Telenet Giants Antwerp overleeft comeback van Landstede Hammers tijdens The Night of the Giants 2024

Gepubliceerd op 27 april 2024 om 11:00

Het was weer een enorm spektakel in het Sportpaleis in Antwerpen: The Night of the Giants, het basketbal event dat groots wordt aangekleed met show en entertainment. Vrijdagavond waren ruim 13.000 bezoekers aanwezig bij het duel tussen Telenet Giants Antwerp en Landstede Hammers uit Zwolle. Antwerp had afgelopen weekend een goede generale afgelegd door in en tegen Zorg & Zekerheid Leiden met maar liefst 52-103 te winnen, terwijl Landstede nipt verloor van veelvoudig kampioen Oostende. Het sterke spel zetten de Giants voort in de eerste helft, maar zagen de Hammers nog gevaarlijk terugkomen tot 58-53 met nog vier minuten te gaan. Een belangrijke driepunter van Jean-Marc Mwema brachten de Giants in veilige haven en wonnen daardoor met 69-59.

De bezoekers uit Zwolle moeten het doen zonder Darius Quisenberry. De thuisploeg opent sterk de wedstrijd voor 13.000 bezoekers via een driepunter van Rasir Bolton en de snelle uitbraak van Justice Sueing, waardoor het al 7-0 staat. De Hammers komen moeilijk in de wedstrijd, getuige het vele balverlies dat ze lijden. De Giants hebben de verdediging goed op orde. Met een steal en een dunk van Sueing krijg je de 13.000 bezoekers wel van de bank af. Eenzelfde exemplaar, een steal en dunk van Sueing, herhaalt zich opnieuw, en Nikola Jovanovic wint het duel onder het bord waardoor de Giants met 13-5 aan de leiding gaan. Het loopt moeizaam bij de ploeg van coach Jean-Marc Jaumin. Hij ziet enkel Coen Stolk een sterk eerste kwart spelen. Na zijn driepunter is het aan de andere kant opnieuw de Giants die een sterke aanval afronden via een driepunter van Jackson Kreuser: 18-5. Deed Zwolle dan niets terug? Zeker niet, sterker nog, ze plaatsen zowaar een 9-0 run. Coen Stolk was al goed voor een driepunter, en doet dat nu opnieuw met nog twee sterke drives naar de basket: 18-12, waarvan al tien punten voor Stolk. Toch gaan de Giants het eerste kwart goed afsluiten als Yoeri Schoepen een mooie pass geeft op Keevan Veinot, die het mooi afmaakt met een dunk: 20-14 na de eerste tien minuten.

De Giants vervolgen het eerste kwart goed, dit keer met het afstandsschot. De driepunters van Schoepen en Jo van Buggenhout zijn een teken om verder afstand te nemen. Bij Landstede hebben ze moeite met het vinden van de lange mannen onder de basket, zoals Terrence Bieshaar of Noah Dickerson. Sueing is in zijn element namens de Giants, en met een and-1 tilt hij het verschil naar 16 punten: 31-15. Coach Ivica Skelin ziet dat het goed loopt bij zijn ploeg, ondanks het verweer van Tim Hoeve via een driepunter. De Giants antwoorden gelijk terug met een driepunter van wederom Sueing. Het blijft de goede kant op gaan bij de Giants, zowel van afstand als onder de basket. Een grote voorsprong bij rust is dan ook het geval: 45-23 als Ruby Rogiers zijn schot verzilvert.

Bij de Hammers zitten veel spelers niet lekker in de wedstrijd, waaronder de drie persoonlijke fouten van Dickerson. Het zijn de bezoekers die een andere kracht zien ontwaken: Jack Pagenkopf. Zijn eerste driepunter treft doel, en vervolgens is het Bieshaar die de offensieve kans van de Giants dwarsboomt. De Hammers zoeken naar een nieuwe kans, en wederom lukt het via een driepunter van Pagenkopf: 46-29. De Giants gaan op hun beurt zoeken naar het afstandsschot, en dat lukt via Bolton en Veinot, waardoor het verschil alweer 21 punten is. De Hammers kunnen weer van voren af aan beginnen, maar ze gaan de uitdaging aan. Het lukt ze beter om in de verdediging de aanvallen van de Giants af te stoppen, want er gaat bij de thuisploeg geen bal meer in gedurende dit derde kwart. Bij de Hammers gaat dat ook niet frequent, maar via Stolk en Joël Ekamba komen ze iets dichterbij: 54-37 na het derde kwart. Waar de Hammers negen punten hadden gemaakt in het tweede kwart, zo maken de Giants negen punten in dit derde kwart.

