Passie en entertainment bij de Apollo Cheerleaders

Gepubliceerd op 12 februari 2021 om 12:50

We blikken terug naar de jaren 2015 t/m 2017. Apollo Amsterdam had toen de beschikking over een fantastisch cheerleadergroep, waar ik nog prachtige herinneringen aan heb qua performance en entertainment. Zij zorgden voor fantastisch vermaak tussen de halftime en andere pauzes door!
Het was meer dan alleen oefenen op ritmegevoel en dansuitvoering. De Apollo Cheerleaders werden tijdens de trainingen op de proef gesteld op lichamelijk uithoudingsvermogen en op uitstraling. Elke week werd er op maandag en woensdag getraind op deze elementen, onder leiding van danscoach Emeline Welzijn. Haar passie voor dansen wilde ze zodanig overbrengen op haar team dat uitstraling het belangrijkste is wat een cheerleader zou moeten hebben. Op die manier betrek je het publiek daarin en blijven naar de optredens kijken. De cheerleaders hadden belang bij goede sfeer en enthousiasme van de toeschouwers.

Trainingsprogramma Apollo Cheerleaders

Zoals gezegd, er werd twee keer in de week getraind door de cheerleaders. Conditionele stretches zijn de eerste oefeningen om in shape te blijven. Duidelijk wordt dat er meer bij komt kijken dan alleen dansoefeningen. Na de stretching was het tijd voor de inhoudelijke dans die wordt ingeoefend. Niet alleen tips over ritme wordt gegeven, ook de stand van lichaamshouding zijn vaak gegeven adviezen. Bij elke oefening leidt er steeds één cheerleader, waarna de rest de aanwijzingen opvolgt. Duidelijk wordt dat er enorm veel energie wordt gestoken in het overbrengen van sfeer en entourage tijdens de wedstrijd.

Apollo Cheerleaders, officieel onderdeel van Apollo Amsterdam

In het voorjaar van 2015 kwam Apollo Amsterdam met het idee om een cheerleaders team op te zetten. Vooral met de reden omdat zij meer aan entertainment wilde doen tijdens de wedstrijden. Met dat idee hadden zij danscoach Emeline Welzijn destijds benaderd. “Apollo Amsterdam heeft mij destijds gevraagd of ik de coach van de cheerleaders wilde worden," aldus Emeline destijds. "Ik vond het idee persoonlijk erg goed passen bij de nieuwe look and view waar zij toen heen wilden gaan. Wat ons eigen maakt is dat wij speciaal onderdeel zijn van Apollo. Wij heten ook de Apollo Cheerleaders. Wij trainen ook in eerste instantie om voor leuke entertainment te zorgen tijdens de wedstrijden. Wij zijn niet ingehuurd door Apollo, en dat maakt denk ik het verschil qua beleving en teamgevoel. Als het met Apollo eventjes niet goed gaat staan die meiden toch klaar voor ze om ze aan te moedigen.”

De aanloop naar seizoen 2016-2017

In seizoen 2015-2016 waren de Apollo Cheerleaders al actief. Het seizoen daarna was de groep enigszins vernieuwd en waren er meer nieuwe cheerleaders aanwezig. “Eind september 2016 vonden er audities plaats voor dit basketbalseizoen. We hadden best wel korte tijd om ons materiaal wedstrijd-klaar te maken. Daarbij moesten de meiden elkaar nog beter leren kennen. Dus extra complimenten voor wat zij op dat moment voor elkaar kregen en om, ondanks de korte tijd, mooie shows voor het publiek neer te zetten," veronderstelt Emeline.

Eén van de shows tijdens de time-outs

Groepsgrootte en werkwijze

Men verwacht dat cheerleaders al enige ervaring heeft opgedaan met dansen. Echter, bij Apollo Amsterdam is dat niet altijd het geval geweest. “Dat vind ik ook het knappe daarvan," vindt Emeline. "Iedereen had een andere achtergrond. We hadden danseressen die helemaal geen danservaring, noch dansopleiding hadden, maar ook die al een dansopleiding hadden afgerond en toen ook professioneel dansten. Dat zat allemaal bij elkaar in één groep van 16 meiden. Dat was ook voor mij zeker een uitdaging om één geheel van deze groep te maken. Maar we gingen toen de goede kant op. Wat ik voornamelijk hoorde, was dat er een hele leuke dynamiek binnen deze groep te bekennen was. Ze waren erg betrokken met het team en ook met elkaar, dus dat zag je ook terug in de lessen. Ze hadden echt één gemeenschappelijk doel."

De werkwijze binnen deze cheerleadersgroep was niet altijd hetzelfde. Vaak bedacht de coach wat er gedaan moest worden tijdens de wedstrijd, maar soms was dat even anders volgens Emeline: “Normaliter choreografeer ik alle dansen voor het team en bedenk alle shows. Echter, ik vind het ook leuk als de meiden zelf met ideeën komen. Ik verdeelde ze dan in groepjes en dan gingen zij per groepje brainstormen over welke danspasje voor welke act leuk zou zijn. Met mijn ervaring als danscoach vind ik het echt heel leuk om te zien met welke ideeën zij dan komen."

