Let’s meet Marnik & Lauren Hageman

Gepubliceerd op 26 april 2022 om 08:30

Via de Giants uit Bergen op Zoom basketballen Marnik (links) en Lauren Hageman (rechts) nu op een andere plek. Beiden hebben deelgenomen aan het topsportavontuur in de jeugd, maar basketballen nu voor het plezier. Onderin vragen en antwoorden over beide broers!

1.  Introduceer jullie zelf eens, wie zijn jullie?

“Ik ben Lauren, 23 jaar. Op dit moment speel ik basketbal bij Barons Heren 1 in Breda.”
“Ik ben Marnik Hageman, 20 jaar. Ik speel basketbal bij Rowic in Dordrecht in U22 eredivisie.”

2.  Hoe en op welke leeftijd zijn jullie met basketbal in aanraking gekomen?

Marnik: “Op school kregen we te zien wat basketbal is en inhoud. Lauren zat al op basketbal destijds, dus dan kijk je op naar je grote broer. Na een aantal keren meetrainen beviel het me steeds meer. Na hockey ben ik volledig gaan basketballen.”
Lauren: “Vroeger kon je op de basisschool uit diverse sporten kiezen. Je kon dan een soort try-out trainingen volgen. Via daar ben ik in deze sport beland. Eerst speelde ik nog basketbal samen met hockey, maar na een jaar beide sporten te hebben gedaan doe ik enkel nog basketbal.”

3.  Waar hebben jullie zoal gebasketbald?

Marnik: “Ik heb bij E.L.B.C. in Etten-Leur gebasketbald tot ik ongeveer 13 jaar was. Van daaruit heb ik bij de Giants in Bergen op Zoom van de onder 14 tot en met de onder 18 Eredivisie gespeeld. In Dordrecht heb ik een jaar bij het onder 18 team de Dutch Windmills gespeeld, maar dat veranderde weer terug naar hun verenigingsnaam Rowic, en daar speel ik nu in de onder 22 competitie.”
Lauren: “In het begin speelde ik eveneens bij E.L.B.C. en Giants. Ik heb altijd op het hoogste niveau in de jeugd gespeeld tot en met mijn tweede jaar bij onder 18. Op 16-jarige leeftijd hadden de Giants geen onder 18 eredivisie, maar speelden wij bij onder 20 op het hoogste niveau en een jaar later terug naar onder 18 toen ze dat wel weer hadden.”

4.  Marnik: je hebt bij het onder 18 team van de Dutch Windmills gespeeld. Was je van plan geweest om aan te sluiten op het hoogste niveau van Nederland als de Dutch Windmills nog steeds hadden bestaan?

“Ik was zeker van plan om dan nog een jaar in de Dutch Talent League (onder 22) te spelen. Mijn prioriteit ligt nu bij mijn studie in plaats van de sport. Toen ik van de Giants naar Dutch Windmills ging, ben ik gevraagd om bij het CTO aan te sluiten in Amsterdam. Daar moet je veel voor opgeven, aangezien ik in Amsterdam zou gaan wonen en meerdere keren zou moeten trainen. Als het hoogste niveau te combineren was met school zou het mooi zijn, maar uiteindelijk leek dit voor mij niet het geval. Ik zit nu goed bij Rowic op dit moment.”

5.  Hoe was het om voor het eerst om op landelijk niveau te spelen?

Marnik: “Het eerste jaar was voor mij wat ongelukkig. Ik ging van Etten-Leur naar Bergen op Zoom, en ik mocht in de Eredivisie spelen. Een paar weken later brak ik mijn arm, waardoor ik de helft van het seizoen niets kon doen. Het jaar daarna kon ik voluit spelen, zonder blessures. Het was enorm leuk, en heb heel veel ervaring opgedaan.”
Lauren: “Ik merkte al snel het niveauverschil, maar gaandeweg het seizoen wen je daar wel aan. In de vierde en vijfde van de HAVO ben ik naar RSG ’t Rijks gegaan in Bergen op Zoom. Dat is een LOOT-school of Topsport Talentschool. Daar kon ik ’s ochtends gaan trainen en ook vrijstelling krijgen om topsport te beoefenen.”

6. Hebben jullie wat meegekregen van het hoogste niveau van Nederland?

Marnik: “Wij trainden met de Dutch Windmills altijd voor of na het herenteam op het hoogste niveau. Ik ging daardoor altijd kijken. Het is dan heel gaaf om een aantal spelers, waaronder een aantal Amerikanen en Jito Kok, te zien spelen. Geert Hammink was de coach destijds. Als jeugdspeler werd je dan toch wel betrokken bij het hoogste niveau van Nederland.”
Lauren: “Arvin Slagter heeft in het verleden bij de Giants gespeeld. Hem hield ik vaak in de gaten destijds en het was echt leuk om te zien hoe hij het daarna bij Leiden, Den Bosch en Donar speelde. Later in 2011 hebben de Giants zich teruggetrokken uit de Eredivisie.”

7.  Wat zouden jullie verder nog willen bereiken binnen basketbal?

Marnik: “School staat bij mij nu op nummer één, waardoor het hoogste niveau er niet in gaat zitten. Ik zou zeker nog voor het plezier op niveau willen basketballen.”
Lauren: “We zijn een jong team met de Barons. Het is een leuk team om daarmee op te bouwen. We spelen Tweede Divisie en we hopen dat we hoog in de competitie kunnen eindigen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.