Let’s meet Pepijn, Hugo en Floris Brienesse

Gepubliceerd op 10 september 2021 om 15:00

Pepijn Brienesse (links, 15 jaar), Hugo Brienesse (rechtsonder, 11 jaar) en Floris Brienesse (rechtsboven, 17 jaar) zijn alle drie zeer talentvolle basketballers. Alle drie spelen ze bij Noordkop, en aankomend seizoen zal Floris in Amsterdam gaan studeren. In dit artikel stellen we deze spelers een aantal vragen!

1.  Hoe zijn jullie begonnen met basketbal?

Floris: “Ik begon met basketballen toen ik 13 jaar was. Toen we hier in Schagen gingen wonen had een vriend van mij in Lelystad, tegenwoordig spelend bij Landstede Hammers in Zwolle,  mij geïnspireerd om ook te gaan basketballen.”

Voor Hugo kwam er eerst een andere sport in het spel dan basketbal. “Eerst begon ik met voetbal, maar sinds dit seizoen ben ik gaan basketballen,” vertelt Hugo. “Nou ja, in hoeverre dat mogelijk was, dus ben ik weer gaan voetballen afgelopen seizoen. Komend seizoen zal ik weer aan de slag gaan met basketbal. Door mijn broers ben ik begonnen, aangezien ik dat ook heel leuk vond. Ik kon gelijk aan de slag bij Noordkop.”

Pepijn: “Doordat Floris is gaan basketballen ben ik ook op mijn 12e begonnen met basketballen, bij onder 14 1 van Noordkop. De trainer van mijn broer, Niels Lont, kwam altijd naar mij toe om te vragen wanneer ik zou gaan trainen. Zo is het bij mij ontstaan, aangezien ik ook over wat lengte beschik.”

2.  In hoeverre verschillen jullie van elkaar qua spel?

Floris: “Als ik voel dat we gaan winnen dan gaat alles in meerdere versnellingen van start. Ik ben vrij lang, maar speel op de small forward positie. Toen ik begon met basketbal was ik een center. Pepijn is meer een center.”

Pepijn: “Dat klopt, ik speel echt in de post met moves onder de basket. Mijn tegenstander is altijd de center of een power forward.”

Hugo: “Ik ben een point guard, dus ik verdeel het spel en zorg dat mijn medespelers op de juiste positie staan. Ik dribbel de bal op, en geef passes in het midden van de bucket.”

Je ziet; alle drie de spelers beschikken over de drie verschillende posities.

3.  Is er iemand die jullie inspireren?

Floris: “Ik vind Kevin Durant echt fantastisch om te zien spelen. Hij is echt enorm goed, en dat inspireert mij wel. Alles gaat er gewoon in bij hem, echt helemaal geweldig!”

Pepijn: “Shaquille O’Neal inspireert mij enorm. Hij domineerde over alle tegenstanders, ook op de manier waarop hij over iedereen heen kon dunken. Met zijn postuur konden weinig spelers tegen hem op!”

Hugo: “Op dit moment heb ik nog geen echte inspiratie of dat ik zo goed wil worden als een bepaalde speler. Dat moet nog komen denk ik.”

4.  Pepijn: hoe was het om voor het eerst op landelijk niveau te spelen?

“Ik speelde voor het eerst op eredivisieniveau bij onder 16 met Flashing Heiloo, gecombineerd met spelen bij Noordkop. In datzelfde jaar speelde ik in de Tweede Divisie met onder 14. In het begin was op landelijk niveau best moeilijk. Ik durfde eerst nog niet veel te ondernemen. Als ik de bal had, passte ik deze snel door. Naarmate de wedstrijden vorderden, durfde ik meer te doen op het veld, en dat ging mij erg goed af sinds dat moment.”

5.  Hugo: waar zou je later als basketballer willen zijn?

“Later als ik groot ben wil ik in de hoogste profcompetitie van Nederland spelen! Ik weet nog niet waar, aangezien ik nog niet lang basketbal en deze clubs beter wil leren kennen, maar mijn droom om op het hoogste niveau te spelen wil ik laten uitkomen. Eerst wil ik zelf beter worden.”

6.  Floris: Zal je komend seizoen nog uitkomen voor Noordkop, aangezien je in Amsterdam gaat studeren?

“Zeker! In totaal heb ik nu vier seizoenen bij Noordkop in Den Helder gespeeld. Komend jaar ga ik in Amsterdam studeren, en dat wil ik combineren met basketballen op eredivisieniveau bij Noordkop. Het plan was om bij Apollo te spelen, maar gezien de huidige coronasituatie leek het mij beter om bij Noordkop te blijven, aangezien ik in Amsterdam minder naar school zal gaan dan normaal gesproken.”

7.  Pepijn: wat heeft Noordkop jou tot nu toe gebracht?

“Wat Tristan van Santen mij heeft gegeven, was dat ik nooit moest balen als iets niet lukt. Als ik miste of de bal verloor, dan rende ik altijd terug in de verdediging. Hij heeft mij geleerd altijd door te gaan zonder te balen. Voornamelijk op mentaal vlak heeft Noordkop mij dat gebracht.”

8.  Hugo: in hoeverre hebben Floris en Pepijn jou geholpen met basketballen?

“Als we in de zomer buiten aan het spelen waren, hebben zij mij veel geholpen met schieten en andere tactieken zoals blocken en steals pakken. Wij hebben achterin de tuin een basket staan, dus daar hebben wij veel gebruik van gemaakt.”

9.  Hugo: stel je voor dat je de positie van een center zou hebben, zoals Floris dus. Hoe denk je dat het spel eruit zou komen te zien?

“Ik ben natuurlijk mijn eigen positie gewend. Wij spelen een spel waarbij iemand in de aanval bij de vrije worp lijn staat bij het opbrengen van de bal. Dat is de center, dus ik denk dat ik dan daar zou komen te staan en dichtbij de basket zou scoren.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.