Potentiële toekomst in de NBA voor Nederlandse basketbalspelers

Gepubliceerd op 30 juni 2024 om 17:00

Wie aan de NBA en Nederland denkt, zal al gauw denken aan Rik Smits. De 2,24 meter lange 'Dunking Dutchman' heeft 12 jaar bij de Indiana Pacers gespeeld, werd in 1998 All-Star en haalde in 2000 de NBA Finals tegen de Los Angeles Lakers. Smits is niet de enige Nederlander die in de NBA heeft gespeeld. Francisco Elson (in 2007 kampioen geworden met de San-Antonio Spurs), Dan Gadzuric, Geert Hammink, Swen Nater en Hank Beenders hebben eveneens NBA-ervaring. Naast deze spelers mogen ook Henk Norel, Remon van de Hare, Serge Zwikker, Ron van der Schaaf en Gerhard Schreur niet worden vergeten. Zij zijn ook gedraft, maar hebben echter geen speelminuten gemaakt in de NBA. Hoe dan ook, deze 11 spelers hebben allemaal een verleden met de NBA. De Nederlandse basketbalwereld heeft afgelopen week een bijzondere tijd beleefd, met vier talentvolle spelers die hun weg naar de NBA kunnen vinden: Quinten Post, Jesse Edwards, Malevy Leons en Tristan Enaruna. Laten we eens kijken naar hun kansen en achtergronden.

Quinten Post

Quinten Post begon zijn carrière bij de jeugd van BC Apollo Amsterdam voordat hij zijn professionele loopbaan voortzette. Hij heeft een succesvolle jeugdcarrière gehad, waarbij hij meerdere keren kampioen van Nederland is geworden. In 2018 ging hij naar Duitsland om in het tweede team van ALBA Berlin te spelen. Daar kwam hij in 12 wedstrijden tot gemiddeld 16 punten en 7 rebounds. Na zijn Duitse avontuur begon zijn Amerikaanse avontuur met als eerste bestemming Mississippi State University in de NCAA. Na twee seizoenen daar te hebben gespeeld, maakte Post de overstap naar Boston College waar hij in drie seizoenen uitgroeide tot een geweldige speler. De 2,13 meter lange center/forward was in zijn laatste jaar goed voor gemiddeld 17 punten, 8 rebounds, 3 assists en 2 blocks, gecombineerd met een driepuntspercentage van 43%. Hij werd in de tweede ronde van de NBA Draft 2024 geselecteerd door de Golden State Warriors en later geruild naar de Oklahoma City Thunder. De ontwikkelingen rond deze draft zijn best verwarrend, want nu is Post uiteindelijk toch beland bij de Golden State Warriors. Henk Norel is de laatste speler geweest die ooit is gedraft in de NBA. Na 15 jaar mag Post dit stokje overnemen.

Jesse Edwards

Op zijn 14e sloot Jesse Edwards aan bij het jeugdteam van BC Apollo Amsterdam. In 2018 werd hij daar met het onder 18-team kampioen van Nederland. Na die periode zou voor hem het Amerikaanse avontuur beginnen. Tijdens zijn derde en vierde jaar bij Syracuse University kwam hij tot gemiddeld 12 en 15 punten per wedstrijd en 10 rebounds in zijn laatste jaar, een double-double gemiddeld dus. Kort na de NBA-draft werd bekend dat Edwards een two-way contract had getekend bij de Minnesota Timberwolves. Hierdoor krijgt hij de mogelijkheid om zich in het team te bewijzen. Dit contract stelt hem in staat zowel voor het G-League team als voor de eerste selectie van de Timberwolves te spelen. Ondanks dat hij niet werd gekozen in de NBA Draft, kreeg hij direct na de draft aanbiedingen en koos hij voor de Timberwolves. Edwards is enthousiast over deze kans en hoopt zich verder te ontwikkelen. Bij de Timberwolves zal hij zich meten met sterke spelers zoals Rudy Gobert en Karl-Anthony Towns, en zijn doel is om geduldig te zijn en kansen te grijpen als ze zich voordoen. Zijn vader ziet dit als een belangrijke stap voor het Nederlandse basketbal.

Malevy Leons

Malevy Leons is begonnen met basketballen bij Akrides in IJmuiden. Vervolgens ging hij naar BC Apollo Amsterdam om daar in de jeugd kampioen van Nederland te worden. Leons kwam ook twee seizoenen uit namens de hoofdmacht van de Amsterdamse formatie, waarna hij naar Mineral Area College ging. Daar was de forward met een lange wingspan goed voor gemiddeld 19 punten per wedstrijd en 10 rebounds. Ook zijn goede prestaties werden bij Bradley University tussen 2021 en 2024 voortgezet. Hoewel Leons niet werd gekozen in de NBA-draft, ziet Oklahoma City Thunder potentie in de Nederlandse speler. Hij heeft al deelgenomen aan een 'predraft workout' in Oklahoma. Als hij goed presteert tijdens zijn proefperiode, kan hij worden toegevoegd aan het opleidingsploeg van OKC in de G-League, waar Oklahoma City Blue recent de titel won.

Tristan Enaruna

Bij Almere Pioneers is Tristan Enaruna begonnen met basketballen. Zijn talent bleef absoluut niet onopgemerkt. Ook bij BC Apollo maakte hij een succesvolle periode mee, waarna hij zijn carrière vervolgde in Amerika. Via Kansas en Iowa State kwam Enaruna terecht bij Cleveland State University. Afgelopen seizoen kwam hij tot gemiddeld 20 punten en 7 rebounds. De 23-jarige Enaruna is niet geselecteerd tijdens de NBA-draft. Hoewel hij niet werd gekozen, tekende Enaruna dezelfde nacht nog bij de Boston Celtics een Exhibit 10-contract. Dit contract geeft hem de kans om zich bij de huidige NBA-kampioenen te kunnen bewijzen. Daarnaast kan hij via de G-League, de opleidingscompetitie van de NBA, proberen door te breken naar het hoogste niveau.

Voor de Nederlanders die vrijwel op hetzelfde moment een (voorlopig) thuis vinden in de NBA, is dat een unicum, echt uitzonderlijk. Dit laat zien dat Nederland wel degelijk in staat kan zijn om talentvolle beloften klaar te stomen. Begin dit kalenderjaar werd bekend gemaakt dat basketbal steeds populairder wordt, maar echter sportzalen tekort komen. Met al deze mooie ontwikkelingen kunnen we hardop zeggen: laat dit slechts een begin zijn voor een mooie opmars! Met dat wensen wij Quinten, Jesse, Malevy en Tristan uiteraard heel veel succes en hopen veel van ze te zien en te horen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.