Zangeres en zangdocente Rhona Roode glinstert bij het horen en uitvoeren van zang

Gepubliceerd op 6 juni 2021 om 11:30

Rhona Roode, geboren in Amsterdam, is zangeres en actrice. Zij is zangdocente bij Your Voice, en kan daar iedereen helpen met zingen. Binnen zang is ze al sinds jonge leeftijd enorm gedreven. Ze vindt het heel mooi om contact te hebben met anderen en haar passie voor zingen met anderen te delen! Ze heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt als zangeres, en afgelopen april bracht ze haar eigen single You uit. Rhona floreert in meerdere opzichten qua performen. We gaan in op wat haar passie zo bijzonder maakt en wat haar daarin drijft om nog meer te bereiken.

Van haar hobby haar werk gemaakt

Hoe mooi is het om waar je van droomt je beroep te kunnen maken. Rhona wist al op jonge leeftijd dat zingen voor haar is weggelegd, en dat uit ze nu in het geven van zangles en performen. “Ik was ongeveer zes jaar toen ik voor het eerst op dansles ging,” vertelt Rhona. “Mijn moeder was heel gek op kunst & cultuur. Zij heeft mij overal mee naartoe genomen, van theatervoorstellingen tot dansvoorstellingen. Hierdoor ben ik op jonge leeftijd in aanraking gekomen met zang- en acteerlessen. Ik was gelijk gek op dat vak, en ik vond het heel mooi om mij op die manier te uiten!”

Logisch dus dat Rhona glanst en straalt bij het vertellen van haar zangcarrière tot dusver. Ze gaat volledig op in het vak, en dat heeft haar gebracht tot waar ze zich nu bevindt. “Ik kan mij niet anders herinneren dan dat ik altijd met theater bezig ben geweest. Ik wilde van mijn hobby mijn werk maken. Voor mijn gevoel kan ik niet anders, ik moet gewoon zingen. Zingen maakt mij enorm blij, ook luisteren naar muziek. Daarbij, wie wil nou niet zijn of haar droom naleven. Als ik les geef ben ik ook muziek aan het maken, en dat maakt mij dus intens blij!”

Diverse optredens qua acteren

Zoals gezegd, Rhona zingt niet alleen, ze is ook actrice. Ooit stond ze op het podium als cabaretière. “Ik doe veel binnen de kunst, dus ook het acteren. Het gaat niet alleen om zang, ook het acteren vind ik enorm leuk. Ik heb muziektheater gestudeerd aan het conservatorium. Dat hield in dat ik na mijn eindexamen eerst de musicalwereld in ben gegaan. Dat vond ik echt leuk, alleen kreeg ik het gevoel dat ik een stukje creativiteit miste. Ik vind het vooral leuk om zelf iets te maken. Hierdoor ben ik een tijdje een cabaret-duo begonnen genaamd Vers&Kers met Eline Havenaar. Wij speelden destijds op festivals onze voorstelling: Ongemak in de dames wc. Dat ging over twee vrouwen die op een toilet zaten waar van alles gebeurde, en door omstandigheden konden zij er niet meer uit. Het was een voorstelling met muzikanten, dus het was én muziek én theater. Daarnaast ga ik elke oktober acteren bij Halloween Fright Nights in Walibi Holland, ben ik werkzaam als trainingsacteur en heb ik ook kindertheater gemaakt. Qua performen en optreden heb ik altijd wel wat om uit te voeren, maar binnen zang voel ik mij het fijnste.”

Inspiraties in het verleden

“Als kind keek ik bijvoorbeeld enorm op naar Pia Douwes of Vera Mann,” aldus Rhona. Het hebben van inspiraties is vaak belangrijk als je bijvoorbeeld net zo goed wilt worden als een ander. Rhona kreeg later meerdere inspiraties, en dat heeft haar nog veelzijdiger gemaakt. “Toen ik eenmaal op de opleiding kwam veranderde mijn beeld, als in dat ik meerdere inspiraties kreeg. Zo keek ik ook op naar docenten die ik had, of mensen binnen het vak die zoveel gedaan hebben. Actrice Lottie de Bruijn is een keer bij ons op school gekomen. Zij is later ook de regisseur van de voorstelling van mij en Eline geworden. Lottie heeft zoveel gedaan binnen theater en televisie, maar ze is daarnaast ook een enorm lief mens! Zij heeft mij zoveel bijgebracht binnen het vak!”

Zangdocente bij Your Voice

Rhona gebruikt haar zangtalent absoluut niet voor haarzelf. Sterker nog, ze krijgt het voor elkaar om anderen van de nodige tips te voorzien om ook hen beter te laten zingen. Dat krijgt ze voor elkaar bij zangschool Your Voice. “Een vriendin van mij, een medestudente van het conservatorium, heeft Your Voice opgericht. Zij werkte er al een tijdje met een andere docente. Mij werd gevraagd of ik daar ook wilde komen werken, aangezien ik al ergens anders zangles gaf. Hierdoor kwam ik bij Your Voice terecht, en toen gaf ik ineens vijf dagen in de week zanglessen. Dat is echt enorm veel in een korte periode. Echter, de leerlingen waren zo blij dat ze bij Your Voice vroegen of ik daar mijn eigen dagen wilde draaien. Hierdoor geef ik nu vier dagen in de week bij Your Voice les met enorm veel plezier! Het is echt heerlijk om contact te hebben met andere mensen en dat ik ze kan helpen met wat ik het liefste doe: zingen. Ik zing heel graag country muziek. Het heeft een bepaalde stijl qua zang, en heel veel effecten die je kan inzetten. Daarnaast zing ik graag pop- en musicalmuziek. Als zangdocente probeer ik ook alle techniekjes die bij alle stijlen past. Dat maakt het zingen ook uitdagender en veelzijdig.

