met camera, fotografie en muziek, maar ook voor hen was een kinderserie ook een vrij nieuwe ervaring. Verder hebben we muzikale hulp van Jack van der Burgt waar we in hem muziekstudio Rooftop in Halsteren liedjes en gedichtjes mogen opnemen.

Stel dat je nou geen opleiding heb gevolgd, en toch aan de slag gaat met het zoeken naar een baan; hoe pakt dat dan uit?

We kennen de titel: Bekijk het maar. We kennen ook het hoofdpersonage: Madelief. Waar gaat deze serie verder over? “Madelief is een vrij onhandig meisje, een echte puber van ongeveer 16 jaar die opzoek is naar een baantje,” vertelt Bodine. “Ze gaat van alles uitproberen, en ze vindt altijd alles leuk. In dat opzicht lijkt ze ook een beetje op mij, aangezien ik ook alles wil uitproberen en veel dingen leuk vind. Daarbij komt; kinderen moeten op school altijd snel een keuze maken. Bij een kringgesprek in groep één en twee komt de vraag naar voren: wat wil je later worden? Daar beginnen de eerste dromen, waarbij dan altijd nog maar de vraag is of deze ‘dromen’ werkelijkheid worden.” Vroeger vond Bodine zoiets altijd al een moeilijke vraag. “Dat is misschien de rede dat ik later theater helemaal geweldig ben gaan vinden, dan kun je alsnog alles worden wat je wilt. Madelief zelf weet niet goed wat ze wil, dus daarom is ze van alles aan het uitzoeken en kijken of het iets voor haar is. Dat is ook om gelijk een kijkje te nemen in de bedrijven voor kinderen, over hoe het eraan toe gaat in zo’n bedrijf. Bij een opleiding word je gelijk doorgestroomd in wat je later gaat doen. Toch wordt er vaak gezegd dat je niet wordt waar je voor studeert (zie carrièreswitches). Zelf moest ik ook wat anders gaan doen vanwege corona, aangezien de theaters voor een hele lange tijd dicht bleven. Vandaar dat ik bij Madelief dacht: stel dat je nou geen opleiding heb gevolgd, (lekker drastisch), onhandig bent en toch aan de slag gaat met het zoeken naar een baan; hoe pakt dat dan uit? Dat is de insteek van deze serie.”

Kinderen moeten vooral hun hart volgen

Vorige maand was het bijzondere moment daar: de eerste keer dat iets online komt. Zoiets is altijd spannend. “De eerste aflevering is woensdag 13 april online gekomen, en heeft al heel wat view gekregen! Dat vond ik best wel leuk voor een eerste aflevering. Ik hoop dat mensen het heel leuk vinden en de andere afleveringen ook gaan bekijken. Wij willen namelijk om de week een nieuwe aflevering uploaden. Aangezien ik het voor de eerste keer doe, was het natuurlijk heel spannend, ook om de eerste aflevering te zien,” vertelt Bodine. “Daarbij ben ik blij dat ik binnen het editen met Pascal ook het één en ander nog mag aanvullen. Hierdoor merk ik wel dat we een nog hechter team zijn; niet alleen op de set, maar ook daarbuiten. Wij zijn vaak aan het brainstormen welke bedrijven wij zoal zouden kunnen benaderen, en tips van onze kijkers zijn natuurlijk altijd welkom! Ook kunnen kinderen Madelief vragen om samen wat leuks te ondernemen, want er komen in de toekomst ook vakantieafleveringen aan.”

Wat wil Bodine met deze serie bereiken? Wil ze kinderen aansporen of voorzien van adviezen? “Kinderen moeten vooral hun hart volgen. Uiteindelijk zal iedereen wat kunnen vinden wat hij of zij leuk vindt om te doen.”

Benieuwd naar Bekijk het maar? Klik op deze link voor meer!

https://youtube.com/channel/UCaeORH-HjH2xNyL0qURyJWA

Of zoek ze op op Facebook. Instagram en Tiktok.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.