Barbara Gonggryp doormaakt een krachtige groei dankzij het ontdekken van TRE®

Gepubliceerd op 5 februari 2024 om 09:00

Wie ben je, wat wil je bereiken en wat wil je uitstralen; dat zijn drie cruciale vragen waarbij het antwoord heel breed en uitdagend kan zijn. Barbara Gonggryp stelde zichzelf deze vragen en heeft deze steeds beter weten te beantwoorden, onder andere door het ontdekken van Tension & Trauma Releasing Exercises, afgekort TRE®. Deze lichaamsgerichte methode, gebaseerd op het ontladen van spanning, stress en trauma, heeft haar krachtiger gemaakt en gebruikt ze nu om andere mensen te helpen. Het is prachtig om te zien hoe een gebeurtenis, het vinden van de juiste tools en het sterker worden, nu door Barbara op een fantastische manier wordt gebruikt om een steun in de rug te kunnen zijn voor iedereen die het nodig heeft! Loop je rond met spanningsklachten als gevolg van dagelijkse stress, ingrijpende gebeurtenissen of trauma, dan kun je Barbara altijd benaderen via haar website. Zij geeft jou de tools om zelfstandig de in je lijf opgeslagen spanning te kunnen ontladen en (oude) patronen te doorbreken!

Om te beginnen: wat is TRE eigenlijk?

Ontspanning vermindert stress; dat zal bij de meeste mensen wel bekend zijn. Alleen hoe ontspan je en welke tools omtrent ontspanning heb je zoal? Barbara is zich gaan specialiseren in TRE®, en dat heeft haar zoveel kennis en ervaring gebracht. “TRE® staat voor Tension & Trauma Releasing Exercises,” vertelt Barbara. “Het is een manier om in je lijf opgeslagen spanning los te laten. Alle zoogdieren hebben deze methode van spanning loslaten in zich. Wij als mens maken hier alleen zelden of nooit gebruik van. Dieren in het wild verstijven soms als ze geconfronteerd worden met gevaar, maar zullen daarna al gauw alles van zich afschudden, om daarna hun weg te vervolgen alsof er niets gebeurd is. Dit natuurlijke mechanisme van trillen, schudden en/of vibreren ziet er voor mensen niet altijd leuk uit. Denk aan: trillen van schrik of trillende kaken bij het geven van een presentatie. Mensen voelen zich daardoor ongemakkelijk, terwijl het een natuurlijke manier is om spanning los te laten. Daarnaast is het zo dat als je iets heftigs meemaakt en je dit niet goed kunt verwerken of loslaten, dat trauma zich kan vastzetten in je spieren en je bindweefsel. Als je dat niet op een goede manier loslaat, blijft de spanning in je lijf achter.  

Dit is in het kort wat spanning en trauma met het lichaam kunnen doen. Je kunt je wellicht voorstellen wat voor impact dit heeft op je levensvreugde en fysieke gezondheid. Doordat TRE gebruik maakt van ongecontroleerd trillen en/of schudden, iets dat je overigens zelf te weeg kunt brengen en kunt stoppen, kun je de spanning ontladen. Opgeslagen trauma kun je daarmee loslaten en de patronen waar je steeds in terug valt kun je doorbreken. Dat heeft TRE voor mij gedaan, het doorbreken van de patronen waar ik mij in bevond. Ik ben daar echt veel verder in gekomen. Dat ik mij zo vrij zou voelen en dichterbij mijzelf zou komen, had ik nooit gedacht! Ondanks dat je jezelf blijft, ga je toch weer terug naar je diepere kern, waardoor je veel meer vanuit je kracht kunt leven.”

