BC Apollo onder 14 naar de Final 4, Hot Pepper Heat wint ook tweede duel in de Promotiedivisie

Gepubliceerd op 8 mei 2024 om 13:00

BC Apollo neemt het als nummer 2 in de mannen Promotiedivisie op tegen de nummer drie van de andere poule in de Promotiedivisie: Hot Pepper Heat. Tijdens de eerste wedstrijd won de ploeg uit Zwanenburg met 63-61 de eerste wedstrijd, en nemen dus een marge van twee punten mee naar de hoofdstad. Daar domineerden de bezoekers vrijwel de gehele wedstrijd vanaf het tweede kwart, en met een 54-70 overwinning gaat Hot Pepper Heat naar de volgende ronde.

De mannen van BC Apollo onder 14 hadden een marge van 18 punten te verdedigen in de Apollohal tegen Basketbal Academie Limburg. Dat verliep zonder enige problemen. In de tweede helft ging het aanvallend in hoog tempo, en de thuisploeg wist zich met een 105-68 overwinning te plaatsen voor de Final 4 in de onder 14 Eredivisie.

BC Apollo VS Hot Pepper Heat

Met een marge van twee punten beginnen de bezoekers met vertrouwen aan de wedstrijd. Het is Sam Ghamari die gelijk opent met een driepunter. Bij Apollo gaat het in het begin stroef in de aanval, en Ghamari is degene die zijn tweede driepunter erin schiet. De start is goed aan de kant van Hot Pepper Heat, vooral wanneer Orlando Gomes goed is voor een and-1: 3-9 voor de bezoekers. Apollo wil iets terugdoen en begint beter in de wedstrijd te komen. Saulius Grigas neemt een schot en doet met een driepunter iets terug namens de hoofdstedelingen. Ook in de verdediging stoppen ze Hot Pepper Heat af na een sterk begin, en Apollo neemt het over via Mats van der Werf. Zijn inzet geeft de thuisploeg vertrouwen, waardoor ze een lichte run kunnen maken. Via Arda Akbas en Dåpo Kruyswijk loopt Apollo uit naar een 16-11 voorsprong. De bezoekers laten het niet ver komen, gezien de geringe marge van twee punten in de vorige wedstrijd. Een and-1 van Menno Rodenburg en de drive van Alexandre Pages minimaliseren het verschil na het eerste kwart: 16-15.

Orlando Gomes neemt de leiding in de wedstrijd over. In de eerste minuten van het tweede kwart is hij goed voor een driepunter die de bezoekers weer op voorsprong zet. Apollo mist kansen onder de basket, en Hot Pepper Heat breidt de voorsprong uit via Gomes. Een pass op zijn insnijdende beweging komt goed aan, waardoor hij met zeven punten op rij zorgt voor een 16-23 voorsprong voor Hot Pepper Heat. Apollo komt in de problemen, maar herpakt zich via de drives van Jaron Held en Kai Roelofs. Zij verkleinen het verschil, maar Hot Pepper Heat heeft een antwoord klaar. Ze vinden Skip Samson, die met een driepunter voor een groter verschil zorgt. Waar Gomes aan het begin van het tweede kwart goed was voor zeven punten op rij, neemt Edwin Richmond het van hem over. Op vertrouwde wijze is hij goed voor een driepunter die het verschil op tien punten zet. De voorsprong groeit naar een serieus verschil, uiteindelijk bij 25-35 in het voordeel van de ploeg uit Zwanenburg.

Een voorsprong van tien punten betekent een marge van 12 punten in het voordeel van Hot Pepper Heat. Apollo moet alle zeilen bijzetten om terug te komen in de wedstrijd. Joost Poels begrijpt dat en opent de tweede helft met een driepunter. Poels lijkt wakker te worden gezien zijn inbreng en bedient vervolgens Van der Werf, waardoor het verschil wordt verkleind tot zes punten. Hot Pepper Heat gaat dan opnieuw op zoek naar Richmond, en dat heeft succes. Op zijn schot wordt een persoonlijke fout gemaakt, waarbij het schot nog doel treft ook: een and-1. Ook de vrije worp gaat raak, en Apollo speelt zichzelf vervolgens klem in de volgende aanval. Hot Pepper Heat maakt daar opnieuw gebruik van, wederom met de driepunter van Richmond: 33-45. De marge wordt steeds groter. Hot Pepper Heat speelt met meer behendigheid en souplesse in de aanval. Toch gaat Apollo er nog één keer tegenin als ze Arda Akbas vinden, die het verschil verkleint tot zes punten na het derde kwart: 39-45.

Hot Pepper Heat laat zich opnieuw niet van de wijs brengen en opent met een dunk van Jonathan Verkerk. Een nieuwe score-impuls komt tot stand voor de bezoekers via een driepunter van Skip Samson en vrije worpen van Alexandre Pages. Het verschil wordt groter en Hot Pepper Heat weet dat ze doorgaan naar de volgende ronde. Edwin Richmond is de hele wedstrijd al de schutter namens Hot Pepper Heat, en schiet nu ook de driepunter raak: 41-59. Het verschil is al heel groot, en het is niet langer een vraag wie zich gaat plaatsen. Dat wordt Hot Pepper Heat door te winnen met 54-70. Ze maken zich op voor de volgende ronde, die komend weekend zal plaatsvinden.

BC Apollo onder 14 VS Basketbal Academie Limburg onder 14

Het zal een moeilijke taak worden voor Basketbal Academie Limburg (BAL) onder 14 om een achterstand van 18 punten goed te maken. Ze gaan echter toch proberen om dit aan het begin van de wedstrijd te doen. Met name Florijn Kuijpers gaat de strijd aan, maar Apollo neemt het met Branco Wolff in hun midden goed over. Zijn inbreng zorgt voor een 11-8 voorsprong, en een driepunter van Myles van der San vergroot deze voorsprong. Op snelheid weet Apollo uit te lopen, uiteindelijk naar een 20-16 voorsprong via Tommaso Malara.

BAL probeert terug te komen, komt ook via Damian van de Westelaken goed tot scoren, maar Apollo is explosiever via Myles Boone, Van der San en Wolff. Of het nu de drives zijn of de jumpers; Apollo weet ze te verzilveren. De scoreproductie loopt daardoor hoog op, op snelheid waarin Wolff en Boone de voorsprong vergroten. Toch gaat BAL ook mee in het scoren. Qua passes zit het goed bij de ploeg uit Weert, maar Apollo gaat met een 46-37 voorsprong de rust in.

Na rust gaat het hard. De aanvallen gaan nog veel beter bij Apollo, en in de verdediging houden ze BAL van scoren af. Een groter verschil komt hierdoor tot stand. Er worden snelle spelletjes in de aanval gespeeld, en in de afronding is de thuisploeg koel en zuinig. Samuel van der Walle gaat ook meedoen met het scorende werk via een driepunter. Zijn inbreng vergroot het verschil alleen maar, maar Apollo is allang niet meer in gevaar. Dat waren ze al amper met een marge van 18 punten, en deze marge wordt alleen maar groter. Met een 105-68 overwinning plaatst Apollo zich voor de Final 4 tegen Uball uit Utrecht.