Anne-Marie Jung beeldt haar warme expressie uit

Gepubliceerd op 6 mei 2025 om 09:00

Wanneer Anne-Marie Jung het toneel opstapt, brengt ze een warme gloed van vrolijkheid en puur geluk die rechtstreeks het hart raakt. Haar stem, haar lach en haar blik stralen een ongekende passie uit voor het theater en haar publiek. Op pure en authentieke wijze omarmt ze alles in haar vak en vormt ze de verbindende factor tussen alles wat ze liefheeft op het podium en alles wat in het theater haar liefheeft.

“Theater is mijn grote liefde,” vertelt Anne-Marie direct. “Dat past mij als een jas. Ik hou van de dynamiek, ik hou van de spanningsboog die je samen met het publiek creëert. Eigenlijk ontstaat de warmte al veel eerder, zodra je het theater binnenkomt en je je voorbereidt. Je komt om een uur of vijf binnen en dan weet je: om acht uur gaan we knallen! Daar ga ik heel goed op, en dat hoop ik nog tot op hoge leeftijd te mogen doen.” Foto: Mitch Blaauw

Mooie herinneringen van vroeger

Die passie ontstond al vroeg, toen ze als klein meisje uit Schiedam naar Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam ging. Daar ontdekte ze iets wat al in haar leefde, maar nog geen naam had gekregen: haar liefde voor theater. Tien fantastische jaren mocht ze daar haar talent koesteren en ontwikkelen. “Het Hofplein was voor velen natuurlijk een kweekvijver, om later te denken: hier ga ik mee verder. Het was een creatieve broedplaats,” vertelt Anne-Marie.

Op 12-jarige leeftijd zong Anne-Marie Jung het nummer Stop van Sam Brown. Dat optreden was magisch. Anne-Marie herinnert zich nog ieder detail goed. “Ik had grote zilveren oorringen in die tegen de microfoon tikten. Toen ik begon te zingen, voelde ik echt een soort kriebel in mijn buik. Het was een positieve kriebel van ‘hé, ik breng iets teweeg’. Mijn medeleerlingen zaten met open mond te kijken van: 'wauw, zij kan zingen!' Dat vergeet je nooit meer.”

Terwijl ze terugdenkt aan haar jeugd in Schiedam en Rotterdam, zegt ze liefdevol: “Ik heb altijd leuke mensen om me heen gehad, creatieve mensen, bijzondere mensen. Vanaf mijn dertiende ging ik al vaak naar Rotterdam. Ik ging naar optredens, zat in de kunst- en muziekscene. Dat was mijn wereld, en dat waren mijn mensen. Dat heeft mij zoveel gegeven.”

Creatief zijn met drie letters

Het was die ervaring die haar voor altijd duidelijk maakte dat ze op het podium thuishoorde. Haar eerste woord op het toneel was eenvoudig, met drie letters: ‘boe’. Zelfs in die drie letters zag Anne-Marie al de kracht om verschil te maken. “Ik dacht toen al: ‘Ik ga van elke ‘boe’ tijdens die acht speelbeurten iets maken’,” vertelt ze lachend. “Dat je daar als kind al zo bewust mee bezig bent, met ‘wat kan ik in dat woord leggen’, ja, dat zijn momenten die je altijd bijblijven.”

Haar talent gaat verder dan alleen acteren. Anne-Marie zingt, straalt en raakt haar publiek diep met haar echtheid en kwetsbaarheid. Ze weet van elk optreden iets bijzonders te maken, precies zoals ze ooit met dat ene woord ‘boe’ deed. Haar voorbereiding is grondig. “Voorbereiding is ‘the key’; hoe klein die rol ook is, je gaat ervoor.”

Juist dat is een prachtig voorbeeld van wat het betekent om je dromen na te jagen, om te groeien in liefde en passie en vooral om jezelf te blijven; op en naast het podium, met vallen en opstaan. Inmiddels geeft Anne-Marie op het podium haar kracht en energie weer die, met alles wat ze heeft bereikt en waarvoor ze gewerkt heeft, een bron van inspiratie vormt voor iedereen die eveneens wil groeien.

Bijzondere tijd aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam

Anne-Marie studeerde aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam, waar ze vrienden voor het leven maakte, onder andere Eva van der Gucht, Tina de Bruin, Carice van Houten en de heren van de Ashton Brothers. “Die klas zie ik nog steeds,” vertelt Anne-Marie. “De meiden zijn intensief in mijn leven gekomen, en met Pim van de Ashton Brothers doe ik hier en daar nog wat op tv.” Met hen deelt ze niet alleen haar liefde voor theater, maar ook haar leven. Toen Anne-Marie in 2006 haar grote liefde vond in Burt Rutteman, werd hun bruiloft in 2018 een onvergetelijk feest vol creativiteit, vriendschap en liefde. “Al onze vrienden maakten toen een prachtige musical speciaal voor ons. Dat waren echt de mooiste dagen van mijn leven; een festival van liefde.”