In aanraking gekomen met TRE

We hebben nu een beeld van wat TRE is. Hoe is TRE eigenlijk bij Barbara in haar leven gekomen? TRE heeft haar in elk geval heel veel moois gegeven, waardoor ze nu floreert om anderen daarmee te kunnen helpen. “Met TRE ben ik in aanraking gekomen doordat ik bij mijn laatste baan als leidinggevende in het ziekenhuis een coach in de arm had genomen om te kijken waar ik precies tegenaan liep. Ondanks dat ik meerdere pogingen had gedaan om ‘beter’ te worden, viel ik steeds in dezelfde patronen. Van haar heb ik veel geleerd om met mijn lijf aan de slag te gaan. Ik zou mijn lijf goed kennen, alleen luisterde ik er niet naar. Zij heeft TRE bij mij geïntroduceerd en ben toen twee keer naar een TRE provider in Baarn geweest. Zij is zelf ook verpleegkundige. De eerste keer was het heel intens. Ik dacht ‘wat gebeurt hier en wat bijzonder dat je lijf zo goed aangeeft wat je nodig hebt’. Na de tweede keer was ik verkocht en wilde ik de opleiding gaan doen. Dat was mijn kennismaking met TRE.”

“Doordat ik mijn lijf beter heb leren kennen, ben ik veel beter in staat om naar mijzelf te luisteren en om mijn grenzen aan te geven.”

Het initiatief nemen dat je iets nodig hebt om beter door het leven te gaan, is al een enorme stap. Deze stap heeft Barbara veel opheldering gegeven. “Ik stond voor een aantal vragen, waaronder waar ik naartoe zou willen in mijn werkende leven. Ik was weer als verpleegkundige aan het werk geweest en als leidinggevende, maar ik was er niet over uit waar ik naartoe wilde. Met een coach ben ik aan de slag gaan met de vraag: ‘Wie ben ik in dit hele verhaal?’ Door helemaal terug naar de basis te gaan met behulp van lichaamswerk, want dat is TRE, heeft voor mij een poort geopend om weer contact te maken met mijn lichaam. Doordat ik mijn lijf beter heb leren kennen, ben ik veel beter in staat om naar mijzelf te luisteren en om mijn grenzen aan te geven.”

Aan de slag met TRE

Nu ze wist wat TRE inhield en wat het kan doen met het lichaam en geest besloot Barbara om de opleiding tot te gaan volgen en zich te certificeren als TRE provider. Drie jaar geleden is ze begonnen met haar eigen practice. “Een half jaar lang heb ik zelf de oefeningen gedaan en gevoeld wat dat met mij doet,” herinnert Barbara zich. “Na die 6 maanden ben ik januari 2021 gestart met de opleiding. Ik had graag mijn opleiding in Nederland gedaan, maar in verband met de tijden van lockdown was het onzeker of deze van start zou gaan. Aangezien er op dat moment geen online programma was, heb ik op aanraden van mijn TRE provider bij Redbeard Somatic Therapy in Madison Amerika geïnformeerd. Zij zouden de volgende dag met een nieuw groep studenten starten, dus heb ik mijn plannen in één dag omgegooid om de opleiding daar te gaan volgen. Het was echt mooi dat ik vanuit die kracht gelijk kon doorpakken!”

De eerste stap was daarmee gezet. Het is een stap geweest die Barbara gelijk al krachtiger maakte, ook door haar grenzen te verleggen. “Ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat ik een Engelstalige opleiding zou doen. Echter, op het moment dat ik daarmee bezig ben geweest, was ik echt helemaal mijzelf. Als ik dat voel, dan weet ik dat het bij mij past. Dat is voor mij het begin geweest om in mijn kracht te komen.”

“Blijf nieuwsgierig en kijk omhoog voorbij de horizon. Daar kun je nieuwe uitzichten creëren”

Barbara geeft inmiddels regelmatig TRE sessies, zowel 1-op-1 als in groepen. Niet alleen live, ook online sessies behoren tot de mogelijkheden. Ze weet wat het is om grenzen te verleggen, nieuwe uitdagingen aan te gaan, talentvolle kansen te benutten en te schitteren op welk gebied dan ook. Op het moment dat ze haar eerste groep sessie deed, postte ze een foto op 31 juli 2021, waar een krachtige tekst op stond. “Op deze foto zie je mijn hond staan en die kijkt over de horizon uit,” vertelt Barbara. “Ik schreef over deze foto ’Blijf nieuwsgierig en kijk omhoog voorbij de horizon. Daar kan je nieuwe uitzichten creëren’. Dat was ook zo, want op dat moment had ik mijn eerste proefsessie met iemand en heb ik ook mijzelf opnieuw kunnen uitvinden. Langere tijd heb ik het niet gekund om verder te kijken, dat is vanaf dat moment toch gelukt.

