Yfke Hoek gaat op in basketbal

Gepubliceerd op 28 juni 2024 om 13:00

Yfke Hoek is een veelbelovende basketbalster die haar vaardigheden en toewijding heeft bewezen door verschillende niveaus van de sport in Nederland te doorlopen. Naast haar basketbalcarrière is Yfke net afgestudeerd als psycholoog, een prestatie waar ze bijzonder trots op is. Terecht, want haar gedrevenheid laat zien dat alles mogelijk is, in alle opzichten!

In aanraking gekomen met basketbal

Yfke begon haar basketbalavontuur in Roden bij Flying Red. Ze vertelt enthousiast over haar tijd daar: “Ik vond het toen superleuk. We konden met een heel nieuw team opbouwen.” De basketbalschool in Groningen was een belangrijke factor in haar vroege ontwikkeling. “Het was echt een geweldige tijd waarin ik veel heb geleerd en genoten van het spel,” zegt ze. Na twee jaar sloot ze zich aan bij het RTC Noord, waar ze zich verder kon ontwikkelen. “Ik heb dat vanaf het begin meegemaakt. Het was een kans om op hoog niveau te trainen en mezelf te verbeteren.”

Sprongen maken

In haar vroege jaren bij het RTC Noord ontmoette Yfke inspirerende medespeelsters zoals Janis, waar ze enorm tegenop keek. “Janis was echt een voorbeeld voor mij. Ze liet zien wat mogelijk was met hard werken en toewijding,” herinnert Yfke zich. Ze combineerde haar opleiding met trainingen bij RTC Noord, een stap die zowel spannend als uitdagend was. “De intensieve trainingsschema’s en de focus op zowel fysieke als mentale aspecten van het spel waren cruciaal voor mijn ontwikkeling.”

Eerste grote sprong: Royal Eagles Apeldoorn

Op 18-jarige leeftijd maakte Yfke haar debuut op het hoogste niveau in Nederland bij de Royal Eagles. Deze overgang werd onder meer mogelijk gemaakt door haar sterke prestaties bij het onder 18 EK, hoewel haar tijd in Groningen eindigde door een gebrek aan een meisjesteam. “Als ik nog iets met basketbal wilde, dan was dit wel de stap die ik moest maken,” zegt Yfke. “Het was een spannende tijd, maar ik voelde me klaar voor de uitdaging.”

Een nieuwe thuis: Lekdetec Bemmel

Yfke maakte al snel indruk bij Lekdetec Bemmel (tegenwoordig geheten QSTA United), waar ze tijdens haar debuut 19 punten scoorde. Ze voelde zich direct thuis bij de club: “Ik had dat nog niet eerder meegemaakt, hoe hecht de club is. Iedereen steunt elkaar, zowel binnen als buiten het veld.” De warme ontvangst en de hechte gemeenschap zorgden ervoor dat ze haar spel met plezier kon ontwikkelen. “Het gevoel van gemeenschap en ondersteuning is ongeëvenaard. Het heeft me echt geholpen om mijn beste spel te spelen.”

De impact van COVID-19

De coronapandemie bracht uitdagingen met zich mee, maar Yfke en haar team vonden manieren om door te gaan. Ze herinnert zich trainingen buiten bij de Waalstranden en op pleintjes, vaak in kleine groepjes en met Vincent van Sliedregt als coach. “We moesten creatief zijn, maar het heeft ons sterker gemaakt als team. Het heeft heel positief uitgepakt voor ons. We hebben geleerd om flexibel en veerkrachtig te zijn, wat ons ook in wedstrijden heeft geholpen.”

Uitkomen namens het onder 18 en onder 20 team van de Orange Lions

Yfke vertegenwoordigde Nederland op verschillende Europese Kampioenschappen. Ze herinnert zich haar tijd bij het nationaal onder 18 team als een bijzonder moment. “Het was een eer om mijn land te vertegenwoordigen in de jeugd. Elke wedstrijd was een leerervaring,” zegt ze. Haar laatste jeugd-EK bij het onder-20 team in 2018 was een hoogtepunt. De overwinning op Letland in de kwartfinale, met een cruciale steal van Laura Westerik, staat nog vers in haar geheugen. Het team behaalde uiteindelijk een bronzen medaille, een prestatie die niemand had verwacht. “De sfeer en het gevoel van samenhorigheid binnen het team waren onvergetelijk. We werkten hard en dat werd beloond.”

Yfke Hoek laat zien hoe doorzettingsvermogen en passie tot grootse dingen kunnen leiden. Een bronzen medaille halen en hoge ogen gooien als speelster op het hoogste niveau zijn geweldige momenten om te bewijzen dat je erg veel in je mars hebt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.