Anne-Marie Jung omarmt alle facetten van haar vak. Ze doet het met volle overgave en intens plezier. “Ik voel me als een vis in het water op het podium. Theater is echt het mooiste wat ik kan doen,” benadrukt ze.

Zoveel moois geleerd tijdens masterclasses

Geïnspireerd door grootheden als Willem Nijholt en Erik Vos ontwikkelde Anne-Marie haar unieke stijl, ook mede mogelijk gemaakt door hun geweldige lessen. “Erik Vos is natuurlijk een waanzinnige toneelregisseur. Daar heb ik tijdens masterclasses veel van geleerd. Willem Nijholt is qua leadperforming echt mijn ‘spirit animal’.” Hij zag al vroeg haar potentieel en sprak woorden die haar tot op de dag van vandaag dragen: “Jij hebt een goede blik en een goede uitstraling, jij glinstert!” Die woorden werden bepalend voor haar carrière.

Anne-Marie's grote moment kwam toen ze als vijftienjarig meisje het lied Het Is Over van Annie M.G. Schmidt zong en daarmee een zangfestival won. De jury was verbluft en zei: “Ongelooflijk dat een meisje van jouw leeftijd dit lied zo geloofwaardig kan brengen.” Ze zegt daarover zelf vol trots en dankbaarheid: “Dat deed ik met Willem Nijholt in mijn rugzak; met zijn kunde, kennis en lessen. Nog steeds denk ik aan zijn woorden als ik zing, hoe je een lied vormgeeft en hoe je je frases overbrengt; wat belangrijk is in een lied, de articulatie.”

Van Tsjechov De Musical naar nog veel meer

Haar professionele doorbraak kwam met Tsjechov, De Musical, een productie waarin alles samenkwam: muziek, spel en razendsnelle verkledingen. Anne-Marie denkt er met plezier aan terug, herinnerend aan vrienden en idolen waarmee ze mocht samenwerken: Alex Klaassen, Boudewijn de Groot en Danny de Munk.

Die vroege successen vormden de springplank naar vele andere musicals en theaterproducties, met jaarlijkse optredens en nominaties zoals voor de Musical Awards. Haar tijd op de Kleinkunstacademie en bijzondere afstudeervoorstellingen zoals Verdi e morto waren eveneens bepalend. Ze glimlacht nog steeds bij herinneringen aan die periode. “Jeroen van Koningsbrugge maakte er zelfs een mini-docu van. Echt zo grappig om ons 25 jaar geleden te zien.”

Cultuur verbindt mensen, geeft inzicht en zorgt voor een magisch gevoel. Tegenwoordig staat cultuur onder druk. “Zoals de programma's van de NTR die dreigen te verdwijnen,” vertelt Anne-Marie. “Dat is nu aan de orde van de dag. Het is heel belangrijk dat mensen zich nog steeds kunnen spiegelen; met een humorvolle blik naar de actualiteit kijken, maar ook het gebruikelijke escapisme. Het is heel belangrijk om af en toe je zinnen te verzetten, dus zowel de spiegel vanuit de cabaretiers of vanuit de kritische makers, als gewoon het heerlijke vertier en de lach. Die mogen gewoon niet verdwijnen, en dat is allemaal onder de paraplu van cultuur te vinden in theaters en natuurlijk ook op televisie en in films. We kunnen onszelf nu laten vervangen door AI, hoewel ik er ook weer in geloof dat mensen altijd naar echte mensen willen kijken en echte gevoelens willen ervaren. AI zal nooit de echte mensen van vlees en bloed met hun echte gedachten kunnen vervangen, en zeker in tijden van depressie en naderende ellende willen we gewoon een uitlaatklep hebben. Daar kunnen wij als artiesten voor zorgen.”

Prachtige momenten waarin haar talent en kracht nog meer samenkomen

Artiesten kunnen zeker zorgen voor mooie momenten en inspiratie. Er ontstonden ook erg veel mooie momenten voor Anne-Marie sinds haar afstuderen. Juist door vanuit zoveel passie voor het vak steeds meer te willen groeien en ontdekken, kwamen er geweldige kansen op haar pad. Uiteraard, zou zij het zijn die dit kan? Absoluut, want verschillende mogelijkheden maakten Anne-Marie nog sterker in wat ze al kon, maar het waren diezelfde mogelijkheden die haar meer inzichten gaven.

