Eveline Leijdekkers schittert door haar veelzijdigheid, passie en enthousiasme binnen muziek

Gepubliceerd op 24 februari 2022 om 08:30

Zangeres, arrangeur en vocal coach zijn. Eveline Leijdekkers heeft al enorm veel bereikt en meegemaakt binnen de muziekwereld. Ze treedt op in theaters, arrangeert vocale partijen en heeft een eigen album uitgebracht. Mooie prestaties en zeker een mijlpaal om te hebben meegemaakt. Ambities heeft Eveline zeker, maar voor nu gaat ze op in de muziek, met als gevolg dat er zoveel moois en prachtigs tot stand komt. Zowel met haar eigen stem als arrangeur! Foto: Van der Voorden Photography.

Een muzikale familie

Het heeft zeker wat als je in een muzikale familie bent opgegroeid. Voor Eveline was dat als kind al een mooie ervaring. “Ik ben geboren in een soort ‘Von Trapp Family’,” vertelt Eveline. “Mijn vader is gitarist geweest, mijn moeder zong altijd, een zus van mij is ook zangeres en mijn andere zus speelde viool. Hierdoor was er altijd muziek bij ons thuis, en is muziek dus bij mij met de paplepel ingegoten. Op de middelbare school ontdekte mijn muziekdocente dat muziek mijn passie is. Ik heb destijds aan elk school-optreden en aan een schooltoneelstuk meegewerkt, variërend van zingen en het spelen van liedjes op de piano. Daarnaast heb ik ook meegewerkt aan twee schoolcd’s.”

Ook Eveline’s zus heeft veel meegemaakt binnen muziek. “Mijn oudere zus heeft een tijd in de Ronduit Praiseband gezeten. Momenteel woont ze in Texas, waar ze met haar man heel veel in de kerkelijke muziek doet. Daar nemen ze CD’s op, en leven ze echt van de muziek. Eerder deden ze dat ook in Nederland, aangezien mijn zwager muzikant is. Net als ik heeft ze in Nederland gewerkt als freelance zangeres. Mijn zus en ik hebben onze eigen manier gevonden binnen de muziek, maar vroeger hebben we weleens samen gezongen.”

“Muziek is enorm veelzijdig”

Wat maakt muziek precies Eveline haar passie? Het is veel meer dan enkel opgegroeid zijn in een muzikale familie. “Wat ik het mooiste vind aan muziek is dat het enorm veelzijdig is. Je kan veel verschillende dingen bedenken en doen met muziek. Mensen kunnen blij worden, of zich emotioneel gesteund voelen. Voor jezelf kan je ook je emoties erin kwijt. Zelf geniet ik van enorm mooie klanken van diverse akkoorden, en zelf zingen is uiteraard een fantastische bezigheid.

Ook hebben veel mensen mij geïnspireerd. Artiesten die zoveel mogelijk zelf doen, zoals Meghan Trainor en Beyoncé, vind ik echt te gek! Zij kunnen fantastisch zingen, maar ook schrijven en arrangeren. Het is niet dat ik ze geweldig vind vanwege het feit dat ze een popidool zijn, maar door wat ze kunnen en hoe muzikaal ze zijn.”

Enorm gedreven en gemotiveerd!

Eveline als vocal coach

Ook wil Eveline met haar stem andere mensen met zangambities voorzien van de nodige tips. Haar lessen zijn gebaseerd op zowel elementaire kennis als op persoonlijke wensen. “Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de basistechnieken onder de knie te krijgen,” vertelt Eveline. “Zonder dat kan je uiteraard niet verder groeien. Waar ik mij vooral op focus is hoe je het beste uit jezelf kan halen qua sound. Ook probeer ik per persoon te ontdekken waar ze heen willen met hun stem; willen ze een theater in, staan ze in de kerk te zingen, of willen ze een popalbum opnemen? Daarvan hangt af wat ik voor lessen ik geef, op individuele wensen. Boven alles blijven natuurlijk de basiselementen zoals de ademsteun een belangrijk onderdeel.”

Optreden in theaters

Corona vormde lange tijd een belemmering voor theaters. Uiteindelijk ziet het ernaar uit dat op 25 februari de theaters weer volledig open mogen. Hoe zit het eigenlijk met Eveline en haar theateroptredens? “Van jongs af aan heb ik op verschillende plekken gezongen. Zodoende maak je connecties met mensen die je dan weer nodig hebben voor andere events. Hierdoor leer je weer nieuwe mensen kennen, dus ik heb een groot netwerk weten op te bouwen. Dat maakt dat ze je op een gegeven moment weten te vinden.”

Eveline heeft zeker nog aanvullende ambities binnen theater. “Ik zou graag in bijvoorbeeld musicals als koor-repetitor iets willen betekenen, om de geweldige zangers die daar staan nóg beter samen te laten klinken. Dat heb ik gedaan bij onder andere Jeans en Best of Broadway. Soms krijg ik daar geluiden over terug van andere mensen, dat dat soort bijdragen zijn terug te horen. Best of Broadway was een grote productie met grote namen als Pia Douwes, Tessa Sunniva van Tol en Stanley Burleson. Naast het coachen zou ik ook willen creëren binnen de musicals.”

