Regina Bijlsma wil haar droom richting cabaret realiseren

Gepubliceerd op 26 augustus 2022 om 09:00

Door het ervaren van een ontzettend rijk leven put ze inspiratie om het theaterleven in te gaan. Regina Bijlsma studeert aan de Paul van Vliet Academie, en is een immens energieke en vermakelijke studente die laat zien dat je kan realiseren wat je wilt áls je maar wilt. Met haar ervaringen in haar leven heeft ze enorm veel kracht om haar droom te realiseren, hoewel ze veel meer is dan alleen een komiek. Echt een all of a kind is Regina, die het vermogen heeft om met haar karakter en passievolle energie anderen kan vermaken, inspireren, motiveren, aan het denken kan zetten en laten zien dat je kan schitteren op welke manier dan ook. De droom om cabaret te maken komt voor haar steeds dichterbij en is zeer realistisch in te denken!

Energieke karakter

Al van kinds af aan wist Regina wat ze wilde. Dat heeft met meerdere inspiraties te maken, en wat ze vroeger aan haar kleuterjuf vertelde. “Eerder heb ik op televisie Tineke Schouten gezien,” vertelt Regina. “Door haar ben ik enorm geïnspireerd geraakt. Wat ik nog kan herinneren is dat wij thuis naar haar shows op televisie keken, en dat maakte dat ik tijdens carnaval liedjes ging zingen. Dat vond ik gelijk al erg leuk om te doen. Eigenlijk kan ik mij niet anders herinneren dan dat ik bezig ben geweest met spel; mensen nadoen en meedoen met allerlei vermakelijke evenementen. Ooit op de reünie kwam ik de kleuterjuf tegen. Zij vroeg op dat moment wat ik geworden ben. Op dat moment was ik werkzaam voor een theatergroep, waarop ze zei dat toen ik naar klas één ging dat ze zich kon herinneren dat ik actrice, schrijfster en zangeres wilde worden.”

Dat Regina gaat voor wat ze wil is al snel duidelijk geworden. Al amuserend en op een energieke manier wist ze anderen op een leuke manier aan het lachen te krijgen. “Ik speelde in de speeltuin middenin het dorp. Daar had je een heuveltje, en zojuist had het ook eventjes geregend. Er was een behoorlijk diepe plas waar ik in viel, en alle kinderen gingen lachen. In plaats van dat ik verdrietig was, ging ik nog even door. Ik ging kopje duikelen, en er kwamen steeds meer kinderen bij. Dus dat ging als een lopend vuurtje. In mijn beleving was dat kicken, totdat mijn moeder in de verte zei ‘Regina, thuiskomen!’ Het was een mooi begin op het gebied van performen. Als ik andere mensen op een positieve manier kan raken, dan word ik daar blij van.”

Vermakelijke tijd met Pepper & Co

Stel, je zit in de bediening, en je kan van daaruit mensen vermaken. Regina heeft zoiets meegemaakt, en ook voor haar was dit een vorm van vermaak overbrengen op de manier zoals zij dat enorm goed kan! “Het was best chaotisch, maar ontzettend gaaf! Ik wilde naar toneelschool Maastricht, maar ik ontmoette iemand en stond ik samen met mijn vriend achter de bar. Vanuit die situatie kon ik niet meer doen wat ik wilde doen. De wens van docente drama worden paste niet bij hetgeen wat ik deed als barvrouw. Ik werd op een gegeven moment moeder, en na mijn scheiding heeft een vriendin van mij een advertentie van entertainmentbedrijf Pepper & co getoond waarin ze vertelde dat ik ze moest aanschrijven. Daar heb ik een brief naartoe gestuurd, in een grote rode envelop. Ik werd aangenomen, en werd gelijk in het diepe gegooid. Het was een open programma, waarbij je voor het grootste gedeelte aan improvisatie deed. Daarbij had je een showblok, een openingslied en een eindlied. Ik stroomde daar heel gemakkelijk in, en wat ik voornamelijk erg mooi vond was de interactie met het publiek. Wij stonden in de bediening als kelner, maar dan als typetje. Wij waren een karakter, en ik speelde meestal een suf typetje met een dikke bril en scheve kleding. Al snel kwam ik erachter dat ik heel gevat kon reageren. De rest van de avond kreeg ik daardoor de hele tafel met mij mee, en kon ik de aanwezigen voorzien van een leuke avond.”