In Blaricum heb je een groot hondenveld: ’t Harde heet dat. Ik ben daar veel rondjes gaan lopen. Het pad is er al en ben gewoon die zandpaden gaan volgen. Later begon ik die zandpaden saai te vinden, en ben ik ook andere wegen gaan bewandelen. Op dat moment merkte ik dat ik meer loskwam en meer tot mijzelf kwam. Toch had ik die zandpaden nodig om mijn eigen pad terug te vinden. Het wandelen met mijn hond (op een foto op Instagram), die over de horizon uitkijkt, heeft mij echt geholpen me er doorheen te slaan.”

Het traject ondergaan van 0% tot aan 100%

Het is niet niks, om een volledige ‘selfscan’ te moeten ondergaan om tot je eigen kracht te kunnen komen. Bij Barbara heeft zoiets enorm goed uitgepakt en is ze daarmee nog krachtiger geworden. Ze draagt tegenwoordig met haar initiatief een bijzonder mooie kracht uit die geheel vanuit haar hart komt en op een prachtige manier wordt gepresenteerd. “Ik vond het heel spannend om het traject in te gaan om geheel tot mezelf te komen ook omdat ik ineens iemand ben die iets kon vanuit mijzelf. Mijn website is mijn visitekaartje, want dat is het eerste wat mensen wellicht zien van mij. Die wil ik goed neerzetten; een goed beeld van mijzelf over wie ik ben en wat ik voor ‘jou’ kan betekenen. Daar ben ik de afgelopen drie jaar best wel zoekende in geweest, maar ik ben echt steeds dichterbij het antwoord gekomen: dit is Barbara en ook de Barbara die ik wil presenteren aan de wereld. Dit is waar ik naartoe heb gewerkt, want immers; What you see is what you get.”

Een geweldige kracht en hulp voor anderen kunnen zijn

Tegenwoordig helpt Barbara mensen enorm middels TRE-sessies. Deze sessies brengen mensen weer in hun kracht en geven hen inzichten in wie ze zijn. Een mooie benadering die afkomstig is uit een geweldig hart en wordt bedreven via een krachtig hart. “Het is fantastisch om iets te kunnen betekenen voor andere mensen. Tijdens een sessies lees ik het lichaam door te kijken naar de bewegingen die vrijkomen. Zonder oordeel geef ik aan wat ik zie gebeuren en reflecteren we samen op wat er tijdens de sessie voorbij is gekomen. Daarbij geef ik handvatten om zelfstandig met TRE aan de slag te gaan.

Daag je hart uit op je lijf te vertrouwen

Het leven zie ik als een grote leerschool. Waar ik vroeger voornamelijk voor anderen klaar stond en mezelf soms vergat, weet ik nu hoe belangrijk het is om je eigen kern te vinden en vanuit meer rust de wereld te betreden. Het is en blijft een (ontdekkings-)reis, waarbij je iedere stap tot een diepere laag van bewustzijn komt. Wat ik iedereen gun is het ontdekken en bewuster worden van de boodschappen, die de signalen van lichaam met zich meedragen. Door af en toe stil te staan, te zijn met wat er is. Ook al kan dit ongemakkelijk aanvoelen. Zoals ik dat graag verwoord: “Daag je hart uit op je lijf te vertrouwen”

Deze bedrevenheid maakt Barbara een geweldig mooie kracht voor wie dan ook! Mensen worden geholpen door haar TRE-sessies en komen steeds meer tot zichzelf. Barbara kan ook wat voor jou betekenen. Bezoek haar website en kijk naar de mogelijkheden die er zijn. Samen gaan jullie op reis naar meer innerlijke balans!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.