Comédienne Jennifer Evenhuis beschrijft haar beleving in het theater

Gepubliceerd op 10 juni 2021 om 12:50

Deelnemen aan ComedyTrain, Cameretten en voornamelijk veel uitvoeren heeft actrice en comédienne Jennifer Evenhuis gebracht waar ze nu staat: schitteren in het theater en enorm veel passie uitstralen. Jennifer heeft het talent om je te laten lachen, maar ook om je op een mooie manier te laten ontroeren. Kortom, deze comédienne is in staat jou een prachtige avond te bezorgen! Jennifer doet ook aan Insta-readings. Op haar Instagram is dat terug te vinden bij @jenniferevenhuis.

‘Iemand anders zijn’ door toneel te spelen

Ondanks dat Jennifer als kind vrij verlegen was, is ze toch de uitdaging aangegaan om op latere leeftijd het traject af te leggen om in het theater te spelen. “Sinds ik zes was hoorde ik voor het eerst van het beroep toneelspelen,” vertelt Jennifer. “Dat leek mij heel gaaf, vooral omdat je in dat vak kan doen alsof je iemand anders bent. Als kind ben ik opgegroeid in een klein dorp, en beroemd worden was in die tijd niet voor iedereen weggelegd. Je kon wel gaan acteren, maar daar was vrij weinig werk in. Ik heb wel een keer een toneelcursus gedaan, maar ik was als kind heel verlegen. Dus eerst ben ik communicatie en sociale geografie gaan studeren. Na mijn studie communicatie aan het HBO kreeg ik weer de wens om wat binnen theater te gaan doen. Ik hoorde van iemand dat je in Amsterdam parttime een theateropleiding kon doen; overdag werken en ’s avonds naar school. Ik dacht gelijk ‘ja dit wil ik’! Als kind wilde ik het al, ondanks dat ik best verlegen was. Misschien dat ik daarom wel het theater in wilde, om iemand anders te spelen die niet zo verlegen is. Als je op een gegeven moment merkt dat je er aanleg voor hebt, dan geeft het je een zeker gevoel. Daarbij, het ontwikkelt je als mens.”

Verschillende inspiraties

Jennifer kwam er op jonge leeftijd al achter wat ze wilde. Wilde ze zijn zoals een andere cabaretier of comédienne? Dat niet. Echter, ze kan wel wat namen opnoemen door wie ze zoal geïnspireerd werd op jonge leeftijd. “Toen ik jonger was, was ik helemaal weg van Brigitte Kaandorp. Later vond ik het absurdistische van Hans Teeuwen werkelijk geweldig! Hij lijkt zich ook totaal niet aan te trekken van wat mensen van hem vinden, als in het onbegrensde wat hij altijd uitstraalt. Als het soms wat schuurde, waarbij mensen soms zouden denken of het wel gepast is om bepaalde dingen te zeggen, wist ik altijd dat hij iemand speelde en precies op deze manier vertelde wat er gebeurde in de maatschappij. Dat vind ik heel sterk van hem!”

Zowel in het theater als op televisie komt er altijd veel moois van haar spel en acteerwerk tot stand! © PhotoA.nl / Annemiek van der Kuil

Toch blijven gaan voor een carrière in het theater: Hard work pays off!

‘Houd theater maar als hobby, net als sport of schilderen’. Het zijn veel voorkomende uitspraken die ervoor kunnen zorgen dat iemand zijn of haar droom nooit zal naleven. In het geval van Jennifer is dat niet het geval geweest. Ze bleef gaan tot het uiterste, en staat daarom nu te shinen als het gaat om spelen in het theater. “Mijn allereerste ervaring op het podium is tijdens de musical op de lagere school. Het grappige is dat ik toen een liedje moest zingen over een meisje dat bang is om op het toneel te staan. Ik vond dat echt heel leuk om te doen! Op de middelbare school was ook een musical, maar ik was daar heel nerveus tijdens de audities. Mij werd in die tijd geadviseerd om theater als hobby te houden. Ik denk dat het toen nog niet zo gewoon was om van theater je beroep te kunnen maken, iets wat anno nu zeker het geval is. Ondanks dat zijn dingen gelopen als ze zijn gelopen, en kijk waar ik nu sta!”