Ambities nastreven na een vreselijke gebeurtenis

Wat Regina heeft moeten doorstaan is niet niks geweest. Op 17 oktober 2013 kwam haar zoon Jim om het leven, en een lange tijd was onduidelijk hoe dat is gekomen. “Ik heb een aantal ernstige situaties in mijn leven meegemaakt, waaronder het overlijden van mijn oudste zoon Jim. Dat is ook voor mij een drijfveer geweest om mijn eigen ambities en passies nieuw leven in te blazen. Natuurlijk gaat daar veel leed aan voorbij, evenals verdriet en rouw, en ondanks dat er al veel meer over de dood gepraat wordt, wilde ik iets maken waarbij je mensen op een theatrale manier hoop en herkenning kan geven. Dat niet alleen, maar ook dat je leert dat je situaties kan omkeren en van de andere kant kunt bekijken. Je kan het met je meedragen, maar er ook iets mee doen. Daar ben ik mee bezig. Ik heb een korte voorstelling gemaakt die ik graag zou willen spelen. Het kan een avondvullend programma zijn over omgaan met rouw. Het bestaat onder meer uit een gedicht waarin ik direct duidelijk maak van wat er is gebeurd met mijn zoon, en er zitten een aantal liedjes en anekdotes in om ruimte open te houden om een dialoog te onderhouden met het publiek. Mensen het bespreekbaar te laten maken vind ik echt heel belangrijk. Als je dat kan delen, heelt het. Al jaren zeg ik ook delen is helen, en dat kan op vele manieren. Zo’n voorstelling is daar één van!”

Een boek over haar levenssituatie

Voordat Regina zich had aangesloten aan de Paul van Vliet Academie hield ze zich met wat anders bezig: een boek. Het is echt heel knap om zo te kunnen verwoorden wat je precies ondergaat. “Wat ik hoop is dat ik het dusdanig onder de knie krijg om cabaret te maken,” vertelt Regina. “Een soloprogramma lijkt me geweldig, maar het lijkt mij ook heel leuk om samen te werken in een duo. Qua muziek, sketches en entertainment ben ik echt enorm geïnspireerd door de oude garde zoals Wim Sonneveld. Sinds 2020 zit ik op de Paul van Vliet Academie. De wens om daar heen te gaan bestond al heel lang, maar gezien mijn levenssituatie ben ik eerst enorm bezig geweest met het schrijven van mijn boek. Echter, er was nog geen goed einde voor mijn boek, aangezien het echt moeilijk een heftige periode is geweest. In een korte periode heb ik een reeks verliezen aan personen gehad. Het was allemaal zo dichtbij me. Nu ik voel dat ik bepaalde doelen voor mijzelf heb bereikt zou ik er zeker een einde aan kunnen schrijven.”

Een ander idee: vloggen

Na al deze gebeurtenissen heeft Regina een ander idee gekregen. Jim was destijds veel met een camera in de weer dat ze besloot te gaan vloggen. “Toen het duidelijk werd dat Jim aan een ongeval was overleden, was er eigenlijk pas duidelijkheid wat er precies is gebeurd. Een lange tijd ging het door mijn hoofd wat er precies gebeurd kon zijn, en zit je met zoveel vragen tegelijk. Ik vertelde mijn zoon dat hij zou moeten filmen toen hij op pad ging naar Barcelona, zodat ik hem in elk geval altijd kon volgen. Tijdens het rouwproces hoorde ik het mijzelf weer zeggen tegen hem, en toen kwam ik op het idee om te gaan vloggen. Zodoende ben ik een festival gaan vloggen, als mijn alter ego Brechje Vlechje waar ik in 2021 een carnavals hitje mee had: het Vlugge vlog lied. Later werd ik benaderd door Omrop Fryslân. Zij wilden daar backstage vlogs hebben, en dat heb ik daar drie jaar gedaan. Dit bij elkaar bracht mij dichterbij het pad van cabaret.”

