Evelien Luiten uit met volle passie haar liefde voor creatie

Gepubliceerd op 2 juli 2024 om 13:00

Evelien Luiten is een veelzijdige vrouw die met hart en ziel haar passie en doel nastreeft. Bij TOP Muziektheater Veldhoven heeft ze een warme gemeenschap gecreëerd waar liefde voor theater en gelijke kansen centraal staan. Evelien staat voor het najagen van je passies, met volledige toewijding; en uit dat vanuit haar mensgerichte blik.

Een beginnende passie voor muziektheater

Evelien omschrijft zichzelf als iemand die heel veel verschillende dingen doet. Naast haar werk als zangeres en theatermaakster, is ze ook moeder, zangdocent, en directeur van een business center binnen het familiebedrijf Van der Valk. Ook haar liefde voor muziektheater begon op zeer jonge leeftijd. “Ik denk dat ik ongeveer drie of vier jaar was toen dat gebeurde,” vertelt Evelien Toen mijn moeder mij meenam naar The Phantom of the Opera in het circustheater, was ik echt diep onder de indruk. Ik vond het echt fantastisch!”

Een fantastische docente en regisseur

Evelien geniet vooral van het werken met jonge kinderen. Als ze jonge kinderen regisseert, ziet ze een enorme onbevangenheid terug. Ze waardeert hun bereidheid om alles uit te proberen en vindt het mooi om verlegen kinderen uit hun ‘schulp te trekken’. Het werken met jong talent biedt Evelien veel voldoening. Ze ziet de groei en ontwikkeling van haar leerlingen van dichtbij, op een prachtige manier. “Het gaat mij er niet om of iemand het vak in wil. Natuurlijk is dat leuk, maar daar doe ik het niet voor. Ik vind de groei als mens veel interessanter en belangrijke,” benadrukt ze.

De menselijke benadering

Evelien streeft ernaar haar leerlingen te inspireren en te ondersteunen, net zoals haar inspirerende docent op het conservatorium dat bij haar deed. Je zou er wel hard voor moeten werken om steeds verder te groeien. In haar werk als docent en regisseur probeert Evelien altijd de nadruk te leggen op wat er al goed is; via haar menselijke benadering en doorzettingsvermogen. “Als iemand een hele lange zin zingt en er is één nootje mooi en de rest was eigenlijk een beetje vals, dan denk ik: ‘ja, die noot. Dat wat je deed, dat was top’.”

TOP Muziektheater Veldhoven: een magische plek

Bij TOP Veldhoven heeft Evelien een gemeenschap gecreëerd waar liefde voor theater centraal staat. “Er is gewoon heel veel ruimte voor liefde en groei,” benadrukt ze. Hier gaat het niet alleen om repetities, maar om het creëren van een plek waar iedereen kan bloeien en hun creativiteit kan uiten. Haar toewijding aan TOP Veldhoven illustreert haar liefde voor het vak. Het begon met een paar dames die op een verjaardag aan een statafel stonden en zeiden dat hun kinderen echt talent hebben. Ze wilden een soort musicalvereniging opzetten, want in Veldhoven had je in dat opzicht nog niets. Toen gingen ze dat doen, en toen hebben ze mij en nog iemand anders uitgenodigd voor een gesprek om te regisseren. Uiteindelijk hadden zij mij daarvoor gekozen. We zijn vervolgens snel gaan groeien, en wat wel meteen zichtbaar was, was dat de kinderen ook echt talent hadden.”

Een hechte familie

Bij TOP is een hechte gemeenschap ontstaan. Evelien weet het nog heel goed, de groei van TOP. “De kostuums die ik, net als het decor, voor ogen heb, worden op een prachtige manier gemaakt door de vrijwilligers. Daar ben ik echt blij mee zijn, want dat heb je niet overal.”

Evelien beschrijft verder de emotionele band met haar leerlingen. “Als er leerlingen weggaan raken we allemaal best wel emotioneel. Niet alleen door hun, maar door mij ook.”

Gelijke kansen voor iedereen

Eén van Eveliens belangrijkste waarden is dat iedereen gelijke kansen krijgt. Daar zet ze zich enorm voor in. “Wat ik daar gewoon heel fijn aan vind, en dat zorgt denk ik ook voor die fijne sfeer bij TOP Veldhoven, is dat iedereen een min of meer gelijke rol heeft. Iedereen zou evenveel moeten kunnen schitteren. Natuurlijk zijn er rollen die wat meer zang hebben, en rollen die wat meer dans hebben of die helemaal geen zang hebben, maar ik wil ervoor zorgen dat er voor iedereen ruimte is om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.”

Advies aan toekomstige theatermakers

Evelien hecht waarde aan gelijke kansen en zoveel mogelijk progressie. Ze deelt ook graag haar advies aan toekomstige theatermakers. “Het belangrijkste is om te weten wat je zelf mooi vindt, en wat mensen zelf mooi vinden. Dat was bij mij op de opleiding ook zo: daar word je beoordeeld door docenten, en die hebben een smaak. Voor je het weet ben je aan het proberen te maken wat zij mooi vinden. Eerlijk gezegd denk ik dat het er niet om gaat om wat zij mooi vinden, want je kan niet maken wat een ander mooi vindt. Ik bedoel daarmee: het moet vanuit jezelf komen, het maken komt vanuit jezelf. Zoek wat je zelf mooi vindt, waar jouw liefde vandaan komt.”

Of ze nu zingt, theater maakt, lesgeeft of werkt voor het familiebedrijf; Evelien doet alles met volledige passie en toewijding, en is tevens een voorbeeld voor velen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.