Wedstrijden

MBCA dames onder 18 overleeft tussensprint van Apollo

Niets leek een ruime overwinning voor het onder 18 damesteam van MBCA in de weg te staan. De voorsprong was 20 punten in het derde kwart, maar dankzij een aantal sterke afrondingen van Amelia Dorner en Eline Peters kwam Apollo nog sterk terug in de wedstrijd. Het verschil werd nog maar zes punten, maar dankzij een aantal stops van MBCA kwam Apollo niet meer dichterbij. MBCA wist met 72-62 waardoor zij de eerste overwinning pakt in de onder 18 vrouwen Eredivisie.

Landslake Lions tegen Orange Lions Academy; dat zijn altijd spannende basketbal duels in de dames onder 21 Eredivisie. Zaterdagmiddag was het niet anders. Beide teams bleven de hele wedstrijd bij elkaar in de buurt. Belangrijke momenten van Romee van der Werf en Pleun Emmelot vinden in de laatste minuten plaats, en zodoende pakte Landslake Lions met 74-69 de overwinning op OLA.

Na vier overwinningen oprij wachtte de dames van BS Leiden onder 18 een moeilijke taak: spelen tegen Basketbal Academie Limburg (BAL) uit Weert. De bezoekers liepen steeds uit naar een grotere voorsprong, en ook als BS Leiden op voorsprong kwam leek het erop dat zij zouden uitlopen naar een solide overwinning. Dankzij meerdere stops van Leiden was dat niet het geval. Op het belangrijke momenten hielden ze BAL van scoren af en sprintten ze naar een 70-63 overwinning.

In de onder 14 Eredivisie wist Almere Pioneers alle vier duels tot dusver te winnen. De tegenstander van zaterdagavond was Lokomotief Rijswijk. De bezoekers lieten gelijk zien dat zij in staat zijn een overwinning in Almere te kunnen pakken. Hun speel oogde behendig, strak en snel waardoor zij al vroeg in de wedstrijd een grote voorsprong konden pakken. In de tweede helft ging Pioneers steeds sterker in de achtervolging, voornamelijk dankzij het scorende en reboundende werk van Joël Fraser, Pieter Jacob (P.J.) Hakvoort en Niels Lunstroo. Het verschil werd van 20 punten teruggebracht tot vijf punten, daarna stelde Lokomotief orde op zaken door met 69-77 te winnen.

Meerdere fastbreak kansen vormden de basis voor een nieuwe overwinning voor de onder 21 dames van de Orange Lions Academy (OLA). Aanvallend en verdedigend droeg iedereen bij aan de overwinning op de bezoekers uit Tubbergen: Jolly Jumpers. Dit duel werd gespeeld in de Amsterdamse Velodrome, van origine een wielerbaan. Tussen de baanwielrenners door speelden in het midden de dames de wedstrijd klaar met 90-37.

Eerder waren er al drie grote overwinningen behaald. Op zondagmiddag konden de meiden onder 16 van MBCA Amstelveen daar een vierde aan toevoegen. Tegen Basketbal Academie Limburg (BAL) werd aan die verwachting voldaan. Vanaf het begin namen de meiden een grote voorsprong en gaven deze niet meer uit handen. Op sommige momenten was MBCA niet zo scherp, maar ondanks dat kwam een grote voorsprong van 106-53 tot stand. Hierdoor blijft MBCA gedeeld koploper in de onder 16 Eredivisie, samen met BS Leiden en H.S.V. Haren.

Gaandeweg het WK raakte Kiki Fleuren geblesseerd. Dit had tot gevolg dat de Orange Lions de kwartfinale en de halve finale met drie speelsters moesten spelen. Toch lukten het de oranje-dames om de finale van het WK onder 23 te halen. Zij namen het op tegen Polen dat zoveel sterke tegenstanders versloeg. Ook de Lions hadden het lastig. Ze vochten zich terug in de wedstrijd, en via een vrije worp van Lotte van Kruistum werd het kampioenschap met 17-19 binnengehaald, een werkelijk bijzondere prestatie!

De onder 16 dames van BV Hoofddorp kennen een goede start in de onder 16 Eredivisie. Eerder wonnen ze in Weert en vorige week een spannend duel tegen BC Shooters. De tegenstander van dit weekend is Rotterdam-Zuid. De bezoekers begonnen goed aan de wedstrijd middels het pakken van meerdere rebounds en snelle passes naar elkaar. Gaandeweg de eerste helft was het Hoofddorp dat afstevende naar een grotere voorsprong dankzij hun souplesse en behendigheid naar de ring. Deze voorsprong liet Hoofddorp niet meer uit handen geven en won met 79-40 hun derde duel oprij waardoor zij medekoploper zijn in de Eredivisie.

Voor Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball was het de eerste wedstrijd van BNXT seizoen 2023-2024. Zij namen het op tegen Donar Groningen, dat afgelopen weekend al een wedstrijd heeft gespeeld. De ploeg uit Groningen kende een turbulente zomer, waarin een faillissement van de basketbalstichting niet te voorkomen was, maar via een nieuwe organisatie een doorstart kon realiseren. Gelijk wisten ze tevens hun eerste wedstrijd overtuigend te winnen van Heroes Den Bosch. In Rotterdam liep het anders af. Enkel in het derde kwart kwamen ze even op voorsprong, maar in de beginfase van het laatste kwart zagen ze de thuisploeg langszij komen. Dankzij een geslaagd schot van Trenton Gibson, één van de nieuwe Amerikaanse aanwinsten, wist Feyenoord met 73-70 de zege binnen te halen.

De runner up van afgelopen seizoen kreeg het moeilijk tegen de bezoekers uit Leuven. Leuven Bears kreeg in het tweede kwart een scorende impuls te pakken waardoor ze uitliepen naar een grotere voorsprong. Zo'n zelfde flow kreeg Giants ook, en wel zo'n flow dat ze in het derde kwart uitliepen naar een voorsprong van 14 punten. Tot in de laatste minuut deden beide ploegen er alles aan om de eerste overwinning van basketbalseizoen 2023-2024 te pakken. Dat lukte via een aantal cruciale driepunters uiteindelijk Antwerp Giants door met 82-78 te winnen.