
Een plek om te herstellen, om opnieuw verbinding te maken met wie je bent, om weer in beweging te komen; fysiek, mentaal én professioneel. Op zo’n plek werkt Merel van Elst. Als ergotherapeut en re-integratiecoach is zij de drijvende kracht achter Dat Werckt: een warme, deskundige praktijk in Abcoude, waar herstel en werk elkaar op een kloppende manier ontmoeten. “Ik denk dat ik het gewoon heel leuk vind om in mogelijkheden te denken,” vertelt Merel. “Ik vind het mooi om te kijken hoe iemand weer een stapje verder kan komen, en ik draag daar graag aan bij.”
Zorg met een creatief hart
Merel is een vakvrouw met een passie voor genieten van het leven en eruit halen wat erin zit, en interesse in de werking van het menselijk lichaam en brein. Al tijdens haar zoektocht naar een hbo-opleiding viel haar oog op ergotherapie, vanwege het evenwicht tussen medische kennis, mensgericht werken en creatieve vrijheid. Vooral dat laatste element gaf de doorslag. “Ergotherapie sprak mij erg aan omdat er ook een creatief element in zit.”
Na haar opleiding werkte ze jarenlang in de revalidatiezorg, onder andere bij Vivium Zorggroep. Daar ontstond haar fascinatie voor werkgerelateerde problematiek, vooral voor het snijvlak tussen fysieke en mentale gezondheid en werk. “Ik ben me gaan verdiepen in re-integratiecoaching. Ik dacht: hoe mooi zou het zijn om een praktijk op te zetten waarin die twee werelden samenkomen?”
Zo ontstond in 2017 Dat Werckt; een praktijk waar werk niet het doel is, maar onderdeel van een betekenisvol leven.
Ergotherapie en re-integratie: een waardevolle wisselwerking
Wat Merel doet, gaat veel verder dan het geven van ergonomisch advies of praktische oefeningen. Ze kijkt naar de mens als geheel, in werk, thuis en daarbuiten. “Bij ons richt de ergotherapie zich op balans in belasting-belastbaarheid, oftewel energie management, cognitieve revalidatietherapie bieden we daarnaast re-integratiecosching waarbij we kijken naar: welke taken heb je? Wat vraagt dat van je? En wat kan er anders?”
De werkwijze van Merel en haar collega’s is nooit gestandaardiseerd, maar altijd afgestemd. Geen mens is gelijk, dus ook geen begeleidingstraject. Ze zoekt steeds naar wat wérkt, letterlijk én figuurlijk. “Dat Werckt is natuurlijk een knipoog. Het gaat over werken, maar ook over teruggaan naar de kern: wie ben je eigenlijk? Wat vind je belangrijk? Waarom doe je wat je doet?”
Groeien in een onzekere wereld
De praktijk opende haar deuren in 2017 en groeide, ondanks de onzekerheden van de coronatijd, gestaag door. “Ik kon gelukkig blijven doorwerken. We zijn online gaan behandelen en ontdekten: hé, dat kan ook iets brengen. Niet alleen beperkingen, maar juist ook nieuwe mogelijkheden.”
Corona gaf de ergotherapie meer zichtbaarheid. Er werd meer naar verwezen, de vraag groeide en de praktijk van Merel kreeg bekendheid. “Het was natuurlijk een heel vreemde periode, maar ook bijzonder. Je probeert er met elkaar maar het beste van te maken.” Inmiddels werken er twee collega’s bij Dat Werckt, en is de praktijk uitgegroeid tot een plek waar mensen op een warme, persoonlijke manier worden begeleid bij herstel en het hervinden van balans. “Ik had verwacht dat ik meer vrijheid zou voelen, in behandelingen, in keuzes, in mijn agenda. En dat bleek ook zo te zijn. Natuurlijk moet ik hard werken, maar ik kan wél bij mijn kinderen zijn als het belangrijk is.”
Gezond in werk en leven
Een centrale pijler in Merels visie is balans, niet als modewoord, maar als fundamenteel uitgangspunt voor gezondheid. “Als de balans tussen werk en privé niet klopt, dan is dat simpelweg niet gezond. Mensen raken uitgeput, verliezen zichzelf, krijgen spanningsklachten of raken energetisch uit balans.”
Ze gebruikt een eenvoudige, maar indringende metafoor: hoe je bij ziekte alleen nog het hoogstnodige doet, en alles wat waarde toevoegt, zoals sporten, sociale contacten en plezier, laat liggen. Bij langdurige klachten wordt dat een structureel patroon, en daarmee een risico. “Dan verlies je eigenlijk juist datgene waar je zoveel aan had. Alles wordt een moetje. Het is zó belangrijk om na te denken: wat voelt goed voor mij? Want je voelt het echt wel als het niet klopt. De één werkt zestig uur en zit goed in zijn vel. De ander werkt dertig uur en heeft daarnaast een rijk sociaal leven. Het gaat om wat bij jóu past. En dat is soms moeilijk te vinden in een wereld waarin zoveel van ons wordt verwacht.”
Wat ze haar jongere zelf zou willen meegeven? “Ik denk: probeer gewoon dingen. Ook al weet je niet zeker of het gaat lukken. Het is niet zo erg als iets mislukt. Doe wat voor jou belangrijk is.” Die houding, speels, krachtig en vol vertrouwen, zie je terug in alles wat Merel doet. In hoe ze haar praktijk begon. In hoe ze anderen begeleidt. In hoe ze telkens opnieuw durft te kijken naar wat werkt, voor de ander én voor zichzelf. Wie het logo van Dat Werckt bekijkt, ziet een merel vliegen; vrij, licht en betekenisvol. Dat is geen toeval. “Ik heet natuurlijk Merel, dus het is een merel, maar het staat ook voor vrijheid. Voor het vinden van ruimte, van lucht. Dat vond ik een hele mooie combinatie.”
Zo is Dat Werckt een praktijk geworden die mensen niet alleen helpt om weer aan het werk te gaan, maar vooral om terug te keren naar zichzelf; naar wat waardevol is, wat klopt en wat wer(c)kt.
Meer weten over Merel van Elst en haar praktijk? Bezoek www.datwerckt.com, en ontdek hoe werk en leven weer in balans kunnen zijn, op jóuw manier!

Reactie plaatsen
Reacties