
In een wereld waar kunst, expressie en transformatie samenkomen, weet Annemarie Libbers iets heel bijzonders te creëren. Als filmmaker, theatermaker, zangeres en transformatiecoach vormt haar leven een symfonie van creativiteit en diepgang. Ze hervindt zichzelf voortdurend en helpt anderen te transformeren door de kracht van kunst en coaching.
“Ik herinner me nog dat ik Annie in de bioscoop zag. Ik wilde Annie zijn,” vertelt Annemarie met een glimlach. Maar het ging verder dan dat. “Om precies te zijn, ik wilde niet Annie zijn; ik wilde de actrice zijn die Annie speelde.” Vanaf dat moment stond haar pad in de kunstwereld vast. Met een hart vol passie en een hoofd vol dromen begon ze haar reis.
Hoewel haar ouders aanvankelijk terughoudend waren en haar afraadden om van haar artistieke passies haar beroep te maken, bleef het vuur branden. Op jonge leeftijd mocht ze een kijkje nemen bij de balletacademie in Amsterdam, maar haar vader hield haar tegen met harde woorden: “Ik breek je teentje als je ernaartoe gaat.” Toch liet Annemarie zich niet tegenhouden. Ze was vastberaden haar dromen na te jagen, hoe lang de weg ook mocht zijn. Foto: Marjolein van Panhuys
De weg naar theater en film
Na een omweg via communicatiewetenschap en een stage bij de TROS besefte Annemarie dat ze haar ware passie niet langer kon negeren. “Dit is wel leuk, maar dit wil ik echt niet mijn hele leven doen,” realiseerde ze zich. Haar hart lag bij zingen, dansen en acteren. Geïnspireerd door een interview met Birgit Schuurman in Koffietijd ontdekte ze de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, waar muziek, dans en theater samenkwamen. Ze schreef zich in en stortte zich volledig op haar opleiding, omringd door klasgenoten die dezelfde liefde deelden.
De jaren op Fontys waren niet altijd gemakkelijk. Het perfectionisme van de school was soms hard. “De manier van motiveren en van cijfers geven was nou niet helemaal ideaal... misschien zelfs te hard,” vertelt Annemarie. Toch bracht deze periode haar niet alleen artistieke groei, maar ook een diepe, blijvende band met haar klasgenoten. “Nog steeds, we hebben een paar maanden geleden een reünie gehad. En het voelde meteen weer hetzelfde. We waren direct weer dat rare, drukke groepje van toen.”
De kracht van creëren
Wat betekent creëren voor Annemarie? “Gevoelens. Dat staat altijd centraal.” Haar kunst is doorspekt met elementen uit de natuur: aarde, lucht, water – en met tijd als een fascinerend gegeven. “Ik vind tijd in het overleven boeiend. Hoe mensen in andere tijden leefden.” Dit besef groeide tijdens haar werk in het Anne Frank Huis, waar ze bezoekers een diepere kijk gaf in de levens van mensen die ondanks gevangenschap een vorm van normaliteit wisten te bewaren. “Dat vind ik ergens ook wel heel knap.”
Haar creatieve hoogtepunt? Het muzikaal begeleiden van spirituele avonden in een prachtig wit kerkje. “Daar komt de combinatie van muziek, creatie, improvisatie, healing, transformatie en ingetuned zingen vanuit mijn hart, volledig samen. Die combinatie van voorbereiding en toch met een groep mensen samen helemaal in het moment zijn, kom je niet vaak tegen.”
Van kunst naar transformatie
Annemarie’s werk als transformatiecoach komt voort uit haar eigen spirituele zoektocht. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat er meer is.” De dementie van haar moeder bracht haar op een pad van zelfontdekking. “Mijn moeder had Lewy-body-dementie. Haar geheugen bleef goed, maar alle logica verdween.” Op zoek naar betekenis en steun begon Annemarie met reiki, healing en familieopstellingen. “Ik had altijd het idee dat ik kunst en transformatie moest samenvoegen, maar het was lastig om dat in een concreet product te gieten.” Toch vond ze haar weg en voegde ze recent klankopstellingen toe aan haar repertoire, een diepgaande en helende ervaring.
Spiegelen als levenskunst
Als kunstenaar en coach gebruikt Annemarie spiegelen als een krachtig instrument. “Een spiegel heeft effect. Als ik jou spiegel, dan ga je mij vanzelf leuker vinden. Of liever. Of aardiger.” Dit principe draagt ze uit in haar werk, waarbij ze lichaamstaal en verbinding inzet om contact te maken met haar publiek en cliënten. “Spiegelen gebeurt ook als je iets presenteert of op het podium staat. Eerst contact maken met het publiek.”
Een droom zonder grenzen
Als geld en tijd geen beperkingen kenden, wat zou Annemarie dan doen? Haar ogen lichten op. “Een tour door Europa... nee, laten we Amerika er ook bij pakken.” Een theatervoorstelling, ondersteund door filmbeelden, over het leven van Frieda Belinfante, een verzetsstrijdster en dirigent. “Ik bewonder haar enorm. Zij was al zichzelf in een tijd waarin dat moeilijk was. Dat vind ik zelf soms nog steeds lastig.” In haar voorstelling wil ze deze bewondering en inspiratie delen met de wereld, ondersteund door een groot koor en muzikanten.
Annemarie Libbers is een artiest en inspirator. Ze durft kwetsbaar te zijn, omarmt haar onzekerheden en zet ze om in kracht. Haar stralende aanwezigheid, haar talent en haar diepe verlangen om anderen te helpen transformeren maken haar tot een onmisbare kracht in de wereld van kunst en coaching. Of ze nu op het podium staat, een film maakt of een transformatieproces begeleidt – Annemarie doet het met een hart dat overloopt van liefde en passie.

Met een sprankeling in haar ogen zegt ze: “Ik wil het leuk hebben. Dat is nummer één.” En dat is precies de energie die ze uitdraagt: liefde, plezier en een ontembare creatieve kracht die harten raakt en zielen verlicht. Foto: Arnold Bertens
Reactie plaatsen
Reacties
Ohhhhhh, wat een heerlijk verhaal!
Helemaal zoals ik Annemarie ken, zo eigen en zo eigenWIJS!!
GA zo door, Topper!!