Het begin van het realiseren van haar ambitie

Je kunt vaak terugdenken aan wat er is gebeurd, en vervolgens daarin blijven hangen. Wat ook mogelijk is, is om er nieuwe ideeën en initiatieven uit te halen. Regina laat zien dat ze enorm sterk en ambitieus is, en met volle kracht zet ze zoiets om in een potentieel talent realiseren. “In coronatijd zette het mij opnieuw te denken om toch naar de Paul van Vliet Academie te gaan. Ik besloot het op dat moment toch te gaan doen. De laatste tijd vind ik steeds meer vertrouwen terug in mijzelf, aangezien het allemaal zeker niet makkelijk is geweest. In 2018 besloot ik om op reis te gaan naar dezelfde bestemming als waar mijn zoon met zijn gitaar ook heen is gegaan. Ik deed dat met als doel om mijn ambitie weer leven in te blazen door op straat op te treden. In dezelfde tijdslijn van zijn reis heb ik mijn rouw kunnen loslaten. Het was een nieuw begin richting mijn ambitie. Ik heb een eigen programma gemaakt: dansen met de dood. Ik hoop dat ik daarmee nog meer wordt ontdekt! Ook werk ik sinds 2020 bij Van Ravesteijn Theater & Events.”

Hier zien we Regina samen met Inge Bus (rechts), waar afgelopen december ook een artikel over is gepubliceerd!

Ze is nooit alleen geweest. Met steun van vrienden en geweldige studenten van de Paul van Vliet Academie groeit ze steeds meer. “Hier in Friesland heb ik een hele dierbare vriend: Gerrit van 76 jaar. Hij is altijd muzikant geweest, en er altijd van geleefd. Ik ontmoette hem in 2017, en we besloten om muziek te maken: hij op de accordeon en ik ging zingen. We kregen een klik, en sindsdien is hij mijn grootste bron geweest om op de Paul van Vliet Academie te gaan. We krijgen echt les van vakdocenten, onder meer van Rob van Houten; mimespeler en acteur die veel samenwerkte met onder andere Wim T Schippers en in vele andere tv serie’s heeft gespeeld zoals Zeg eens Aaa. Ook Evert de Vries, de bedenker en oprichter van de Annie M.G. Schmidt prijs en de oprichter van het Amsterdamse kleinkunst festival.

Als dat soort mensen tegen jou zeggen ‘gefeliciteerd, dit is wat cabaret is, je hebt een voorstelling’, dan is dat voor mij dit jaar een moment geweest dat ik er echt in ben gaan geloven. Ik voel de energie die daarbij hoort, dus wie weet sta ik ooit toch nog eens in Carré, al vind ik optreden thuis voor een speciale groep mensen, ouderen, mensen met een handicap of kinderen ook Geweldig!”

Hier is Regina met de desbetreffende vriend Gerrit

Regina laat zien wat overwinnen is en inhoudt; niet alleen in woorden, maar ook op het podium! Volg Regina en haar ontwikkelingen op al haar social media, en laat je inspireren door de energie, passie en kracht die deze prachtige vrouw uitstraalt!

Reactie plaatsen

Reacties

Wilma Van der Veen
2 jaar geleden

Je bent een topwijf meis! go go go girl 👏

Pauline Bouma-Kruize
2 jaar geleden

Lieve Regien, wat leuk om ns je hele verhaal te lezen hoe je in het theaterleven bent begonnen en gegroeid! Heel veel succes en hoop je echt op de grotere podia te zien! Dikke tuut, Pauline