Schutter Lotte Sant doormaakt een mooie basketbalgroei in Louisiana

Gepubliceerd op 20 februari 2022 om 09:00

De 20-jarige Lotte Sant ging vanaf haar zevende elke dag van Den Haag naar Rijswijk om bij Lokomotief te basketballen. Op dat moment wist ze uiteraard nog niet dat ze een prachtige toekomst tegemoet zou gaan. Van Rijswijk ging ze naar Barendrecht en Amsterdam. Met het verkrijgen van steeds meer ervaring speelt ze nu bij Louisiana Tech University in Amerika.

Fundamentals geleerd bij Lokomotief

Zoals veel talenten begon ook Lotte met basketballen bij Lokomotief Rijswijk. Veel spelers zijn daar sterk geworden, zo ook Lotte. “In het begin was het even zoeken, maar met een hele goede coaching staff ben ik al snel in oudere leeftijdsklassen gaan spelen,” vertelt Lotte. “Daar heb ik een prachtige tijd van mijn leven gehad! Lokomotief is echt een club, een eenheid. Trainers als Cobbe van der Vuurst de Vries en Bart Rijkeboer hebben mij enorm veel gegeven op het gebied van fundamentals onder de knie krijgen. Zij zagen enorm veel potentie in mij. Bij de jongens speelde ik voor het eerst op landelijk niveau daar.”

Op 15-jarige leeftijd uitkomen op het hoogste niveau

Op een gegeven moment zocht Lotte naar een nieuwe uitdaging. Die kwam er, en hoe; gelijk al spelend op het hoogste niveau! “Ik heb lang moeten nadenken om ergens anders te gaan basketballen. Ik was in het begin opzoek naar een familie binnen de sport, en ik denk dat Lokomotief mij dat al snel heeft gegeven. Na Lokomotief heb ik op mijn 15e gedebuteerd op het hoogste niveau bij Binnenland in Barendrecht. Op dat moment stond ik daar niet bij stil. Joost van Rangelrooy heeft mij de mogelijkheid gegeven om op dat niveau ervaring op te doen. Wij hadden spelers als Janine Guijt, Zera Butter, Gabriëlle van den Bosch en Lisa van den Adel. Onder andere Zera heb ik als jong meisje al zien spelen bij Lokomotief, dus als je bij hen op dat moment in het team zit, is dat zeker wat anders. Maar wel mooi!”

Alsof dat niet genoeg is kreeg Lotte een nieuwe uitdaging. De Orange Lions Academy uit Amsterdam wilde Lotte aan het topsporterstraject toevoegen. “Remy de Wit had mij in het jaar dat ik bij Binnenland speelde een aanbod gedaan om bij OLA te komen spelen. Op dat moment voelde ik dat ik er nog niet klaar voor was. Hakim had mij een jaar daarna benaderd. Aangezien ik op een school zat waar niet echt rekening met topsport werd gehouden, leek het mij toch geen slecht idee om in te gaan op dat aanbod. Ik heb meer kunnen focussen op school en mijn basketbalcarrière.”

Familiaire tijd bij OLA

Zoals gezegd accepteerde Lotte het aanbod van OLA. Daar zou ze een tijd vol hechte vriendschappen meemaken. “Tijdens het eerste jaar dat ik bij OLA speelde, waren er veel nieuwe meiden. We hadden daardoor een onder 20 team en een dames 1 team. We hebben allemaal enorm veel geleerd, en de focus gelegd op ontwikkeling. Het jaar daarna was er enkel nog een onder 20 team over, en domineerden we tijdens het seizoen binnen de gehele onder 20 Eredivisie. Wij zijn als team dichter bij elkaar gekomen. De bekerfinale tegen Grasshoppers Katwijk was een prachtig moment, vooral de manier waarop wij deze wonnen. Wij speelden een hele goede wedstrijd, tegen een sterk team van Grasshoppers met Ilse Kuijt, Noor Driessen en Mia Hordijk in hun team. Wij gingen met de juiste mentaliteit van start waardoor wij de voorsprong pakten. Ik vergeet nooit meer dat Linda van Schaik mij de pass gaf in de laatste seconde en dat ik daarna de wedstrijd in de buzzer kon eindigen met een floater.”

Lotte als jeugdinternational

Van het één kwam het ander; Lotte werd meerdere keren geselecteerd voor de nationale jeugdteams. Het onder 16 EK in 2016 was het eerste EK waarin Lotte meedeed. Voor haar was jeugdinterlands spelen een geheel nieuwe ervaring. Naast het spelen in de B-divisie kwam ze in 2017 uit voor de A-divisie. “In de A-divisie hebben we tegen een topland als Spanje gespeeld, dus dat is altijd wel spannend. Daarentegen heeft de B-divisie ook goeie landen, maar de A-divisie is echt een stapje hoger en groter. Het vereist net iets meer om daarin te overleven.

Ik speelde nog één EK met onder 16 mee, waar we handhaving in de A-divisie hadden gerealiseerd. Ik wilde niet een onder 16 EK eindigen met degradatie, daarvoor was de prestatie van het jaar daarvoor ook te mooi. Met onder 18 zijn we helaas niet gepromoveerd. In 2019 lukte het ons net niet, maar we hadden onder coach Silvano Poropat de mogelijkheid om ver te kunnen komen.”

Nieuw avontuur in het buitenland

In 2019, na het seizoen van de bekerwinst en het kampioenschap in de onder 20 Eredivisie, kreeg Lotte een aanbieding vanuit Amerika. Louisiana werd haar volgende bestemming, tot op heden. “In het begin moest ik even wennen aan alles, maar ik heb wel vervolgens de kans gekregen om echt in de wedstrijden een belangrijke schakel te zijn. Ik had een heel leuk team en kreeg veel vertrouwen van de coaches. Ik heb me echt enorm weten te ontwikkelen als freshman, en ben inmiddels helemaal gewend aan dat niveau.

Ik ben een teamspeelster, aangezien ik altijd naar anderen kijk in plaats van mijzelf. Wat ik beter zou willen doen is dan ook meer voor de kansen van mijzelf gaan kijken. Wel ben ik een betere schutter geworden. We kunnen heel veel trainen, dus het schot heb ik daarin ook verbeterd. Voor mij houdt dit avontuur ook in om nieuwe uitdagingen aan te gaan, ook na Amerika. Wat dat zal worden weet ik nog niet, maar hopelijk heel groots!”

Reactie plaatsen

Reacties

Martin van Es
2 jaar geleden

Hoi Lotte, wat een mooi verhaal. Weet nog dat je als klein meisje voor ons huis tegen Bas speelde en niet wetende dat je zo’n goede speelster zal worden. Ga zo door. Wij in wateringseveld zijn super trots op je

Opa en oma Sant
2 jaar geleden

Wat een mooi positief verslag! De trainingen zijn zwaar en ook veel wedstrijden. Maar jij hebt ook nog je studie, dus volle dagen. Wij zijn trots op je. Maak je droom waar!!!!