Marco Molenaar: nieuw talent in de wielrensport

Gepubliceerd op 12 juli 2023 om 13:00

Pestgedrag; dat kan veel teweeg brengen. Voor de 17-jarige Marco Molenaar is dat een lange tijd zo geweest vanwege overgewicht. Inmiddels is Marco een talentvolle wielrenbelofte, en zijn doel om professioneel wielrenner te worden komt steeds dichterbij. Hij zet zich in bij elke training, en tot dusver heeft zijn intrinsieke motivatie altijd succes gehad!

Een lange tijd liefhebber van wielrennen, sinds anderhalf jaar serieus aan de slag

Marco was vroeger al betrokken bij de wielrensport. Zijn opa heeft vroeger altijd gewielrend, en bij hem keek hij altijd de Tour de France en andere wielrenevents. “Vroeger was ik wat steviger, en had ook overgewicht waardoor ik op dat moment niet heb kunnen wielrennen,” vertelt Marco. “Ik heb weleens op mijn opa’s oude fiets een aantal rondes gereden, maar meetrainen met groepen heeft er destijds niet ingezeten.”

Marco is begonnen met een afvaltraject. Dat heeft anderhalf jaar geduurd, en inmiddels is het gelukt. “Daarna ben ik begonnen met wielrennen. Voorheen deed ik al aan mountainbiken, maar het wielrennen is na het traject er serieus bijgekomen.”

Bezig om elke keer steeds beter te worden

Wat maakt wielrennen zijn favoriete sport? Dat is voor Marco goed uit te leggen. “Mensen in het wielrennen zijn ook heel sportief naar elkaar. Ik vind het een hele sympathieke sport, en mooi om te zien hoeveel het van jezelf vergt; qua discipline onder meer. Later zou ik mij in de topsportwereld willen bevinden in het wielrennen. Dat houdt in heel veel trainen en goed op mijn voeding letten. Op dit moment krijg ik training van mijn eigen coach Sjoerd Jansman. Iedere week maakt hij mijn trainingsschema, en dat heeft mij al veel progressie opgeleverd. Daarbij heb ik een diëtist die ook bij Team DSM werkt.”

Intensief trainingsschema

Beter worden, bedreven raken en sterker worden; Marco doet er alles aan om nog meer progressie te boeken. “In een week heb ik ongeveer vijf trainingen. Als er een wedstrijd tussen zit, dan vervalt een training. In een week heb ik dan meestal twee duurtrainingen en drie blokjestrainingen. Bij blokjestraining fiets je een langere tijd, op een iets hogere intensiteit. Het moment dat ik progressie begon te merken hebben we de trainingsintensiteit iets omhoog gegooid.

Momenteel ben ik het beste in sprinten. Wat mij het leukst lijkt om te kunnen doen is duurvermogen; echt duurvermogen kunnen trappen en veel klimmen. Sprinten is een kleine explosie, en duurvermogen en klimmen is lang doorgaan. Het is afzien, maar ook leuk.”

De kracht om te overwinnen

Marco is een tijd lang gepest. Pestgedrag kan veel impact hebben. De vraag is: hoe ga je daarmee om? Geef je toe aan het pestgedrag? Vecht je of vlucht je? Marco weet precies hoe hij daarmee omging. “Zes jaar lang ben ik heel erg gepest. Dat kwam omdat ik dikker was, waardoor ik iedere dag te horen kreeg dat ik te dik was en niets zou kunnen bereiken. Ik zou zeker willen bewijzen dat het wel mogelijk is om te kunnen bereiken wat je wilt. Ook de mensen die nu gepest worden zou ik willen laten zien dat er toch veel mogelijk is als je gaat voor wat je wilt. Niets is onmogelijk uiteraard.”

Strijden naar de top, dat wordt het dus! Met deze strijdkracht kan Marco absoluut een inspiratie voor anderen zijn die het moeilijk hebben. “Met het afvallen is het moment dat ik kan overwinnen in dat opzicht zeker bereikt. In het wielrennen, en zeker in de topsport, zal het moment voor mij er zijn wanneer ik een profcontract aangeboden krijg. Op dat moment vind ik dat ik bewezen heb dat ik het aan kan en dat ik heb overwonnen. Ik hoop dat ik over vijf jaar in een mooie World Tour ploeg kan rijden, en dat ik met grote rondes kan meerijden, zoals Vuelta, Giro d'Italia en de Tour de France. Sterker worden zoals Mathieu van der Poel, maar inspireren op mijn eigen manier!”

Met deze strijdkracht zullen we Marco zeker zien schitteren. Een toekomst als wielrenner zit er zeker in, mét hopelijk een rode, roze of gele trui!

Reactie plaatsen

Reacties

Wladimir Klunder
een jaar geleden

Heel mooi geschreven. En ja ik ben een trotse oom.