De twee avonden waarin de cheerleaders trainen was niet het enige wat zij doen. Deze cheerleaders deden dit op pure vrijwillige basis, daar zij op dat moment nog andere bezigheden hadden in hun dagelijkse leven. “Deze meiden trainden hier naast hun dagelijkse werk en/of studies. De meeste meiden kwamen dus, net als ik, na hun school of werk naar de Apollohal om te trainen. Ik vond de betrokkenheid heel mooi om te zien, want ze deden het wel met een bepaald doel. Ze wilden echt entertainment en eenheid creëren binnen Apollo."

De Apollo Cheerleaders in seizoen 2015-2016

Q&A’s met de cheerleaders

Uiteraard had ik in 2016 de cheerleaders zelf gevraagd hoe zij het ervaren bij Apollo. Ik had in dat kader Shevonne, Amy, Ambrosia, Tyra en Genesis drie vragen gesteld waarin duidelijk werd wat zij vonden van Apollo Amsterdam en hun bijdrage daarin.

Cheerleader zijn, wat betekent dat voor je?

Shevonne: “Cheerleader zijn is voor mij een manier om enthousiasme over te brengen naar het publiek, zodat er ook meer sfeer ontstaat tijdens de wedstrijden en onze optredens."

 

Amy: “Voor mij betekent cheerleaden met veel plezier, energie en power uitstralen en laten zien dat je er plezier in hebt."

 

Ambrosia: “Plezier hebben tijdens het performen en uitstraling. Het is vooral belangrijk om uitstraling en enthousiasme te laten zien aan zowel Apollo, als het publiek dat de wedstrijden komt bezoeken."

 

Tyra: “Het publiek zodanig entertainen dat er meer sfeer zal ontstaan. Daarbij hebben zij dan ook een idee wie wij precies zijn."

 

Genesis: “Eerlijk gezegd is dit een nieuwe uitdaging voor mij en waarschijnlijk is dit mijn laatste jaar hier in Nederland dus wil ik nog een keer iets nieuws doen."

Heb je ideeën om jullie performance nog meer uit te breiden?

Shevonne: “Het zou mooi zijn om meer cheerleaders te verspreiden over het center court tijdens een optreden, want wij staan vaak rond de A van Apollo op de middencirkel. Daarnaast zou het gebruiken van attributen (denk aan een basketbal) erg leuk zijn! Ik denk dat we daarmee meer van onszelf kunnen laten zien."

 

Amy: “We kunnen onze dansexpertise zodanig uitbreiden met verschillende stijlen dat het publiek echt weggeblazen kan worden. Op die manier creëren we samen met het publiek meer een eenheid met Apollo en dat zou echt fantastisch zijn."

 

Ambrosia: “Ik denk als er een mogelijkheid zou zijn om meer te trainen dat we nog beter worden in het uitstralen van energie. Met meer oefenen kunnen we ook denk ik meer bereiken."

 

Tyra: “Door met nieuwe dansacts het publiek nog meer energie geven en het publiek daarbij tot actie aanzetten."

 

Genesis: “Dat is best moeilijk. Ik heb basketbal in Leiden en Groningen gezien, en daar zie je wel een verschil over hoe het publiek achter haar team staat. Ik denk dat wij gewoon door moeten gaan met meerdere dansoefeningen."

Zijn er binnen Apollo onvergetelijke momenten geweest?

Shevonne: “Basketbal was in eerste instantie niet mijn favoriete sport, maar naarmate ik steeds meer van de sport zag, ben ik er meer van gaan houden. Deze groep is heel erg leuk om mee te werken. Vorig jaar hadden we een evenement met Encore. Toen mochten we als VIP op het podium, dat was echt zo vet! Ook het EK atletiek in het Olympisch stadion was een hele mooie ervaring om mee te maken! Dat waren echt onvergetelijke momenten."

 

Amy: “Ik vond de auditie enorm leuk. Ik kreeg toen meer een idee van wat gaan we doen en leerde ik ook de meiden kennen. De wedstrijd tegen Leiden was de eerste wedstrijd die ik zag. Dat vond ik echt geweldig! Heel Amsterdam leefde in de laatste minuten mee en de come back die Apollo maakte was echt fantastisch!"

 

Ambrosia: “Mijn eerste echte show die ik binnen dit team meemaakte. Toen was het echt voor het eerst voor mij dat ik voor publiek bij een wedstrijd en dat vond ik echt een ervaring om mee te maken!"

 

Tyra: “De tweede wedstrijd tegen Leiden was super spannend! Alleen al omdat het een wedstrijd was waarin het publiek van zowel Leiden als die van ons tegenover elkaar stonden in de laatste minuut. De manier waarop ons publiek na afloop ontlaadde was echt heel mooi!"

 

Genesis: “De kerstshow was heel leuk, we hadden toe andere pakjes aan. Dat was tijdens half time, dus mensen gaan dan normaal een drankje halen. Ze bleven toen wel naar ons kijken en dat vond ik een mooi gebaar naar ons toe!"

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.