Roos Koopmans beschrijft haar basketbaltijd op het hoogste niveau

Gepubliceerd op 14 oktober 2022 om 08:30

De 23-jarige Roos Koopmans speelt basketbal bij Binnenland dames 2 in Barendrecht. Eerder heeft Roos, die tevens ook brandweervrouw is, nog op het hoogste niveau van Nederland gebasketbald. Dat begon in 2016 bij Rotterdam Basketbal, en van daaruit is ze verder gaan basketballen bij Martini Sparks in Haren en Binnenland dames 1.”

Veel omvattende elementen die belangrijk zijn

Basketbal is meer dan alleen scoren. Het heeft ook te maken met verdedigen, rebounden en voor het team veel kunnen creëren “Ik heb veel verschillende sporten geprobeerd na zwemmen,” vertelt Roos. “Toen ik bij basketbalvereniging Hurricanes in Spijkenisse ben gaan kijken, was het gelijk raak. Een teamsport vind ik fantastisch; dat je met elkaar wat moois meemaakt. Je kan zoveel dingen doen op het veld: verdedigen, aanvallen en in dienst van het team spelen.

Toen ik nog onder 14 speelde zat Jamailah Adams al bij dames 1 van Binnenland. Ze is echt enorm fantastisch! Later keek ik ook op naar Zera Butter, naar hoe zij het zo fantastisch heeft gebracht. Het is echt mooi om spelers te zien groeien waar je toch dichtbij staat.”

Roos weet dat basketbal meer dan één element inhoudt. Haar andere kwaliteiten zijn even goed belangrijk. “Mijn aanvallende vaardigheden zijn voornamelijk onder de basket spelen en gaan voor de drive naar de basket. Ik richt mij voornamelijk ook op rebounden en hard verdedigen. Ik vind alle elementen binnen basketbal erg leuk, van aanvallen tot verdedigen.”

Van Hurricanes naar Binnenland

Uiteindelijk kwam het er dus van: Roos ging basketballen na zwemmen. “Bij Hurricanes had ik een enorm leuk team. We hadden spelers die alles met elkaar konden delen, en ze vonden het altijd erg leuk als je er was. Daar hecht ik enorm veel waarde aan. Vanuit daar mocht ik ook een rayonselectie training bijwonen, en ben ik ook naar een club gegaan waar ik op hoog niveau heb gebasketbald.”

Toch kreeg Roos het gevoel dat een hoger niveau ook goed zou uitpakken. Daar hoefde ze niet ver voor te zoeken: Binnenland werd de volgende club daarvoor: “De wedstrijden op landelijk niveau in de jeugd waren altijd wat spannender. Je krijgt dan te maken met meer druk en dan moet je tijdens dat soort wedstrijden echt meer presteren dan voorheen. Bij Binnenland kwam er ook steeds meer publiek wat je dan ook niet gewend bent. We hebben een Final Four wedstrijd gespeeld tegen Grasshoppers. Tijdens deze wedstrijd stonden we een tijdje voor, terwijl je toch tegen het sterke talententeam van Grasshoppers speelde. Uiteindelijk verloren we nipt, wat natuurlijk jammer is, maar het was een goede wedstrijd van ons!”

Spelen op het hoogste niveau van Nederland

Rotterdam Basketbal kwam met een plan om op het gebied van damesbasketbal een team op het hoogste niveau van Nederland te vormen. Roos werd daarvoor gevraagd, en ging er uiteraard op in. “Binnenland is toch een familievereniging. Het was in het begin even wennen, maar ik heb enorm veel geleerd daar. Ik zat in dezelfde lichting als Robyn Bouwer en Linda van Schaik. Ik speelde op mijn 17e op het hoogste niveau van Nederland. Tijdens dat seizoen was de opbouw moeizaam aangezien het voor ons allemaal nieuw was. Toch heb ik daar erg veel van geleerd, ook om te weten hoe het op het hoogste niveau is. In het begin was het zo zenuwslopend!” herinnert Roos zich. “Ik kwam tegenover meiden te staan op trainingen waar ik erg lang naar opkeek. In het begin vroeg ik mij af of ik er wel goed genoeg voor was. Uiteindelijk was het enorm leuk, aangezien ze echt enorm lief zijn en ze je echt heel veel helpen. Dat maakte mij ook steeds beter. Gaandeweg het seizoen groei je steeds meer naar elkaar toe.

Een nieuwe uitdaging: richting Groningen basketballen

Na één seizoen Rotterdam en Binnenland op het hoogste niveau ging Roos voor een tijdje basketballen in Haren. Martini Sparks werd in seizoen 2018-2019 opgericht. “Ik ging voor het eerst op mijzelf wonen. Dat seizoen verliep met wat ups en downs, aangezien sommige speelsters ook vertrokken en anderen weer tussentijds het team kwamen versterken. Het was echt een enorm leuk team, en ze wisten veel voor ons te regelen. Wat ik wel had afgesproken was dat als het met school niet meer te combineren was dat ik dan weg zou gaan. Dat was dus ook het geval, wat ik eerlijk gezegd wel jammer vond. Als je leuk met elkaar speelt en je wordt beter, dan is het jammer om op dat moment het team moet verlaten.”

Indrukwekkende reboundvaardigheden

Roos was goed voor een groot aantal rebounds gemiddeld bij Martini Sparks. Haar vaardigheden liet ze op het hoogste niveau op een mooie manier zien. “Veel mensen onderschatten rebounden. Daar haal ik enorm veel energie uit. Uit een aanvallende rebound haal je bijvoorbeeld een nieuwe scoremogelijkheid.”

Haar kansen bij dames 2 van Binnenland

Roos kan terugkijken op een goed seizoen bij dames 2 van Binnenland. Het was een seizoen waarin veel meer kansen en potentie voor in de toekomst aanwezig zijn. “We hebben een aantal meiden die bij dames 1 spelen en een aantal meiden die onder 20 spelen. De Final Four zijn we net misgelopen, maar toch denk ik dat er enorm veel potentie in het team heeft gezeten. We hebben echt goede meiden in het team, maar tijdens de wedstrijden en trainingen stonden we vaak met weinig speelsters op het veld. Dit jaar hebben we nog tegen CobraNova gewonnen terwijl zij op dat moment nog ongeslagen waren, dus dat toont zeker de grote mate aan potentie die er is!”

Reactie plaatsen

Reacties

Inge
2 jaar geleden

Roos wat een leuk stuk heb je geschreven
Ik vind het nog steeds leuk dat je ondanks je werk bij de brandweer nog blijft basketballen
Geniet er maar van
Liefs oma