Meet Carlin & Rinske Scholten

Gepubliceerd op 16 november 2023 om 09:00

Beide zussen hebben al veel meegemaakt gedurende de tijd dat zij basketballen. Carlin en Rinske Scholten zitten op hun plek in de Bemmelse basketbalwereld. Beiden zullen hun spel op een geweldige manier doorzetten, de één in de Promotiedivisie en de ander op het hoogste niveau van Nederland.

1.  Introduceer jullie zelf eens, wie zijn jullie?

“Ik ben Carlin Scholten, 23 jaar. Ik ben begonnen met basketballen in Bemmel sinds mijn achtste. Ik speel bij Batouwe Bemmel dames 1, in de Promotiedivisie.”

“Ik ben Rinske Scholte, 22 jaar. Ik speel basketbal op het hoogste niveau van Nederland bij QSTA United Bemmel, voorheen geheten Lekdetec Bemmel.”

2.  Hoe is basketbal in jullie leven gekomen?

Carlin: “Mijn nicht speelt basketbal, dus ben ik gaan kijken. Zodoende ben ik ook begonnen met basketballen. Dat vond ik eerst best spannend, maar daarna was het gelijk al heel leuk.”

Rinske: “Ik heb eerst gehockeyd, maar ik ging ook mee naar basketbaltoernooien en heb ook aan trainingen meegedaan. Uiteindelijk heb ik gekozen voor basketbal, nadat ik het nog samen met hockey heb gecombineerd.”

3.  Wat maakt basketbal jullie favoriete sport?

Carlin: “Het samenspel vind ik erg leuk, en vooral ook de snelheid in het spel. Je gaat voor elkaar door het vuur, en dat is het belangrijkste in deze sport. Met elkaar win je.”

Rinske: “Het is niet alleen dat je als team samenspeelt, maar je maakt echt vriendinnen. Al een paar jaar speel ik samen met veel speelsters. Je bouwt echt een band met elkaar op, en buiten basketbal om word je steeds meer vriendinnen. Dat vind ik erg fijn.”

4.  Wat voor type speelsters zijn jullie?

Carlin: “Wij zijn harde werkers. Rinske is wat atletischer dan ik, maar ik ga door het vuur voor alles. Dat is denk ik het belangrijkste.”

Rinske: “Harde werkers hebben is zeker handig in het team. We houden er ook van om de bal te delen, en dat je als team aanvallend en verdedigend alles samen voor elkaar kunt krijgen. Teamspirit is iets waar wij veel waarde aan hechten.”

5.  Hoe was het om voor het eerst te basketballen in Bemmel?

Carlin: “Je weet op dat moment niet wat basketbal in Bemmel is, of wat de andere clubs zijn. Je bent daar om te basketballen, en later heb je dan in de gaten dat Bemmel in hoge club in Nederland is.”

Rinske: “Je bent nog heel jong, en dan maakt het niet uit waar je speelt. Je maakt kennis met de sport, en dat kun je bij welke club dan ook doen.”

6.  Carlin: jij was volgens mij in 2015 begonnen met basketballen op het hoogste niveau bij Lekdetec toch?

Carlin: “Klopt, maar ik moet zeggen dat ik toen nog jong was. Desondanks was het geweldig om zoiets mee te maken! Als je zo jong bent, weet je niet wat je op dat moment meemaakt. Ik ben zeker trots op dat ik zo ver ben gekomen! In een duel tegen Utrecht kwam ik voor het eerst op het veld toen ik 16 was, wat echt spannend was, maar heel bijzonder.”

7.  Want het seizoen daarna maak je een geweldig moment mee in de play-offs toch?

Carlin: “Jazeker! Je maakt van een mega groot team onderdeel uit. Ik speelde niet heel veel, maar ik trainde altijd en deed altijd mijn best als ik op het veld stond. Het team had veel kwaliteit, en daar wil je voor gaan. Die play-offs was echt geweldig om mee te maken; kampioen worden met zoveel publiek erbij!”

8.  Rinske: jouw eerste moment op landelijk niveau is een duel geweest namens Royal Eagles Apeldoorn tegen Katwijk. Bij jouw debuut kwam je gelijk tot 20 punten. Hoe voelt zo’n debuut voor jou?

“Royals Eagles was voor mij het eerst jaar dat ik op eredivisieniveau acteerde. Toch kan ik van zo’n moment eerlijk gezegd weinig meer herinneren. Ik kreeg veel vertrouwen, en we trainden zoveel bij deze academy. Als je je zo comfortabel voelt, dan doet dat best wel wat met je. Hierdoor durf je ook meer te ondernemen! Op het gebied van basketbal, kracht en conditie heb ik veel geleerd bij Royal Eagles.”

9.  Carlin: je speelt bij dames 1 van Batouwe Bemmel in de Promotiedivisie. Hoe zou je het team omschrijven?

“Het team is wat gewijzigd. We gaan er dit seizoen zeker weer wat leuks van maken, met veel nieuwe krachten. Sinds afgelopen augustus zijn we begonnen met trainen, en we weten dat de kernwaarde hard werken wordt. Ik ben blij om weer in de Promotiedivisie te spelen, aangezien ik het een leuke competitie vind.”

10. Rinske: je maakte afgelopen seizoen steeds meer minuten bij Lekdetec. Hoe ervaar je jouw ontwikkeling?

“Mijn rol werd heel anders in het team, maar het is ook zeker fijn dat ik zulke mate van vertrouwen heb gekregen. Natuurlijk was het jammer dat Yfke en Lisanne uitvielen. Het is zeker leuk om te horen van mensen om mij heen en mensen die ik minder goed ken dat ze zeggen dat ik goed had gespeeld. Ik vind het mooi om te horen dat ik een belangrijke factor ben in het team. Hierdoor krijg ik steeds meer zelfvertrouwen.”

11. Hoe zouden jullie elkaar motiveren om steeds sterker te worden?

Rinske: “Door veel 1 tegen 1 te spelen. Wij zijn ook best kritisch over onszelf, en dan helpt het zeker om een zus naast je te hebben die de goede dingen mooi kan benoemen.”

Carlin: “Het benoemen van positieve dingen helpt ons zeker. Rinske zou daardoor ook een knop kunnen omzetten om dingen steeds beter aan te pakken. Die kleine dingen maken ons steeds beter.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.