Bedreven geworden als arrangeur

Zoals gezegd, naast zangeres is Eveline arrangeur. Daar komt veel bij kijken; kennis en inlevingsvermogen. “Als arrangeur heb je diverse takken van sport. Ik arrangeer de vocale partijen, maar andere mensen specialiseren zich op andere partijen zoals bijvoorbeeld strijkers partijen of band partijen. Mijn afdeling is dus de zang, dus ik bedenk welke noten op welke manier en waar gezongen worden. Denk hierbij aan backing vocals of koor partijen, en hoe dat moet gaan klinken. Ik bedenk dat allemaal, en leer het vervolgens mensen aan.”

Learning by doing

Al op jonge leeftijd heeft Eveline veel uitgeprobeerd en gearrangeerd. Dat is volgens haar ook het belangrijkste om beter te worden. “Het is een kwestie van veel doen en proberen,” aldus Eveline. “Het eerste moment dat ik als arrangeur wat probeerde was toen ik op mijn 13e een soundmixer heb gekregen, een apparaat met twee cassettebandjes. Hiermee kon je de bass en treble aan en uit draaien, of de muziek en stem versnellen of vertragen. Op deze manier ben ik begonnen met knutselen, wat tot vandaag de dag nog steeds goed uitpakt.”

Andere speciale optredens

Eveline wordt met zeer grote regelmaat geboekt om op te treden bij bijzondere gelegenheden. Wat dat is en wanneer varieert zoal. “Optreden bij bruiloften vind ik iets heel speciaals. Speciaal als in, dat mensen mij toelaten om op te treden tijdens een persoonlijk moment, echt de mooiste dag van hun leven. De andere kant is de verdrietige kant als het om een begrafenis gaat. Ik vind het heel bijzonder dat mensen mij toelaten in hun leven bij zo’n privégebeurtenis, en dat ik daarin binnen de muziek een rol in mag spelen. Dat vind ik echt een enorme eer!”

Het uitbrengen van een eigen album

Iets van jezelf uitbrengen is iets heel persoonlijks, en niet iets wat je zomaar doet. Eveline heeft deze stap gezet. In 2014 bracht ze haar album Stop Rewind Play uit. “Zoiets wilde ik één keer gedaan hebben; een eigen album uitbrengen,” vertelt Eveline. “Het verlangen was vooral om iets volledig van mijzelf vorm te geven in een album. Het vergt veel tijd en geld, maar het proces was enorm leuk! Ik heb er anderhalf jaar aan gewerkt, samen met Henk Pool; een hele goede producer waar ik enorm fijn mee heb samengewerkt. Zelf heb ik de nummers op mijn album geschreven, vocaal gearrangeerd en alle vocals ingezongen. Verder vind ik wat ik nu doe heel leuk; spelen in theaters, backing vocals (in)zingen voor verschillende artiesten, arrangementen schrijven voor verschillende projecten, etc. Ik zou de veelzijdigheid van dat werk enorm missen als ik mij volledig op mijn eigen muziek zou gaan storten.”

Winnares van een zilveren duif award

Het uitbrengen van een album is al een bijzondere stap. Dat je daarvoor ook een award wint is helemaal mooi! Het kon in dat opzicht niet op voor Eveline! “Helaas kon ik niet bij de uitreiking zijn, omdat ik twee dagen in het theater moest optreden. Natuurlijk was het supertof om zo’n prijs te winnen met je eigen muziek! Elise Mannah heeft deze prijs voor mij aangenomen. Het is een kroon op je werk om zo’n beloning te krijgen. Het is een toch een soort eigen kindje, zo’n album. Dat zoiets door mensen en een vakjury gewaardeerd wordt, is een heel groot compliment!”

Backing vocal & Addition

Naast spelen in het theater is Eveline ook backing vocal, variërend van optreden op (grote) evenementen, maar ook in de kerken. “Ik denk dat ik als backing vocal wordt gevraagd omdat mijn stem als sopraan vrij zeldzaam is. Als sopraan heb ik onder andere voor Pearl Jozefzoon gezongen, voor haar album Forward en de kerst CD Het licht komt eraan. Ook tijdens diverse TV-shows heb ik gewerkt als achtergrond zangeres.”

Ook regelt Eveline koortjes voor diverse artiesten. Onder meer artiesten als Nick & Simon, Gerard Joling en Tim Douwsma & Monique Smit zijn voorzien geweest van koortjes die Eveline heeft samengesteld. Over samengesteld gesproken; Haar projectkoor heet Addition. “Mensen kunnen mij bellen wanneer ze een koor nodig hebben voor een optreden of cd-project. Ik ga dan zoal na voor wat voor soort muziek het nodig is, voor hoeveel mensen en wat het budget is. Op basis van deze wensen wordt er een koor samengesteld, een koor dat van alles kan zijn: een gospelkoor, popkoor etc. Ik benader hiervoor de juiste mensen met veel ervaring, die zowel solistisch als in partijen snappen hoe muziek in elkaar zit, hoe ze als team kunnen klinken en als team kunnen werken in plaats van zichzelf op de voorgrond zetten. In de loop der jaren heb ik een groot team om mij heen gebouwd van enorm goede zangers. Hierdoor is er veel keuze uit ontstaan als er een aanvraag komt.”

Eveline is enorm veelzijdig, en op verschillende vlakken in te zetten. Wil je haar als vocal coach benaderen, of als zangeres voor een speciale gelegenheid, of haar album aanschaffen of voor Addition boeken? Bezoek haar website, en leef je uit in haar muziekwereld. Een muziekwereld die ook voor jouw ambities of gelegenheden wat kan betekenen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.