Niene van de Velde ziet potentie in de dames van BV Hoofddorp

Gepubliceerd op 6 november 2022 om 09:30

Al een lange tijd is Niene van de Velde (nummer 5) trouw aan BV Hoofddorp. Vanaf haar achtste begon ze daar met basketballen, en inmiddels is een van de speelsters van het dames 1 team van BV Hoofddorp. Na wat blessureleed is Niene op de weg terug om in actie te komen namens haar ploeg, en ziet met alles wat ze afgelopen seizoen met dames 1 van dichtbij heeft gezien enorm veel kansen en potentie op veel meer en wellicht de stap naar het hoogste niveau van Nederland.

Gegroeid met een talentvolle meidenlichting

Toen Niene eenmaal begon met basketballen wist ze één ding: deze sport is echt iets voor mij! Nog steeds richt ze zich met deze vurigheid op een mooie terugkeer op het veld. “Vroeger zat ik op ballet,” vertelt Niene. “Mijn vader zat destijds al op basketbal, dus ik ging altijd met hem mee. Op een gegeven moment vroeg hij of basketbal niet iets voor mij is. Sinds dat moment ben ik nooit meer weggegaan. Ik had er ook gevoel voor, en het werd voor mij ook een uitlaatklep en een sport waar ik al mijn energie in kwijt kon. Natuurlijk heb ik ook veel vriendinnen eraan overgehouden.”

Vriendinnen heeft ze zeker overgehouden. Met veel vriendinnen heeft ze als jeugdspeelster mooie tijden meegemaakt. “Ik begon bij coach Martin Moerman toen ik voor het eerst basketbalde. Hij trainde destijds de meiden. Op dat moment hield dat vooral gezelligheid en plezier in. We zijn later in een onder 12 team terechtgekomen, en kwamen we erachter dat we een goede lichting zijn. Met deze groep zijn we op landelijk niveau gaan spelen in de onder 14 en ook kampioen geworden. We zijn daardoor steeds meer naar elkaar gegroeid als team.

Dat was wel een periode dat ik voelde dat ik het spelletje echt snapte. We namen het steeds serieuzer, waardoor er steeds meer moois tot stand kwam. Het voelde dus ook dat kampioen echt een prestatie op zich was wat we hadden behaald. We gingen ook vaak naar Lemvig voor verschillende toernooien in het buitenland.”

De groei naar een hoger niveau

Na landelijk spelen in de onder 14 en onder 16 kwam voor Niene het moment om een volgende uitdaging aan te gaan. De onder 20 Eredivisie zat op haar te wachten. “International Esther Fokke en ik zijn op ons 15e naar het onder 20 Eredivisie team van BV Hoofddorp gegaan. Voor mij was dat echt een uitdaging, dat het echt hard werken als nooit tevoren inhield. Destijds was ik best onzeker, en misschien heb ik mij daar teveel door laten leiden. De prestatiedruk nam steeds meer toe, en daar had ik het in het begin best moeilijk mee. Tegelijkertijd speel je met hele goede meiden, en later nam mijn spelniveau steeds meer toe. Het was een enorm leuke periode, alleen achteraf gezien was het wel zo dat als ik niet onzeker was dat ik misschien meer bereikt zou hebben.”

Aangesloten bij dames 1 van BV Hoofddorp

Afgelopen seizoen besloot Niene terug te keren naar BV Hoofddorp nadat ze een tijdje was gestopt. Ze kon niet wachten om weer in actie te komen. “Ik had het spel echt gemist! Ik wilde heel graag weer knallen, alleen ging ik door mijn knie. Hierdoor ben ik nog steeds herstellende. Ik zou enorm graag weer deel uit willen maken van dames 1 van BV Hoofddorp. Zij zijn zo’n geweldig team met Krista en Andrea als fantastische coaches, en hun ambitie is zeer uitdagend! Afgelopen seizoen vond ik, in combinatie met nieuwe coaches en hoe we nu een ander spel creëren, dat we hebben laten zien dat er enorm veel potentie in deze ploeg zit. Sommige meiden hebben een aantal jaar nodig om te kunnen voortborduren richting het niveau wat nodig zou zijn om op het hoogste niveau van Nederland te kunnen spelen. Er zullen ook zeker jongere meiden aansluiten en onderdeel uitmaken van deze progressie. Het zit er zeker in om met z’n allen een mooie toekomst te realiseren. Dat zou ik erg mooi vinden; dat de geschiedenis zich zal herhalen!”

Afgelopen seizoen, met daarbij aangesloten de potentie voor dames 1

Niene zag hoe dames 1 steeds meer groeide naar meer overwinningen en dus een plek in de finale van de Promotiedivisie. Mede daardoor weet ze zeker dat er een mooie toekomst voor de dames te wachten staat. “Ik vond het best anders toen ik even terugkwam op het veld. De instelling was wat anders dan dat ik voorheen had gezien. We zijn meer gaan basketballen en gaan groeien, en dat maakt dat we meer zelfverzekerd zijn geworden. Doordat we wat losser zijn in het spel zelf, en minder aan strakke lijnen houden, merk je dat het veel soepeler gaat. Hierdoor zien we dat iedereen iets toevoegt waardoor we iets moois hebben gerealiseerd. Krista en Andrea hebben benadrukt dat we niet voor niets de finale hebben bereikt, en dat we samen steeds hechter tot deze prestaties zijn gekomen. Krista en Andrea heeft ons gecoacht in het talent wat wij allemaal als speelsters hebben, waardoor we als groep zijn gaan handelen richting alles wat we hebben bereikt. Deze combinatie is voor mij persoonlijk heel fijn!”

Als Niene weer in actie komt zal dames 1 op basis van haar beleving en inzet zeker boffen met haar in het team. Samen zullen ze voor nog meer mooie tijden gaan!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.