Nieuwe ervaring voor Esmée Creyghton

Gepubliceerd op 25 april 2024 om 12:00

Sinds dit seizoen basketbalt Esmée Creyghton in Amerika, bij de Northeast Hawks in Nebraska. Voorheen speelde de 20-jarige guard bij BS Leiden, en op haar vijfde is ze begonnen met basketballen bij BV Leiderdorp. Ze maakt een mooie ontwikkeling door in Amerika, waar basketbal natuurlijk altijd leeft.

Van Leiderdorp naar spelen op landelijk niveau bij BS Leiden

Esmée's vader is ook een fervent basketballer geweest. Hij heeft haar nog gecoacht op jonge leeftijd, dus wat dat betreft was basketbal al vroeg in haar leven aanwezig. Bij BV Leiderdorp begon het allemaal voor Esmée. “Dat was als kind eigenlijk gewoon heen en weer rennen daar," herinnert Esmée zich. "Als je scoorde, was dat natuurlijk een groot feest. Verder weet ik er eigenlijk niet echt heel veel meer van, behalve dat ik het altijd heel leuk vond.”

Toen Esmée in aanmerking kwam om in de onder 14 te spelen, werd Leiden de nieuwe plek om deze sport verder uit te voeren. “Het niveau lag wel wat hoger dan bij Leiderdorp. Bij Leiden hadden we natuurlijk een heel nieuw team, dus dat was wel even wennen, maar zeker leuker vond ik. Om op een hoger niveau te gaan spelen, werd het echt een uitdaging. Met onder 14 van BS Leiden kwamen we in de finale van het NK terecht, en daar zijn we toen tweede geworden. Dat werd toen in Tubbergen gehouden.”

Mooie tijden meemaken bij Zorg & Zekerheid Leiden

Als je bij BS Leiden speelt, dan kan het haast niet anders zijn dan dat je wedstrijden van de heren van Zorg & Zekerheid Leiden gaat bezoeken. Ook Esmée is daar vaak geweest toen ze nog in de Vijf Meihal speelden. “Daar kwam ik eigenlijk al best wel vaak, zelfs toen ik nog bij BV Leiderdorp speelde. De eerste keer kan ik me niet meer herinneren, maar ik weet wel dat ik het vooral vroeger altijd heel leuk vond om daar te zijn. Het is een hele beleving als je dan zo klein bent.”

Niet alleen vroeger, maar ook recentelijk beleefde ZZ Leiden een miraculeus moment. In de beslissende finale stond Leiden 16 punten achter in de beslissende kampioenswedstrijd tegen Donar, maar een ommekeer werd in de allerlaatste seconde gerealiseerd. “Dat was echt zo spannend! Het was eigenlijk gewoon dat iedereen al wist dat het niks meer ging worden. Het was dus een verrassing dat het alsnog lukte na al die spannende momenten.”

Basketballen in Amerika

Afgelopen zomer is Esmée naar Amerika gegaan. Bij de Northeast Hawks in Nebraska begon haar overzeese avontuur. “We hebben een heel leuk team," beaamt Esmée. "Je merkt wel dat de scheidsrechters anders zijn. Je mag misschien net iets meer in Nederland, heb ik het idee. In Amerika fluiten ze wel meer van die dingen af. Dat was dus aan het begin wel wennen, want bijvoorbeeld in de rebounds krijg je heel vaak een 'over the back' fout als je van achter probeert te rebounden. In Nederland werd dat bij mij bijna nooit afgefloten. Er zit ook nog een ander Nederlands meisje in het team (Merel Braakhuis van Jolly Jumpers) en een meisje uit Spanje, die eigenlijk hetzelfde ervaren. Verder qua speelstijl zijn we als team hetzelfde. Wij willen vooral de snelheid erin houden, dus qua spel is het eigenlijk niet echt een heel groot verschil.”

Diversiteit in het team

Esmée ziet haar team als een uitgebalanceerd geheel. “We hebben eigenlijk van alles wat in het team. We hebben een point guard die heel goed is aan de bal. Merel is één van onze langste speelsters. Ons team is heel divers; qua snelheid, speelsters met een goed schot, sterke drivers. Van daaruit kunnen we alleen maar sterker worden, en gaan we het maximale uit ons team halen!”

Esmée staat voor een veelbelovende toekomst in het basketbal, een toekomst waar ze keer op keer bewijst dat de liefde voor de sport geen grenzen kent!

Reactie plaatsen

Reacties

Marleen Nienhuis
een maand geleden

Wat ben je goed bezig Esmée! En superleuk om je zo een heel klein beetje, op grote afstand, te kunnen volgen.

Veel plezier met papa en mama straks.

Hartelijke groet van Marleen (van de Mooie Meiden en oud-Leiderdorper)

Caroline van Rij
een maand geleden

Wat ben je toch een topper Esmee! Super leuk artikel.

Groetjes en liefs Ca

Dominique Reumerman
een maand geleden

Hey Esmée, wat een leuk artikel!! Trots op je hoor! Maak er een toptijd van🏀 daar in the USA⛹️‍♀️