Boeken

In Nederland kan men spektakel verwachten als het gaat om basketbal, zowel bij de mannen als de vrouwen. In de afgelopen jaren zijn er veel bijzondere dingen gebeurd, en dan met name bij de nationale teams: de Orange Lions. Zowel de jeugd van de Orange Lions, als de rolstoelbasketballers, de 3x3 teams en de hoofdmacht van de 5x5 Orange Lions hebben veel prachtige wedstrijden laten zien.
In dit boek benadert Bryant Abath (1992, Amstelveen) diverse spelers en speelsters die prestaties op het basketbalveld hebben neergezet! Eerder schreef hij drie boeken over basketbal, en inmiddels is hij eigenaar van het platform Support by Report. Dit platform heeft hij in november 2020 opgezet om te schrijven over basketbal, theater en andere mooie initiatieven, zowel nationaal als internationaal.

Na verschillende mooie prestaties van het nationale team en het Amsterdamse basketbal lijkt het Nederlandse basketbal progressie te maken. Daarnaast maakt 3x3 basketbal, de razend populaire straatbasketbalsport, haar intrede als een Olympische sport vanaf 2020. Zowel de Nederlandse mannen als vrouwen teams geven het publiek spectaculaire wedstrijden cadeau en kunnen meedoen met de grootmachten van de wereld, wat tijdens verschillende Europese- en Wereldkampioenschappen is gebleken. Zal Nederland wereldwijd een grootmacht worden op termijn?

Ondertussen wankelen verschillende teams tussen voortbestaan en ondergang, waardoor het nog altijd een vraag is hoeveel teams er overblijven. Wanneer er echter dieper op de dreigingen tot ondergang wordt ingegaan, blijkt dat er meer aan de hand is dan men op het eerste gezicht zou denken. Teamspirit speelt daarbij een cruciale rol.

In "De Terugkeer" wordt het Amsterdamse basketbal vanaf 2011 beschreven, dat na een jaar van afwezigheid terugkeerde in de eredivisie, en ook in de Apollohal. Naast het heren basketbal wordt ook het team van CTO Amsterdam in de vrouwencompetitie gevolgd.Het jaar 2015 was een goed jaar voor het Nederlandse basketbal. Het vrouwenteam U20 boekte succes op het EK en het Nederlands herenteam keerde na 25 jaar terug op het hoogste niveau."Hoewel ik supporter ben van Amsterdam, wordt in dit boek ook aandacht besteed aan kampioenschappen van andere eredivisieclubs, All Star Games en Europese wedstrijden. In De Terugkeer kan de lezer meegenieten van meerdere successen van de andere Nederlandse basketbalteams"

Defense-and-alley-oop is een overzicht van 10 jaar topbasketbal in Amsterdam hoe ik, Bryant Abath, het als supporter heb beleefd. Goede tijden met topspelers, kampioenschappen, Europese prestaties zoals het behalen van de kwartfinale van de EuroChallenge Cup, maar ook de mindere tijden komen in dit overzicht aan de orde. Mannen als Teddy Gipson, Peter van Paassen, Stefan Wessels, maar ook mijn "held" Joe Spinks zullen in dit overzicht niet ontbreken. Basketballiefhebbers, niet alleen uit Amsterdam, zullen zich de wedstrijden en de namen die in dit boek voorkomen vast en zeker herinneren.