Wedstrijden

Orange Lions mannen onder 18 openen het EK basketbal in de B divisie met winst

Vanaf het begin waren de onder 18 mannen van de Orange Lions bij de les. Ze pakten in de eerste helft al snel een grote voorsprong, maar zagen Oekraïne na rust nog terugkomen tot 41-41. De Lions bleven koel en zuinig, en wisten met 67-85 hun eerste wedstrijd in het Portugese Matosinhos winnend af te sluiten; met 16 punten van Ryan van Eyck, 15 voor Latif Diouf, 14 voor Moek Icke en 10 voor Wamba Ngouateu.

Nadat de onder 20 mannen van de Orange Lions er niet in slaagden om in de kwartfinale te winnen van Oekraïne, betekende dat dat de Nederlandse formatie maximaal nog vijfde kon worden. Tegen Groot-Brittannië werd zaterdagmiddag de overwinning gepakt, en bij winst tegen Portugal zou een vijfde plek een feit zijn. Dat is gelukt. Via een belangrijke inbreng van Thomas Carroll, twee driepunters en meerdere assists, wisten de Orange Lions met 77-66 te winnen.

Een Belgisch collectief heeft ervoor gezorgd dat een achterstand van 17 punten werd omgebogen tot een overwinning. In de kwartfinale van het EK basketbal mannen onder 20 wachtte de Belgian Lions een lastige taak, namelijk spelen tegen Litouwen. De ruststand was 33-50 voor de tegenpartij, waarna de Belgen zich opmaakte om terug te komen in de wedstrijd. Wie er ook op het veld stond, ze maakten het allemaal waar. Drie minuten voor het einde kwam de voorsprong, en deze werd niet meer uit handen gegeven. De Belgian Lions winnen met 77-71 en spelen aankomende zaterdag de halve finale tegen Israël, die eerder Spanje wist uit te schakelen maar waar de Lions al eerder met 70-54 van wisten te winnen.

De Orange Lions hebben goed vervolg kunnen geven op de overwinning tegen Letland. In hun tweede duel op het EK onder 20 in de B divisie tegen Albanië kwam iedereen tot tenminste 10 minuten speeltijd, en had iedereen een sterke inbreng namens de Lions. Dat leidde in het derde kwart tot een grote tussensprint waardoor een 65-97 overwinning niet meer in gevaar kwam.

Voor een plek bij de beste negen teams moesten de dames onder 18 van de Orange Lions winnen van Noorwegen. Een moeilijke start werd gevolgd door een sterke tussensprint. Noorwegen had Aurora Sørbye, een enorm sterke schutter die Noorwegen meerdere keren langszij bracht. Dankzij het spel van Phoenix Stotijn en Milou van Vliet veroverden de Lions de voorsprong terug en wist met 77-74 te winnen van Noorwegen.

Het zag er zo goed uit voor de Belgian Cats bij rust. Bij een voorsprong van 42-25 leek er niets aan de hand te zijn. Na rust werd echter een ander verhaal. In de tweede helft scoorden de Cats maar 17 keer, en een laatste driepunter van Turkije was fataal waardoor de Cats met 59-62 zijn uitgeschakeld om bij de eerste acht teams te eindigen op dit onder 18 EK.

Een moeizame eerste helft was in aanvallend opzicht aanwezig bij zowel de onder 18 meiden van de Belgian Cats als Italië. Een lage 27-26 was dan ook het gevolg. In de laatste zes minuten stelden de Cats pas echt orde op zaken toen de aanval vloeiender ging lopen. Een overwinning met 62-44 kwam dan ook niet meer in gevaar, met onder meer een mooie double-double van Pauline Bayart (10 punten en 12 rebounds).