Door ervoor te gaan kwam er veel op Jennifer haar pad. Juist door veel te doen en te oefenen werd ze steeds beter. “ComedyTrain vond ik geweldig, en tegelijkertijd moeilijk. Ik vond het best spannend dat na het optreden alle comedians zeiden wat ze ervan vonden. Op dat moment was ik zelf aan het zoeken wat ik wilde, aangezien ik nog niet wist wat stand-up comedy in hield. Ik had het drie keer gedaan, en na de auditie was ik aangenomen. Later ga je nadenken over hoe je dat gaat aanpakken. Ik had Theo Maassen als coach. Hij vertelde mij dat ik naar niemand moest luisteren. Dat was een hele goede tip, maar toch heb ik het niet gedaan. Ik luisterde naar teveel verschillende adviezen. Zoiets snap je pas later. Wat mij een betere comédienne heeft gemaakt, zijn de vele vlieguren die ik heb gemaakt. Het hoge niveau van de Comedy Train heeft mij veel gebracht, en ik heb daar veel goede mensen ontmoet: mensen die echt wat anders durfden te doen zoals Micha Wertheim en Ronald Goedemondt. Vlieguren maken is voor mij het codewoord, want door vaker te spelen, krijg je het beter onder de knie. Stand-up comedy kan je niet uit een boekje leren, uiteindelijk moet je het toch op het podium doen.

Toen ik hoorde dat ik met Cameretten door ging naar de finale was het echt een magisch moment! Dat gaf mij heel veel zelfvertrouwen. Ik heb weliswaar niet gewonnen, maar het was heel mooi wat ik heb bereikt! Het feit dat je op tournee mag is al een prijs op zich.”

Haar eigen theatershows

Met bovengenoemde ervaringen gebeurde het dat Jennifer het voor elkaar kreeg om met een eigen theatershow op tournee te gaan. Tijdens haar shows kon ze mensen op meerdere vlakken laten genieten van een bijzonder avondje uit. “Het maken van een theaterprogramma is echt een zeer bijzondere gebeurtenis. Het is net zoiets als een boek schrijven; het finetunen en vervaardigen van een eigen geheel. Tegelijkertijd kreeg ik in 2011 mijn eerste kind, dus het waren hectische tijden. Het is ook niet zomaar iets om een avondvullende voorstelling te maken. Wat ik mij vooral nog kan herinneren was dat ik een sketch speelde over een vrouw die zei dat zij heel gelukkig was, maar ondertussen zag je aan haar gezicht dat ze dat niet was. Op dat moment ging zij steeds sneller en harder praten, waardoor je voelde dat zij ondanks alles wat zij had heel ongelukkig was. Die sketch heb ik ook veel voor bedrijven gedaan. Er waren soms mensen die echt moesten huilen, omdat zij zichzelf erin herkenden. Het was niet alleen maar lachen, maar mensen waren ook heel ontroerd. Dat vond ik echt heel mooi, dat het wat doet met mensen. Hierdoor vind ik tragikomedie een mooi aspect binnen theater!”

Jennifer is op meerdere vlakken zeer succesvol! © Marcel Kamphuis

Actrice in verschillende series

Niet alleen in theater is Jennifer gespecialiseerd. Inmiddels heeft ze in diverse series een aantal gastrollen gehad. “Tot nu toe heb ik voornamelijk gastrollen gespeeld, zoals in Flikken Rotterdam, Papadag en Spangas. Onlangs heb ik nog in een serie van de NPO genaamd Mijn Kleine Grote Broer gespeeld. Ik speelde daar de moeder, wat een iets grotere rol was. Daarnaast heb ik in meerdere sketchprogramma’s gespeeld: Zoek de Fouten en Bonkers. Uiteraard is het mijn ambitie om voor grotere rollen te gaan. Ik ben begonnen met cabaret en stand up comedy, en daar ben ik het hele land mee doorgereisd. Nog steeds vind ik het leukste van mijn vak het spelen van iemand anders. Toch wilde ik sinds een tijdje mij volledig te richten op het acteren. Daardoor zijn er meer rollen voor mij gekomen, en ik heb ook eigen ideeën voor een TV-serie. Ik heb nog veel mooie plannen in petto!”

Ze mag met richt trots op haarzelf zijn! © Leona Meijer

Reactie plaatsen

Reacties

Thea
3 jaar geleden

Lieve Jennifer, wat mooi, deze leven/wegbeschrijving. Ik ben zo trots!