Wedstrijden

De Orange Lions 3x3 mannen en vrouwen winnen hun wedstrijden tijdens het tweede Olympisch kwalificatietoernooi

Drie weken geleden zijn het de mannen en vrouwen van de Orange Lions 3x3 basketballers niet gelukt om zich te kwalificeren naar de Olympische Spelen. Dit weekend zijn er nieuwe kansen, en op de eerste dag van het toernooi is er optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden. De mannen wisten de eerste twee wedstrijden te winnen van Puerto Rico en Litouwen, en de vrouwen wisten hun wedstrijd van vandaag na overtime te winnen van Australië. Morgen wordt het kwalificatietoernooi hervat.

De reguliere competities zijn voorbij, en dat betekent dat in de landelijke eredivisies de strijd om de finale ingaat. De Final 8 kent een systeem waarbij de beste acht teams gaan strijden om de volgende ronde te behalen, en vier teams gaan vervolgens strijden om een plek in de finale. In de vrouwen onder 18 Eredivisie is Basketbal Academie Limburg uit Weert (BAL) als vierde geëindigd, en MBCA Amstelveen op de vijfde plek. Dat betekent dat MBCA de eerste wedstrijd thuis in Amstelveen mag spelen, zodat BAL bij een moeilijke wedstrijd in Amstelveen een week later in eigen huis de kans heeft om een gunstige uitgangspositie te verkrijgen. De Final 8 gaat over twee wedstrijden, en het team met het beste onderling doelsaldo plaatst zich voor de Final Four. In het duel tussen MBCA en BAL had BAL de hele wedstrijd een voorsprong, van zelfs 13 punten in het derde kwart. Toch kwam MBCA terug, ook vanwege de veel gemiste inleggers en vrije worpen van BAL in het vierde kwart. De voorsprong werd zelfs 51-50 voor MBCA, maar BAL herstelde zich en wist uiteindelijk met 58-60 te winnen. Dat betekent dat BAL zaterdagmiddag om 14:00 uur in de tweede wedstrijd deze marge van twee punten moet zien te verdedigen, want wint MBCA met minstens drie punten verschil, dan plaatst de Amstelveense formatie zich voor de Final 4.

Het was weer een enorm spektakel in het Sportpaleis in Antwerpen: The Night of the Giants, het basketbal event dat groots wordt aangekleed met show en entertainment. Vrijdagavond waren ruim 13.000 bezoekers aanwezig bij het duel tussen Telenet Giants Antwerp en Landstede Hammers uit Zwolle. Antwerp had afgelopen weekend een goede generale afgelegd door in en tegen Zorg & Zekerheid Leiden met maar liefst 52-103 te winnen, terwijl Landstede nipt verloor van veelvoudig kampioen Oostende. Het sterke spel zetten de Giants voort in de eerste helft, maar zagen de Hammers nog gevaarlijk terugkomen tot 58-53 met nog vier minuten te gaan. Een belangrijke driepunter van Jean-Marc Mwema brachten de Giants in veilige haven en wonnen daardoor met 69-59.

In de eerste helft liepen de scores hoog op, vooral aan de kant van MBCA onder 16. De bekerwinnaar wist in de eerste wedstrijd in de Final 8 de aanval op te voeren. In de tweede helft ging het ook in de verdediging beter. Een 56-103 overwinning zette de toon in de eerste wedstrijd, en de return in Amstelveen vindt vrijdag 3 mei om 20:00 uur plaats in de Goudsmithal.

Afgelopen weekend bleef thuisploeg Zorg en Zekerheid Leiden bij rust nog in het spoor van Topkip Lions. Na rust liep de ploeg uit Landsmeer uit naar een 80-55 overwinning. De debutant van de vrouwen Eredivisie, ZZ Leiden, heeft in de competitie twee teams onder zich weten te houden en hebben daarmee deelname aan de play-offs kunnen bewerkstelligen. Topkip Lions bleek echter een tegenstander van formaat, en een grote overwinning van 32-83 voor de bezoekers was dan ook niet te voorkomen.

Na driekwart van de wedstrijd leken de dames van Vlijmscherp niet in gevaar te zijn. Ze stonden immers 35-23 voor, totdat de bezoekers uit Uden beter begonnen te schieten in het laatste kwart. Het bracht ze terug tot 40-37, maar er was niet veel tijd op de klok. Vlijmscherp kon de wedstrijd uitspelen, en wist uiteindelijk te winnen met 43-39.

Door te winnen van Colombia is het het Nederlands rolstoelbasketbalteam bij de mannen gelukt: deelnemen aan de Paralympics in Parijs. De ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar zag zijn team nog op gelijke hoogte staan tegen Colombia bij rust, maar na rust gingen de Lions als een speer naar een grote voorsprong. In het laatste kwart viel alles op z'n plek en daarmee wordt deelname aan de Paralympics met een 60-39 overwinning gerealiseerd.

Al een lange tijd was bekend dat de onder 18 2 mannen van High Five in Tilburg kampioen zouden geworden in de Tweede Divisie competitie. De laatste wedstrijd die op het programma stond was tegen Vlijmscherp onder 18. De bezoekers uit Vlijmen hadden het zwaar, zeker na de tussensprint die High Five plaatste in het derde kwart. De thuisploeg wist zodoende te winnen en het seizoen met 85-63 als kampioen af te sluiten.

Deze dag zou worden beslist of de Orange Lions 3x3 mannen en vrouwen in staat zijn zich te kunnen plaatsen voor de eindronde van het Olympisch 3x3 kwalificatietoernooi in Hong Kong. Dat is gelukt, want de vrouwen hebben ook de tweede en derde wedstrijd gewonnen en nemen het zondagochtend 9:55 in de halve finale op tegen Polen. De mannen wonnen één van de twee wedstrijden, wat voldoende was om te kwalificatie naar de halve finale. Zij treffen daar Letland, zondagochtend om 10:55.

De Europese kampioenen, de 3x3 Orange Lions dames, hebben meerdere kansen om een plek op de Olympische Spelen te bemachtigen. Vandaag 12 april wacht gelijk zo'n kans tijdens dit kwalificatietoernooi dat tot en met 14 april wordt gehouden in Hong Kong. De dames hebben als eerste te maken gehad met Mongolië, en het lengteoverwicht en kwaliteit wisten met 7-20 de doorslag te geven na tien minuten spelen. Een mooie eerste overwinning dus voor de dames.

Dinsdagavond nam het damesteam van Hoppers uit Hoorn het op tegen Volendam. In de eerste helft bleven beide teams dicht bij elkaar, maar het schutterswerk van de thuisploeg nam steeds meer toe. Vooral Linda Bijl was goed voor 22 punten en vier driepunters, zoals ze het hele seizoen heeft laten zien. Hierdoor wist Hoppers steeds verder uit te lopen, uiteindelijk naar een 47-30 overwinning.

Donar heeft al drie wedstrijden in de Golden League gehad. Van deze drie wedstrijden heeft Donar er twee gewonnen in de MartiniPlaza: tegen Liège Basket en Spirou Charleroi. De tegenstander op Tweede Paasdag was een geduchte tegenstander: Filou Oostende, 24-voudig kampioen waarvan de laatste 12 jaar op rij. Gaandeweg het tweede kwart nemen de bezoekers, die ruim 430 kilometer naar Groningen hebben gereisd, afstand. Na een aantal keer verzet van Donar bleef Oostende de bovenliggende partij, uiteindelijk met 68-94.