Renske Tool: van basketbal naar de oceaanbodem

Gepubliceerd op 27 mei 2024 om 13:00

Renske Tool, geboren en getogen in Tilburg, combineert op dit moment sport en wetenschap in Amerika. Terwijl ze haar jeugd doorbracht op het basketbalveld, heeft ze haar andere passie voor de natuur en de zee nog verder uitgebreid. Nu, als studente mariene biologie aan de Humboldt State University in Californië, combineert ze haar liefde voor basketbal met haar fascinatie voor de natuur, momenteel in de onderwaterwereld.

Basketbal tijdens haar jeugdjaren

Als kind was Renske al gefascineerd door beweging, zij het op het basketbalveld of in de natuur. Opgegroeid in een gezin waar sport een centrale rol speelde, ontwikkelde ze al snel een passie voor basketbal, geïnspireerd door haar ouders en haar oudere zus. "Mijn ouders hebben elkaar ontmoet op het basketbalveld," vertelt Renske. "Ze speelden ook nog toen ik geboren werd. Eigenlijk ben ik zo in contact gekomen met basketbal en sindsdien ben ik eigenlijk begonnen met spelen en heeft het me nooit losgelaten."

Als kind al in Amerika geweest

Renske is begonnen met basketballen bij High Five in Tilburg, en toen ze ongeveer acht jaar was, verhuisde ze met de familie naar Amerika. "Mijn vader had zijn werk daar en dus hebben we een paar jaar in Amerika gewoond, in D.C.. Mijn zus heeft ook in Amerika gespeeld, dus ik wist wel een beetje hoe het in elkaar zat. Ik kwam eigenlijk helemaal niet met het doel om te basketballen deze kant op. Ik wilde echt voor mijn studie hier naartoe, waar ik nu ben. Als kind begin je aan het spelletje, en dat laat je dan niet meer los. Het heeft me de hele training geduurd voordat ik voor het eerst had gescoord, maar ik vond het toen al heel leuk. Mijn zus speelt er nu en mijn ouders die coachen daar. Ik moet zeggen dat mijn zus vroeger altijd de grootste was. Zij kon mij altijd opposten, en toen stond ik daar maar een beetje te staan. Nu ben ik langer dan haar. Mijn zus is echt van de skills. Zij kan op elke positie spelen op het veld. Ik ben iemand die een pick & roll graag speelt, of pick & pop; dat soort dingen."

Groei doorgemaakt op landelijk niveau

Renske heeft bij High Five één jaar gebankt bij de onder 18. Daarna ging ze naar Almonte in Eindhoven, om daar op landelijk niveau te spelen. "Dat was eerst wel even wennen. Het niveau is natuurlijk, en je moet opeens naar Den Helder. Het is een heel ander niveau. Het wordt iets serieuzer genomen. De onder 20 was ook naar het NK gegaan. Ik heb daar niet heel veel van meegekregen, aangezien ik pas 14 jaar was. Ik mocht wel mee naar de finale. Die sfeer in Zwolle was echt bizar: er waren zoveel mensen op de tribune, en de wedstrijd zelf was ook echt een bijzondere wedstrijd! Die hele Final Four was heel bizar. Ons onder 20 team had eerst ook met 17 punten verschil verloren van Binnenland Barendrecht, dus moesten we thuis met meer dan 17 punten verschil winnen, en dat lukte ons."

Lekdetec Bemmel: basketballen op het hoogste niveau van Nederland

Gedurende de coronaperiode is het zover gekomen: Renske zou gaan basketballen op het hoogste niveau van Nederland. Dat heeft ze gedaan in Bemmel, bij Lekdetec Batouwe Basketbal, dat tegenwoordig QSTA United heet. "Ik was eigenlijk van plan om in Amerika te gaan spelen, bij dezelfde school als mijn zus. Maar goed, toen kwam corona, en ik wilde eigenlijk niet naar het buitenland in die tijd. Ik kreeg toen een belletje van Dennis van Mierlo of ik mee wilde trainen bij Lekdetec Bemmel. Van het één kwam het ander, en toen ben ik in Nijmegen gaan studeren en bij Bemmel gaan spelen. Ik heb daar echt stappen gemaakt. Ik kwam natuurlijk als 16/17-jarige binnen, voor het eerst meetrainend op een eredivisieniveau. In het begin is dat echt zwaar, je moet daaraan wennen. Ik ben de backup geweest van Julia Jorritsma, en om elke dag op de training tegen Yfke Hoek, Lisanne de Jonge en Julia te staan, daar leer je zoveel van. Ik ben zo trots op dat ik deze stap heb gezet!"

Van court naar kust

Hoewel haar oorspronkelijke plan was om in de Verenigde Staten te gaan spelen, bracht de onverwachte wending van de COVID-19-pandemie haar terug naar Nederland. Hier kreeg ze de kans om op het hoogste nationale niveau te spelen bij Lekdetec Bemmel, waar ze enorme vooruitgang boekte en waardevolle ervaring opdeed. Afgelopen zomer kwam het er toch van voor Renske: naar Amerika gaan om te basketballen en te studeren. "Ze hebben hier een heel goed biologieprogramma, zeker in het kader van mariene biologie. Ik was op zoek naar ergens om een minor te gaan doen. Humboldt State University heeft een samenwerking met de Radboud Universiteit, dus ik kon hier eigenlijk op een soort scholarship naartoe. Ik hoefde mijn collegegeld niet te betalen. Ik kan hier mijn minor doen in mariene biologie, dus dat is supergaaf!"

Een duik in de diepte

Naast haar passie voor basketbal ontwikkelde Renske een diepe liefde voor de natuur en wetenschap. Haar besluit om mariene biologie te studeren aan de Humboldt State University bracht haar naar de prachtige kusten van Californië. Hier dompelt ze zich onder in onderzoek, waarbij ze de interacties tussen verschillende mariene organismen bestudeert, van zeesterren tot slakken. "Ik ben bezig met onderzoeken, en dan ben je heel erg afhankelijk van het getij. Dat zijn tijden waar je heel erg naar moet kijken, en dan is het maar net of de training samenvalt of niet. Je zult dan een training moeten missen, of dat onderdeel van het onderzoek missen. Het is een hele gave ervaring om hier volledig met mijn studie bezig te kunnen zijn. Ik kan hier echt allerlei dingen doen die ik in Nederland nooit zou kunnen doen. Ik ben nu bezig met een onderzoek met zeesterren, in Nederland kan dat gewoon niet."

Voor Renske is het vinden van een balans tussen haar basketbaltrainingen en haar onderzoeksprojecten van essentieel belang. Ondanks de uitdagingen van het getij en andere natuurlijke factoren, slaagt ze erin haar tijd effectief te beheren, zodat ze zowel op het veld als in het laboratorium kan excelleren. "Als kind vond ik de natuur altijd al heel interessant. Ik ben altijd iemand die zich afvraagt waarom iets is zoals het is. Nu ben ik heel erg bezig met kijken naar de natuur als een soort systeem, dus hoe werkt de ene boom samen met een bepaalde vogel, of in dit geval wat het effect is van een zeester op een slak? Het is echt iets heel nieuws, maar het is wel heel interessant om te zien hoe alles samenwerkt in zo'n systeem."

Met haar toewijding aan zowel sport als wetenschap heeft Renske een helder pad voor ogen. Ze droomt ervan haar kennis en passie te gebruiken om een positieve impact te hebben op zowel het basketbalveld als het behoud van de oceanen. Haar reis van Tilburg naar Californië is slechts het begin van een opmerkelijke carrière die de grenzen van sport en wetenschap overstijgt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.