Femke Vernij gaat Op Volle Kracht vooruit!

Gepubliceerd op 11 oktober 2022 om 08:30

Femke Vernij is zangeres, actrice en cabaretière. Ze is bekend van de meiden van LOS, waar ze 15 jaar mee op tour ging. Inmiddels is ze bezig met een solocabaretprogramma, genaamd Op Volle Kracht. Met deze voorstelling zet ze koers naar het verwezenlijken van haar droom.

Op jonge leeftijd bezig met haar passie

Femke kan zich amper een moment herinneren dat ze niet bezig was met theater. Het heeft altijd een rol in haar leven gespeeld. “In mijn kindertijd was ik al veel toneelstukjes aan het maken,” herinnert Femke zich. “Op mijn zevende ging ik naar het Jeugdtheater Hofplein. Daar deed ik aan dans, zang en volgde ik acteerlessen. Ook op de middelbare school was er veel aandacht voor muziek en theater. Gedurende mijn schooltijd heb ik veel aan theater gedaan, en tijdens mijn examenjaar ben ik de vooropleiding muziektheater in Rotterdam gaan doen, waarna ik aan het ArtEZ Conservatorium Arnhem heb gestudeerd tot 2009.”

Wat theater haar passie maakt

Wat maakt het dat Femke zo bezig is met theater? Al op jonge leeftijd was ze er al actief in, en tot op de dag van vandaag nog steeds. Haar passie groeit daarmee steeds meer. “Theater vergt creëren, fantaseren en alles de vrije loop laten gaan,” vertelt Femke. “Ook is het belangrijk dat je een bepaalde impact op mensen kan hebben. Dat kan je voor elkaar krijgen door mensen ontspannen te laten lachen, maar ook door mensen een boodschap mee te geven of te laten ontroeren. Door zoiets te kunnen doen binnen theater, maakt dat het echt fantastisch is om te doen! Je kan echt de gekte opzoeken op het podium, in alle opzichten. Dat kan je niet overal doen.

Als ik iets nieuws speel, vind ik dat wel spannend. Natuurlijk weet ik dat wanneer ik aan iets nieuws begin dat zo’n programma nog moet groeien. Dat geeft een vorm van spanning, aangezien ik weet dat er nog veel beter kan tijdens een try-out periode. Als ik eenmaal gespeeld, stukken gefinetuned heb en tevreden ben, dan kan ik echt alleen maar genieten, een heleboel!”

Haar tijd bij de meiden van LOS

Lange tijd is Femke onderdeel van de theatergroep de meiden van LOS. “Al tijdens de opleiding zijn we begonnen met de meiden van LOS," weet Femke nog goed. "We traden onder andere op tijdens verjaardagen en bedrijfsfeestjes, en we hebben elkaar gevonden omdat we de ambitie hadden om cabaret te maken en mensen blij te maken. Er ontstond tijdens het eerste optreden van LOS al een chemie waarbij we zeker wisten dat we dit voor lange tijd wilden doorzetten. Met de eerste optredens hebben we veel publiek kunnen opbouwen, en na verloop van tijd wilden we ook de theaters in. Daar hebben we de cabaretfestivals voor gebruikt, wat heel anders is dan in een woonkamer of in een bedrijf op te treden.

Tijdens deze festivals hebben we onze eerste voorstelling genaamd Lijf On Stage gemaakt, een voorstelling bestaande uit stukken die we tijdens de eerste optredens maakten en een aantal nieuwe stukken. Daarna hebben we nog vier voorstellingen gemaakt. In totaal hebben we vijf avondvullende voorstellingen gemaakt, die we tot aan de coronaperiode hebben kunnen uitvoeren.”

De aanloop naar haar eerste solovoorstelling

In die coronaperiode was Femke aan het nadenken over een eigen voorstelling. Dat is niet niks, zeker niet het verloop naar deze voorstelling toe. “Ik had het gevoel dat ik stilstond, en toe was aan iets nieuws. Vanaf de lockdown periode ben ik begonnen met het maken van iets van mijzelf. Ik heb ook een tijdje een burn-out gehad en werd ook zwanger. Toch is het mij stap voor stap gelukt om tot een solovoorstelling te komen, genaamd Op Volle Kracht. Het is echt heel fijn om op deze manier voorwaarts te kunnen gaan, zelf verantwoordelijk te zijn, te groeien en in combinatie van dit alles mijzelf ook te ontdekken. Natuurlijk heb ik ook mijn dalen gehad wanneer het even niet ging. Ook dat kent een positieve keerzijde, bijvoorbeeld als een probleem wel door mijzelf opgelost kon worden. In deze hele periode heb ik enorm veel van mijzelf geleerd. Met veel mensen heb ik een keer om de tafel gezeten om veel extra’s bij te leren.”

In de tijd dat ze met deze plannen aan de slag kon gaan was het sowieso al een vreemde tijd. Dan kon je weer optreden, dan kwamen er weer ingrijpende beperkingen, en later zelfs weer een lockdown. “Het begin was echt mega frustrerend in dat opzicht,” beweert Femke. “Je was al heel druk bezig om mensen naar de zaal te krijgen, en dan ging het toch allemaal niet door vanwege een nieuwe lockdown. Door al deze onzekerheden heb ik het even op pauze gezet, maar later mochten we ineens weer optreden. Toch zijn dat lastige periodes om mee om te gaan, maar wederom enorm leerzaam. Ik zag constant de kansen dat het beter zou gaan worden, doordat er ook een periode was waarop we overdag wel mochten optreden. Toen ben ik overdag voorstellingen gaan spelen. De spirit dat er wat mogelijk was bracht mij tot nieuwe ideeën, zoals bijvoorbeeld woonkamervoorstellingen. Ondanks dat niet alles mogelijk was, en ik baalde, was ik gemotiveerd voor nieuwe ideeën. Natuurlijk werd het wel steeds moeilijker doordat er steeds meer niet mogelijk was. Ik vind het dan ook fijn dat er nu op dit moment steeds meer mogelijk is!”

Op Volle Kracht vooruit!

Op dit moment is Femke met haar voorstelling Op Volle Kracht bezig met de try-outs. Via deze link zijn haar speeldata terug te vinden. “Mijn première staat gepland op zaterdag 28 januari in Theater de Naald in Naaldwijk. Ook niet onbelangrijk om te vertellen: binnenkort verschijnt er een clip van het lied Kortebroekendag. De opnames zijn volop bezig, maar ik kan niet wachten tot ook dat moment officieel rond is!”

Wees erbij: Femke Vernij - Op Volle Kracht vooruit! Foto: Eva Broekema

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.