Ik geef aan verschillende mensen zangles; van 4 jarigen tot 70 jarigen, van amateur tot professioneel. Het varieert enorm: in mensen die voor hun beroep zanger zijn, en tips willen, en mensen die voor het eerst zangles krijgen. Your Voice gelooft in het feit dat iedereen kan zingen, aangezien iedereen de botten en de spieren daarvoor heeft, maar niet iedereen weet hoe ze die moeten gebruiken. Hierdoor proberen we vanuit liefde en passie iedereen de nodige lessen te geven die zij willen. Iedereen is dus van harte welkom bij Your Voice!”

Rhona kan als zangeres enorm veel bijleren en meegeven wat zingen betreft. Ze straalt enorm veel energie en enthousiasme uit in wat ze doet!

Backing vocal bij The Stream

Anderhalf jaar geleden kwam er nog meer op Rhona haar pad. Ze is al vijf jaar een zangcoach bij Your Voice, en sinds een tijdje is ze ook backing vocal in de band The Stream. “Alles in dit vak gaat vaak via-via. Mijn oud-klasgenoot van het conservatorium was al backing vocal van The Stream. Er viel een mezzo (middenstem) viel uit, en toen kwam zij op het idee dat ik dat kon opvullen. Het grappige daarvan is dat ik nog geen enkele repetitie had gehad met de band, en toen moesten wij al naar festival Noorderslag in Groningen. Toch was het wel een mooie binnenkomer, want het ijs was gelijk al gebroken eer we gezongen hadden. Het was in het begin wel spannend om met deze nieuwe mensen te zingen, en op een festival te staan. Maar het was echt helemaal top!”

Haar eigen single: You

30 april 2021; dat was de dag waarop Rhona groot nieuws bracht. Ze was bezig aan een eigen single, en deze is vanaf dat moment te beluisteren via Spotify en YouTube. “Ik had totaal niet het idee om een eigen single uit te brengen. Ik was aan het oefenen voor een auditie die ik had, en dat postte ik op Instagram. Een producent reageerde daarop om een samenwerking aan te gaan. Ik ging daar eerst op in, maar het kwam niet overeen met wat voor muziek ik het liefste zing. Hij maakte veel elektronische muziek. Echter, het triggerde wel het idee om een nummer te schrijven. Ik begon met het schrijven van de tekst, en bedacht de melodie daar ook bij. Naarmate het schrijven en ontwerpen vorderde, kon mij niets ervan weerhouden om het te doen. Ik heb toen een goede vriendin van mij (Elaine Selie) gevraagd om mijn co-writer te worden, en toen zijn we het samen te doen. Toen wist ik dat het moest gebeuren, en zo ontstond You. You gaat over iemand verliezen waar je heel veel van houdt, maar dat je toch de kracht vindt om door te gaan.”

Rhona ervaarde het als volgt: “Als ik een voorstelling speel, doe ik iets wat niet volledig van mij is. You is iets wat geheel van mij is, en dat maakt het extra spannend. Mensen gaan toch naar jou luisteren, iets wat volledig van jou is en dus ook bij jou hoort. Dat is heel spannend, maar ook super tof om te beseffen! Het uitbrengen van een single vind ik echt heel erg mooi, en deze spannende kansen moet je ook naleven, vind ik. Als je het niet doet weet je nooit of het een succes is geworden en wat je zoal gemist hebt.”

Advies aan anderen met dezelfde doelstelling

Wat zouden anderen moeten doen om zoiets moois te kunnen bereiken? Rhona kan het je helemaal vertellen. “Mijn advies: zoek dingen heel goed uit. Daarmee bedoel ik niet alleen het liedje, maar ook de praktische kant: de rechten vastleggen of het vinden van een goede studio. De PR is ook erg belangrijk, want uiteindelijk zal het door meer mensen beluisterd moeten worden. Naast creativiteit zijn er ook veel praktische elementen. Ook belangrijk: zoek mensen waar je je vertrouwd bij voelt. Naast goede muzikanten moeten het ook hele leuke mensen zijn. Dat is wat ik ook gedaan heb, want naast dat ik goede muzikanten heb gevonden zijn dat ook goede vrienden van mij. Zo ben ik gekomen waar ik nu sta met het nummer You.”

Het is haar gelukt om een single uit te brengen, en wat voor eentje! Dat er maar nog meer singles van Rhona uitkomen! © Kyra Noordhoff

Reactie plaatsen

Reacties

Sandra van der weide
3 jaar geleden

Wat een Super mooi interview. Ademloos gelezen. Zo mooi die passie, je droom uit fe laten komen. Barstend vol talent. En wat een ongelofelijke postiviteit srraalt ze uit..
Super trots

Bryant Abath
3 jaar geleden

Echt super lief, dank je wel Sandra!!

Trudi van Meetelen
3 jaar geleden

Wat een mooi artikel is het geworden. ❤
Je droom wordt werkelijkheid...
Je hebt een super mooie single gemaakt.
Ik ben super...super trots op jou.
❤❤❤❤❤💋💋💋💋💋💋

Bryant Abath
3 jaar geleden

Wat super lief Trudi ❤!!