Samenwerking met André van Duin en Ron Brandsteder

Samenwerken met grote namen als André van Duin en Ron Brandsteder voelde als een droom die uitkwam. Anne-Marie genoot zichtbaar van die samenwerking. “Dit zijn echt twee mannen die mij alles gunden, die mij leuk vonden en waardeerden. Dat voelde zalig. Ook daarin voelde ik me als een vis in het water. Ik kreeg ook twee sololiedjes die speciaal voor mij waren geschreven, en dat vond ik wel echt waanzinnig. Ik had ook nooit verwacht dat ik ooit met André van Duin zou optreden toen ik afstudeerde, of zelfs daarvoor. Dat lag helemaal niet in mijn verwachting, maar na de musical Petticoat!, waar ik een grappige rol had, dacht hij: ik wil nog wel een keer een revue maken en ik zoek een leuke leading lady. Toen viel zijn oog op mij. Daar heb ik heel erg van genoten. Dat was heel erg leuk!”

Haar solovoorstellingen De Exoot en Ram

Het creëren van haar eigen solovoorstellingen, zoals De Exoot en Ram, was een bijzonder avontuur voor Anne-Marie. Het maken van haar solovoorstelling De Exoot vond ze natuurlijk een uitdaging. “Hartstikke leuk, maar ook best lastig,” vertelt ze. “Ik gedij heel goed in een team, en ik vind het altijd heel erg leuk om een basisrecept, zoals ik het vergelijk met koken, te verrijken met mijn ingrediënten en af te maken door het mooi te versieren. Nu moest ik eigenlijk een heel nieuw recept bedenken en bedenken wat voor gerecht je maakt en wat je precies wil vertellen. Daar had ik best wel moeite mee. Dat vond ik een moeilijker proces dan ik had gedacht. Uiteindelijk vond ik het heel leuk om te doen, dus ik dacht: dat wil ik nog wel een keer doen, en dan ook zelf produceren. Mijn tweede voorstelling genaamd Ram kwam een paar jaar later in het theater, maar ik ben er ook achter gekomen dat ik inderdaad echt een teammens ben en dat ik het soms best eenzaam vond om alleen te reizen en op mijn manier die verantwoordelijkheid te dragen. Dat ik het toch gewoon leuker en gezelliger vind om met mensen te werken die ook allemaal hun eigen creativiteit inbrengen. Dat zijn dingen waar je dan achter komt door het te doen natuurlijk. Ik dacht: dat wil ik gewoon een keer meemaken. Ik ben daarin echt gestimuleerd door Bastiaan Ragas, met wie ik twee voorstellingen heb gedaan. Hij zag dat in mij en zei: jij moet het gewoon doen, ik stimuleer je en ga dat voor jou produceren. Zo heeft hij De Exoot samen met mij opgezet. Bij mijn andere voorstelling Ram heeft mijn man mijn decor gemaakt: een mooie grote lippenbank.”

Tegenwoordig: Het Groot Niet Te Vermijden

Na een recente voorstelling zoals 14 de musical is er tegenwoordig nog iets anders op het pad van Anne-Marie gekomen: Het Groot Niet Te Vermijden. “Na mijn twee solovoorstellingen dacht ik: nu wil ik wel weer lekker in een collectief spelen. Toch is het mooi dat je zo'n ervaring hebt opgedaan met het maken van een eigen voorstelling, helemaal van 0 naar 100%. Dat neemt niemand mij meer af. Daar heb ik ook van geleerd! Nu met Het Groot Niet Te Vermijden vind ik het heerlijk om samen met muzikanten en medespelers te spelen. Natuurlijk sparren we na afloop nog eens over wat er tijdens de voorstelling anders of beter kan, maar elkaar creatief uitdagen: I like it!”

Anne-Marie Jung straalt een oprechte liefde uit voor haar vak, voor haar collega's en voor haar publiek. Haar enthousiasme, warmte en talent maken haar optredens onvergetelijk en haar aanwezigheid inspirerend. Ze is een artiest die met elke stap en elk woord voor verbinding zorgt, iets moois meegeeft en geluk brengt bij het geven van mooie voorstellingen. Zoals Willem Nijholt het prachtig verwoordde: Anne-Marie Jung glinstert, en die schittering is onvergetelijk!

En als we dan hier eens naar kijken, dan heeft Willem Nijholt helemaal gelijk. Deze lach straalt het helemaal uit; de passie, de liefde voor theater en haar talent en uitstraling dat alles echt mogelijk is als je het probeert en aangaat. Anne-Marie heeft dat gedaan, doet dat nog steeds en zal op alle fronten meer dan ooit schitteren en inspireren! Foto: Mitch Blaauw

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.