Inzage in de passie van Mariecke Fransen: Mind & Body

Gepubliceerd op 17 maart 2022 om 08:30

De 40-jarige Mariecke Fransen woont tegenwoordig in Zandvoort, waar ze haar Mind & Body studio heeft. Dat is studio waar ze met mensen ‘op reis’ mag gaan om de meest gelukkige en gezonde versie van henzelf te worden. “Op jonge leeftijd heb ik veel voor anderen gezorgd, maar niet zo goed voor mijzelf,” vertelt ze. “Toen ik 26 jaar was, openbaarde zich een eetstoornis bij mij. Hierdoor bleef de vraag of ik voor anderen werkzaam ben, of voor mijzelf. Een van de belangrijkste elementen is dat mijn stresslevel uitgevlakt blijft. Stress is een van de signalen in het lichaam om in een andere balans te bewegen, een balans die kan zorgen voor meer klachten. Hiervoor heb ik gekozen om een praktijk op te zetten, waar ik heel transparant ben naar mensen die ik begeleid.”

Het vinden van een gelukkige balans

Op haar 20e is Mariecke begonnen met de opleiding HBO Social Work, gespecialiseerd als GGZ-agoge. Vanaf het begin was haar werkveld de verslavingszorg, met mensen die mentale ziektepatronen hebben. Daar heeft ze trainingen gegeven, net als groepsbegeleiding. “Ik vind het enorm fijn om mensen te kunnen helpen,” vertelt Mariecke. “Het voelde als iets natuurlijks voor mij. Hierdoor keek ik ook niet naar mijn eigen problemen waar ik in zat, als een soort vlucht. Inmiddels ben ik altijd waakzaam over verslavingsgedrag en andere gevaren. Het gaat erom dat je je balans en grenzen bewaakt, naar jouw gelukkige balans. Zoiets lukt niet altijd alleen, daar heb ik hulp bij nodig. Dat heb ik geprobeerd met Mind & Body studio; hoe ik als coach mijn dienst uiteen zet. Naast een 1 op 1 begeleiding bied ik ook een small groupstraining aan. Zo’n Small groupstraining gaat meer door op de Mind & Body connectie dan op de harde manier van workouts. Ik ben er 100% van overtuigd dat mijn manier van het uitzetten van trainingen effectief is, en een verlengde is van wie ik als persoon ben.”

Het proces waar ze naartoe werkt beschrijft ze op een prachtige manier. “Kwetsbaarheid is kracht, en op het moment dat we dat proberen te delen en om hulp vragen dan kunnen we in beweging komen. We komen dan echt tot de realisatie dat elk mens met dezelfde onzekerheid te maken heeft.”

Van voeding naar spiritualiteit

Mariecke heeft zich de afgelopen jaren steeds meer gespecialiseerd. Op meerdere vlakken is ze enorm bedreven geraakt. “Het leven is de reis, en elke dag leer ik weer nieuwe dingen. Daar waar ik 12 jaar geleden (ook vanwege mijn ziektepatroon) mij ben gaan focussen op voeding, ben ik de laatste 9 jaar de spirituele diepte in gegaan: naar de mens, het energetische werk, de spiritualiteit en de breedste zin van het woord energie. Met energie bedoel ik energie in de vorm van voeding, interactie en de feitelijk stoffelijke energie die in ons lichaam is. Dat heeft mij op een pad van mindfullness en yoga gebracht. Dat zijn de elementen waar ik nu mee aan de slag ga. Ik ben iemand die doet wat ik zeg dat ik doe. Je kunt het nog zo strak gepland hebben, maar het leven is dynamisch. Er kunnen dingen gebeuren die enorm heftig zijn. De kunst is om daarmee om te gaan; in een reis die oneindig is.”

Diverse inspiraties

Yoga kwam niet geheel vanzelf op haar pad. Voor hetgeen wat Mariecke nu doet is ze door een aantal mensen enorm geïnspireerd geraakt. “Al jarenlang is Adriene Mishler (yoga with Adriene) een yoga-instructeur die ik enorm adoreer. Zij is een van de grootste yogadocente via YouTube, en is degene waarmee ik vrijblijvend in contact kwam met yoga. Ze heeft miljoenen volgers, en heeft een enorm grote community opgericht. Haar ontwikkeling zie ik als hoe ik mij ontwikkel. Op het gebied van spiritualiteit is Eckhart Tolle een voorbeeld voor mij, voornamelijk vanwege zijn naslagwerk wat enorm inspirerend is! Dat zijn mensen wie ik een warm hart toedraag. Ik probeer altijd nieuwe dingen te zoeken waarmee ik aan de slag kan, en dat integreer ik weer in de dienst die ik aanbied.

Voor mij is yoga een levenswijze. Een levenswijze wat mij in staat stelt om vanuit de rust te leren handelen, altijd bij mijzelf in te kunnen checken en situaties beter op te vangen. Er zijn zoveel stijlen van yoga op te vangen, maar voor mij is de basis om jezelf zonder oordeel in de meest harmonieuze wijze in de wereld te kunnen voortbewegen.”

Het hebben van een eigen organisatie

Met alles bij elkaar heeft Mariecke de stap durven zetten; het drijven van een eigen organisatie. Tegenwoordig doet ze dat op zeer succesvolle wijze, met enorm goede feedback. “In 2015 ben ik begonnen met wat toen nog Mind Your Step heette. Destijds lag de focus op de multidisciplinaire dienstverlenging op het gebied van gewichtsconsultatie, voedingsadviezen maken en beweging. Die drie pijlers zaten in de dienst gegoten. Daarbij heb ik veel gebruik gemaakt van revalidatietrampolines. Daar was heel veel vraag naar. Door de jaren heen ben ik naar spirituele en lichaamsgerichte werk gegaan, aangezien het stukje voeding en het trampolinewerk meer fitness gericht was. Dat was niet mijn hoofddoel, waardoor ik twee jaar geleden daar afstand van heb gedaan. Mind Your Step heb ik veranderd naar Mind & Body Studio, en heb toen deze praktijk opgezet in Zandvoort. Hierin ben ik bezig met onder meer aerial yoga, chakra yoga en yin en alka yoga. Dat is de bewegingsmodule van de dienst die ik aanbied.”

De aanpak van Mariecke is om in te gaan op alles in één. “Ik geloof dat het nonsens is om het lichaam op te delen, en om geest, lichaam en voeding daarvan los te koppelen. Alles is met elkaar verbonden. Je kan als iemand problemen heeft gaan praten daarover, maar het lichaam slaat ook op. Als iemand zich niet lekker in zijn vel voelt, heeft dat weer invloed op je eetpatroon, waardoor dat weer andere klachten laat ontstaan. Hierdoor heb ik gekozen om, in plaats van één element eruit te halen, een dienstverlening aan te bieden waarin alles naar voren komt. Wat meespeelt is dat ik het zelf heb ervaren. Ik ben 60 KG afgevallen zonder allerlei operaties te ondergaan; allemaal zelfstandig. Wat ik bedoel is als je een balans vindt, en daarin transparant ben, dan kan je het realiseren. Het is wel dat je daar altijd op bedacht bent, en de rest van je leven het meeneemt.”

Benieuwd wat Mariecke jou zoal te bieden heeft? Bezoek haar website, en laat je verwelkomen in de wereld van yoga en mindfulness!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.