Tussen het derde en het vierde kwart wordt er via het videoscherm in het Sportpaleis een filmpje getoond over een elektrische truck. Diezelfde truck betreedt zowaar het Sportpaleis. Het is van het bedrijf Windrose, een bedrijf dat zich bezighoudt met het produceren van elektrische trucks. Het is de nieuwe hoofdsponsor van Antwerp Giants, en dus zal de club vanaf seizoen 2024-2025 Windrose Giants Antwerp heten. Toch blijft Telenet wederom sponsor van deze club. Een interessante ontwikkeling binnen de basketbalcompetitie, want wat gaat dit op termijn betekenen? Zal Antwerp Giants de strijd aangaan met meervoudig kampioen Filou Oostende? In elk geval zullen de Giants de strijd tegen Landstede Hammers maar eens zien te overleven, want Jack Pagenkopf is zowaar goed voor een driepunter plus een bonus vrije worp: 54-42. Het verschil wordt steeds kleiner, en kan nog kleiner worden als er wordt gemist bij de thuisploeg en Zwolle een nieuwe kans krijgt. Deze wordt benut door Noah Dickerson onder het bord, waardoor het verschil nog maar tien punten is. Komt de thuisploeg weer in de wedstrijd, of is het verweer van de bezoekers te sterk? Bolton gaat voor een nieuwe kans voor de Giants, maar maakt een loopovertreding. Dat maakt dat de Hammers weer dichterbij kunnen komen, bij een verschil van tien punten met nog acht minuten te gaan. Het verschil was ooit 23 punten in het tweede kwart, maar de Hammers kunnen nog dichterbij komen als Pagenkopf het weer voor elkaar krijgt dat er een persoonlijke fout op hem wordt gemaakt bij een driepuntsschot. Dat betekent drie vrije worpen voor hem. Twee van de drie kansen treffen doel, en het verschil is daarmee slechts acht punten. De Giants hebben een score nodig om de wedstrijd te kunnen bezegelen. Jean-Marc Mwema is hun driepuntskanon, alleen heeft hij er nog geen bal in gegooid. Dat verandert vanaf dat moment, en een hele belangrijke driepunter zorgt voor 57-46. Toch geven de Hammers niet op. Dickerson wordt onder het bord met succes gevonden, en in de volgende aanval is het Coen Stolk die er een driepunter in schiet: 58-51. Het verschil wordt steeds kleiner, en de spanning is voelbaar bij de 13.000 aanwezigen. De Giants missen het schot, en de Hammers kunnen dichterbij komen. Wederom wordt er gezocht naar Pagenkopf die op schot is, en opnieuw krijgt hij het voor elkaar dat er een fout wordt gemaakt op het driepuntsschot. Opnieuw gaan er twee van de drie vrije worpen raak. Het verschil is slechts vijf punten met nog ruim vier minuten te gaan. Het kan alle kanten op, ofwel de Giants die zich kunnen herstellen zoals in de eerste helft, of de Hammers die het sterke spel kunnen voortzetten. Er wordt gezocht naar Bolton die zich door de Zwolse defense heen wurmt, maar doel treft op een belangrijk moment. De Hammers zoeken naar een antwoord, maar missen deze keer. Iemand die niet mist is opnieuw Mwema, die met een hele belangrijke driepunter de wedstrijd op slot schiet in het voordeel van de Giants. Een bevrijdend moment voor de thuisploeg die de wedstrijd met een overwinning gaat afsluiten als Vince van Cleemput wordt aangespeeld en de drive naar de basket afrondt. De Giants winnen ook deze editie van The Night of the Giants met 69-59 voor meer dan 13.000 aanwezigen in het Antwerpse Sportpaleis.