Wedstrijden

Belgian Lions onder 18 naar de kwartfinale van het EK na wonderbaarlijke comeback

Om door de kunnen gaat naar de laatste acht teams op het basketbal EK onder 18 in de B divisie moest België winnen van Portugal. Alleen dan zouden de Belgian Lions tweede staan in groep D van de groepsfase, en zouden ze in de kwartfinale de Nederlandse Orange Lions treffen. Daarvoor moeten ze eerst winnen van Portugal, een tegenstander die zich al niet kan plaatsen aangezien zij bij winst gelijk komen te staan met Bulgarije, maar van Bulgarije verloren ze met 85-59. De Lions wonnen echter na verlenging met 76-75, dus qua resultaat eindigen ze met twee gewonnen twee verloren op plek twee als ze van Portugal winnen. Daar leek het een lange tijd niet op. In het derde kwart scoorden ze slechts zes punten, en met nog zeven minuten in de wedstrijd stonden ze met 46-63 achter. Op dat moment ging het vuur aan bij Noah Meeusen. Eerder dwong hij een verlenging af tegen Bulgarije, en scoorde in die wedstrijd ook een beslissende and-1. Tegen Portugal was hij met verschillende drives en driepunters goed voor opnieuw een verlenging, waarna hij ook op dat moment doorpakte. Zodoende wonnen de Lions na verlenging met 79-71 waardoor zij zich plaatsen voor de kwartfinale van het onder 18 EK. Foto: FIBA Europe

Na een sterk eerste duel hebben de onder 18 mannen van de Orange Lions met succes weten door te pakken. Kosovo schoot in het eerste kwart met scherp, maar de Nederlandse formatie hield Kosovo in het tweede kwart op vijf punten. Dat zorgde voor een ruime voorsprong die nooit meer werd weggegeven. Een sterk collectief heeft een tweede overwinning oprij kunnen bezegelen met 82-67.

Tegen 41% schoot Letland 16 driepunters raak. Een betere start op een EK kan er haast niet zijn. Hoewel de Belgian Lions bij rust nog met 44-46 voorstonden, konden zij het driepuntsgeweld aan Letse zijde niet afstoppen. De ballen bleven vallen, en daardoor liep Letland steeds meer uit; uiteindelijk tot een 85-71 overwinning.

Vanaf het begin waren de onder 18 mannen van de Orange Lions bij de les. Ze pakten in de eerste helft al snel een grote voorsprong, maar zagen Oekraïne na rust nog terugkomen tot 41-41. De Lions bleven koel en zuinig, en wisten met 67-85 hun eerste wedstrijd in het Portugese Matosinhos winnend af te sluiten; met 16 punten van Ryan van Eyck, 15 voor Latif Diouf, 14 voor Moek Icke en 10 voor Wamba Ngouateu.

Nadat de onder 20 mannen van de Orange Lions er niet in slaagden om in de kwartfinale te winnen van Oekraïne, betekende dat dat de Nederlandse formatie maximaal nog vijfde kon worden. Tegen Groot-Brittannië werd zaterdagmiddag de overwinning gepakt, en bij winst tegen Portugal zou een vijfde plek een feit zijn. Dat is gelukt. Via een belangrijke inbreng van Thomas Carroll, twee driepunters en meerdere assists, wisten de Orange Lions met 77-66 te winnen.

Een Belgisch collectief heeft ervoor gezorgd dat een achterstand van 17 punten werd omgebogen tot een overwinning. In de kwartfinale van het EK basketbal mannen onder 20 wachtte de Belgian Lions een lastige taak, namelijk spelen tegen Litouwen. De ruststand was 33-50 voor de tegenpartij, waarna de Belgen zich opmaakte om terug te komen in de wedstrijd. Wie er ook op het veld stond, ze maakten het allemaal waar. Drie minuten voor het einde kwam de voorsprong, en deze werd niet meer uit handen gegeven. De Belgian Lions winnen met 77-71 en spelen aankomende zaterdag de halve finale tegen Israël, die eerder Spanje wist uit te schakelen maar waar de Lions al eerder met 70-54 van wisten te winnen.